Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Δεν σχεδιάζει επέκταση προγράμματος στήριξης

Βρυξέλλες
Η Κομισιόν είπε χθες ότι δεν σχεδιάζει την παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, ύψους 110 δισ. ευρώ.
Εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, τόνισε ότι δεν υπάρχουν συζητήσεις για παράταση του προγράμματος.
Μία από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι η γερμανική.
Το θέμα συζητήθηκε σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, όπου όμως διατυπώθηκαν διαφωνίες από διάφορες πλευρές.
Επίσης, συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο, προχθές το βράδυ.
Μιλώντας σε εκδήλωση, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν πρέπει να επεκταθεί πέρα από τα τρία έτη, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αποτυχία επιβολής δημοσιονομικής πειθαρχίας και θα αύξανε τον ηθικό κίνδυνο που ανακύπτει, όταν διασώζονται οι μη πειθαρχημένοι οφειλέτες.
Όπως υποστήριξε, αυτό με την σειρά του θα τροφοδοτούσε νέες πιέσεις στο ευρώ και θα έθετε εκ νέου σε κίνδυνο την οικονομία της Ευρωζώνης. Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ήδη δηλώσει πως θα παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εφόσον οι αγορές δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν τη χώρα με λογικά επιτόκια και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχει εφαρμοστεί το Μνημόνιο με συνέπεια.
Το συζητούμενο σενάριο παράτασης θα έχει βασικά τη μορφή της καθυστέρησης εξόφλησης του δανείου της τρόικας κατά 1 – 2 χρόνια, σε σχέση με τα συμφωνηθέντα βάσει του Μνημονίου.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συναινεί στην παράταση του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας μας, καθώς θεωρεί πως αυτό θα αποτελούσε κακό παράδειγμα και θα ενέτεινε τις πιέσεις στην Ευρωζώνη.
Ολι Ρεν: Μόνιμος
μηχανισμός μετά το 2013
«Η ευρωζώνη θα κάνει πρώτα τον απολογισμό της από την εμπειρία του προσωρινού μηχανισμού διάσωσης των κρατών – μελών της και στη συνέχεια θα σκεφτεί το ενδεχόμενο κατάρτισης ενός πιο μόνιμου πλαισίου», δήλωσε χθες ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Ζητημάτων της ΕΕ, Όλι Ρεν.
Στη διάρκεια της ομιλίας του, σε εκδήλωση στο Βερολίνο, ο κ. Ρεν είπε ότι η Κομισιόν θα καταρτίσει μια ανάλυση με βάση τα διδάγματα που έχει αποκομίσει από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης και μόνο τότε θα εισηγηθεί έναν πιο «μόνιμο μηχανισμό» αντιμετώπισης των κρίσεων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.
Τέλος, ο κ. Ρεν απέρριψε το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρέους για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και οποιοδήποτε άλλο κράτος της ευρωζώνης.
Η ύφεση θα είναι
χαμηλότερη του 4%
Βασικοί οικονομικοί δείκτες υποδηλώνουν ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ φέτος θα είναι μικρότερη της αναμενόμενης, όπως είπε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου χθες.
«Βλέπουμε κάποια ενδιαφέροντα και ενθαρρυντικά σημάδια στους σημαντικούς οικονομικούς δείκτες που μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ίσως είναι πιθανόν να έχουμε ελαφρά καλύτερα αποτελέσματα από ό,τι είχαμε προβλέψει», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου σε συνέδριο στο Βερολίνο.
Η κυβέρνηση έχει προβλέψει ύφεση 4% για φέτος.
Ο υπουργός χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες για την υστέρηση των κρατικών εσόδων και επανέλαβε ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις αγορές για δανεισμό, με μακροπρόθεσμες λήξεις, «κάποια στιγμή του χρόνου».
Ο ακριβής χρόνος και η διάρκεια θα εξαρτηθούν από τις συνθήκες στις αγορές, τόνισε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα