Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ
Η οικονομία διαθέτει αναπτυξιακό δυναμικό

Αθήνα
H ελληνική οικονομία διαθέτει μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό και η σημερινή κρίση θα μπορούσε να αποδειχθεί ο καταλύτης για μία νέα πορεία που θα αναμορφώσει την οικονομία, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία.
Τα παραπάνω τονίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος, προλογίζοντας σειρά μελετών που αφορούν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τις οποίες δημοσίευσε χθες η κεντρική Τράπεζα.
Ο διοικητής της ΤτΕ εκτιμά ότι πολλές από τις πολιτικές που χρειάζονται για να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας περιλαμβάνονται στο οικονομικό πρόγραμμα που περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο του Μαΐου.
Όπως αναφέρει, το πρόγραμμα παρέχει στην ελληνική οικονομία μία μοναδική ευκαιρία να προσαρμοστεί, θέτοντας σε κίνηση μία θετική και μακροπρόθεσμα βιώσιμη αναπτυξιακή δυναμική, η οποία μεταξύ άλλων θα βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στην Ελλάδα διαμορφωνόταν μεταξύ 0% και 5% του ΑΕΠ. Όμως, από το 2000 και μετά παρατηρείται μία δραματική επιδείνωση της κατάστασης, με αποτέλεσμα το έλλειμμα να εκτιναχθεί στο 14% του ΑΕΠ το 2008. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην σωρευτική απώλεια της ανταγωνιστικότητας.
Από την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ, οι σχετικοί δείκτες ανταγωνιστικότητας, όπως επισημαίνει ο διοικητής της ΤτΕ, καταγράφουν μία σωρευτική μέχρι σήμερα απώλεια ανταγωνιστικότητας, της τάξεως του 20% με 25%.  Για να αλλάξει η κατάσταση αυτή, τονίζει ότι απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στις αγορές προϊόντων.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Μέτρα τόνωσης της ρευστότητας

Αθήνα
Eλκυστικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά σχεδιάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΝΤ1, ο αναπληρωτής υπουργός Σ. Ξυνίδης είπε ότι το τραπεζικό σύστημα δεν ανταποκρίθηκε μέχρι σήμερα στα εργαλεία που προωθήθηκαν και τα κεφάλαια δεν έφθασαν στις επιχειρήσεις.
«Το τραπεζικό σύστημα παρουσιάζει σημεία γήρανσης και δεν παίζει ρόλο που πρέπει να παίξει» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι παρά τις πρωτοβουλίες που πήρε η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, τα χρήματα δεν έφτασαν στις επιχειρήσεις. «Το τραπεζικό σύστημα δεν ανταποκρίθηκε. Εκεί τώρα θέλει πρόνοια σε σχέση με τα εργαλεία που φτιάχνουμε ώστε να είναι ελκυστικά για όλους, και όποιοι στην αγορά δεν κάνουν αυτό που οφείλουν να κάνουν, ως εκ του προορισμού τους, να παρεμβαίνει η Πολιτεία. Δεν είναι δυνατόν η Πολιτεία να φροντίζει να μην υπάρχουν προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα και οι τράπεζες να ενδιαφέρονται μόνον για τη ρευστότητά τους», ανέφερε.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΓΣΕΕ
Καμπανάκι για
αύξηση της ανεργίας
Αθήνα
H ΓΣΕΕ δεν σχεδιάζει απεργιακές κινητοποιήσεις για το αμέσως επόμενο διάστημα, ωστόσο, η κυβέρνηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι η αύξηση της ανεργίας ενδέχεται να πυροδοτήσει αναταραχές, είπε χθες ο Γιάννης Παναγόπουλος. «Φοβάμαι ότι αν δεν αντιμετωπιστεί η ανεργία θα γίνει ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που θα οδηγήσει σε αντιδράσεις εκτός των
θεσμοθετημένων διαδικασιών, στην αντίδραση των ανθρώπων που έχουν επηρεαστεί και δεν έχουν άλλο τρόπο να αντιδράσουν» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι άνεργοι θα αυξηθούν κατά 150-170 χιλιάδες εντός του 2011. «Εχουμε κάνει πάρα πολλές κινητοποιήσεις. Ομως, σκληρές πολιτικές, αυτές που προβλέπονται στο Μνημόνιο, εφαρμόστηκαν και ορατές πολιτικές, εναλλακτικές λύσεις δεν φαίνεται να υπάρχουν» δήλωσε ο κ. Παναγόπουλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters.
«Δεν έχει αποφασιστεί κάποια απεργία για το αμέσως επόμενο διάστημα» πρόσθεσε.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ
Εγκαίνια γραφείων
´Anasigrotisis´
Εγκαινιάστηκαν προχθές το βράδυ, παρουσία αρκετού κόσμου, στην οδό Κορνάρου 22 στα Χανιά τα γραφεία της Εταιρείας Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων ´Anasigrotisis´ με υπεύθυνο τον κ. Παναγιώτη Μπατσαρισάκη.
Η Εταιρεία αναλαμβάνει ρυθμίσεις δανείων επιχειρήσεων και ιδιωτών, νομική κάλυψη, τραπεζική διαμεσολάβηση, ασφαλιστικές και μεσιτικές
υπηρεσίες, οικονομικές μελέτες και αναπτυξιακά προγράμματα.

Επιβράδυνση σε
μεταποίηση και υπηρεσίες
Με ρυθμό υψηλότερο από τον αναμενόμενο επιβραδύνθηκε η ανάπτυξη στους τομείς υπηρεσιών και μεταποίηση, στην ευρωζώνη, τον Σεπτέμβριο, καθώς η οικονομική ανάκαμψη δείχνει να χάνει τη δυναμική της.
Ο σύνθετος δείκτης, που βασίζεται σε έρευνα μεταξύ των υπευθύνων προμηθειών και στους δύο τομείς, υποχώρησε στις 53,8 μονάδες, από 56,2 τον Αύγουστο.
Οι αναλυτές, σύμφωνα με το Bloomberg, προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα υποχωρήσει στις 55,7 μονάδες. Υπενθυμίζεται ότι το όριο των 50 μονάδων διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση και ο δείκτης είναι υψηλότερα απ´ αυτό το όριο πάνω από ένα χρόνο.
Το ευρώ υποχώρησε μετά την ανακοίνωση των στοιχείων, στο 1,3331 δολάριο, ενώ την Τετάρτη είχε εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τις 27 Απριλίου, στο 1,3440 δολάριο. Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιβραδυνθεί, καθώς η παγκόσμια οικονομία έχει κατεβάσει ταχύτητα και τα μέτρα λιτότητας για τη μείωση των ελλειμμάτων περιορίζουν τη ζήτηση.

Συμφωνία ΤΤ
και Παγκρήτιας
Συμφωνία συνεργασίας υπεγράφη σήμερα ανάμεσα στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (ΤΤ),  την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα και την Τ Bank (πρώην Aspis Bank). Η συμφωνία στοχεύει στην υλοποίηση του προγράμματος “Πράσινη Ενέργεια στην Κρήτη” και αφορά στη χορήγηση κοινοπρακτικών δανείων σε επενδυτές για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.
Η συμφωνία υπεγράφη στην Αθήνα από τον πρόεδρο του ΤΤ και της Τ Bank κ. Κλέωνα Παπαδόπουλο, τον πρόεδρο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας κ. Γιάννη Λεμπιδάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τ Bank κ. Γιώργο Χαντζηνικολάου.
Η συνεργασία έχει ως σκοπό τη χρηματοδότηση της κατασκευής άνω των 200 φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 80 kW που θα επιλεγούν από ένα σύνολο 1200 που έχουν αδειοδοτηθεί στην Κρήτη.

Επενδύσεις 5 δισ.
ευρώ από το Κατάρ
Μνημόνιο συνεργασίας με την κυβέρνηση του Κατάρ, συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ, αναμένεται να υπογράψει την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου με τον εμίρη Αλ Θανί. Σύμφωνα με ´Τα Νέα´, το μνημόνιο συνεργασίας, μολονότι δεν είναι δεσμευτικό, θα δηλώνει την πρόθεση οικονομικής συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας.
Το έδαφος είχε ήδη στρωθεί και προετοιμάστηκε κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τις επενδύσεις, Χάρης Παμπούκης, με επενδυτές από το Κατάρ στη Νέα Υόρκη, ενώ υπενθυμίζεται ότι ταξίδι στο Κατάρ έχει πραγματοποιήσει και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.
Η κυβέρνηση εκτιμά ότι οι επενδυτές από το Κατάρ ενδιαφέρονται και για άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα, πέραν της τριπλής ενεργειακής επένδυσης των 110 δισ. ευρώ στον Αστακό (μονάδα ηλεκτρισμού, τερματικός σταθμός υγροποιημένου αερίου και μονάδα βιοκαυσίμων).

Προβλέψεις για ανάπτυξη
4% στην Αλβανία
Ρυθμό ανάπτυξης της αλβανικής οικονομίας, που θα κυμαίνεται από 4% έως 5%, το 2010, προβλέπει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. Σε συνέντευξή του, στο περιοδικό “Forbes”, ο κ. Μπερίσα κάλεσε τους ξένους επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στη χώρα του, υπογραμμίζοντας – μεταξύ άλλων- ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις της προηγούμενης πενταετίας και η δημιουργία ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αποτελούν, δύο, μόνο “κίνητρα” προσέλκυσης επενδύσεων. Το 2009, πρόσθεσε ο κ. Μπερίσα, η Αλβανία κατέγραψε θετική ανάπτυξη του ΑΕΠ, ενώ σε άλλες χώρες, η ανάπτυξη “κινήθηκε” με αρνητικό πρόσημο.

Υποτονική δραστηριότητα
Κράτησε τα επίπεδα των 1.500 μονάδων η χρηματιστηριακή αγορά στη σημερινή συνεδρίαση, αν και κινήθηκε πτωτικά μετά από την ανοδική αντίδραση των δύο προηγούμενων συνεδριάσεων.
Η υποτονική συναλλακτική δραστηριότητα χαρακτήρισε την εικόνα της συνεδρίασης, ενώ θετικό γεγονός ήταν η διατήρηση της μετοχής της Εθνικής πάνω από τα 8 ευρώ. Εκλεισε με άνοδο 0,37%, στα 8,05 ευρώ.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1,501,87 μονάδες σημειώνοντας πτώση 10,55 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,70%.
Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμής τις 1.526,38 μονάδες, όταν σημείωνε κέρδη έως και 0,92%, τα οποία απώλεσε στη συνέχεια.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 731,39 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,89%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.646,65 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,37%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 278,84 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό %0,95, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.650,88 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,84%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.933,49 μονάδες, με πτώση 0,84%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Coca Cola (+1,24%), Τιτάν (+0,91%) και Εθνική (+0,37%).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank(-4,39%), Eurobank(-2,93%), Marfin Popular Bank (-2,55%) και MIG(-2,38%).
61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 107 πτωτικά και 43 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Επιχειρήσεις Παρνασσός +16,67%, Επίλεκτος +10,00%, Eλληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες +10,00% και Yalco +9,38%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Euroxx -19,85%, Vell Group -18,75%, Προοδευτική -16,67% και Μουζάκης -10,00%. Η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε σε χαμηλά επίπεδα και διαμορφώθηκε στα 69,588 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών:Εθνική με 2.437.969 τεμάχια, Alpha Bank με 1.408.892, MIG με 1.082.707 και Marfin Popular Bank με 973.932 τεμάχια. Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 19,589 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 6,564, Eurobank με 4,078 και ΟΤΕ με 3,626 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 55,967 δισ. ευρώ.

ΣΤΗΝ ´ΠΙΤΑ´ ΤΩΝ ΑΠΕ
Μεγαλύτερο μερίδιο
διεκδικούν οι επενδυτές
Σε μικρά  υδροηλεκτρικά έργα
Αθήνα
Μεγαλύτερο μερίδιο στην ´πίτα´ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας διεκδικούν οι επενδυτές σε μικρά υδροηλεκτρικά έργα. Η Διοίκηση του Συνδέσμου ανακοίνωσε ότι θα προσβάλει, ως αντισυνταγματική, την πρόσφατη υπουργική απόφαση, που έθεσε τα όρια στις επιμέρους τεχνολογίες ΑΠΕ ως το 2020, με ενδιάμεσο σταθμό το 2014.
Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Μικρών Υδροηλεκτρικών Εργων υποστηρίζει ότι η απόφαση, ουσιαστικά, σταματά από τώρα την ανάπτυξη μικρών υδροηλεκτρικών, καθώς θέτει όριο τα 250 Μεγαβάτ το 2014, τη στιγμή που ήδη λειτουργούν μονάδες ισχύος 183 Μεγαβάτ, έχουν εκδοθεί άδειες εγκατάστασης για άλλα 85 Μεγαβάτ και έχουν λάβει όρους σύνδεσης με το δίκτυο έργα ισχύος 150 ακόμη Μεγαβάτ.
Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι το δυναμικό των μικρών υδροηλεκτρικών έργων στην Ελλάδα εκτιμάται σε 2.000 Μεγαβάτ και ότι η παραγωγή ενέργειας από αυτά είναι 50% φθηνότερη σε σχέση με τα αιολικά και 75% σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά.
Τονίζει, ακόμη, ότι οι επενδύσεις σε υδροηλεκτρικά έχουν υψηλή εγχώρια προστιθέμενη αξία, καθώς το 60% του κόστους καλύπτει εργασίες και υλικά, που προέρχονται από την Ελλάδα, έναντι 15 με 20% για τις άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου, με το ενεργειακό μίγμα που προτείνεται, το τέλος ανανεώσιμων πηγών, που καταβάλλουν οι καταναλωτές, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, για να επιδοτηθεί η παραγωγή «πράσινης» ενέργειας θα πρέπει να αυξηθεί από 5,7 σε 25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, διαφορετικά ο λογαριασμός των ΑΠΕ θα εμφανίσει έλλειμμα 500 εκατ. ευρώ ως το 2020.
Υποστηρίζεται, τέλος, ότι ο στόχος για ένταξη 15.000 μεγαβάτ ΑΠΕ το 2020 υπερβαίνει τη χωρητικότητα του δικτύου, η οποία σύμφωνα με τις μελέτες είναι 8.500 Μεγαβάτ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα