Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

?Δεν θα αυξήσουμε τον Φ.Π.Α.?

´Δεν θα αυξήσουμε τον Φ.Π.Α. και αναζητούμε άλλους τρόπους αύξησης των εσόδων´, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην τηλεόραση του Reuters.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου Τζέν Ρότζερς για το εάν εξετάζει το ενδεχόμενο μιας νέας αύξησης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας δήλωσε χαρακτηριστικά: ´Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Εγιναν βεβαίως πολλές συζητήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή Φ.Π.Α. σε κάποια καταναλωτικά αγαθά, αλλά αναζητούμε άλλους τρόπους εισροής εσόδων, αντί της αύξησης του Φ.Π.Α.´.
Ενα από τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπανδρέου και για τον λόγο αυτό επιδιώκεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης που θα επιφέρει νέα έσοδα. ´Επιδιώκουμε επίσης τη μείωση της φορολογίας σε ορισμένους τομείς, ώστε να προσελκύσουμε επενδύσεις. Μας απασχολεί ταυτοχρόνως και το ζήτημα αυτό. Θεωρώ μάλιστα ότι έτσι πρόκειται να προσελκύσουμε επενδυτές στην Ελλάδα´, ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
Αναφερόμενος στον τραπεζικό κλάδο, ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα τραπεζικό σύστημα, το οποίο είναι εγγενώς υγιές. Δεν υπάρχουν τοξικά προϊόντα και στοιχεία στο ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών. Ασφαλώς και υπέστησαν πλήγμα, εξαιτίας του κρατικού χρέους της Ελλάδας, αλλά καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση, αυτό θα έχει θετικό αντίκτυπο και στις τράπεζες.
´Οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν στο τεστ κοπώσεως -«stress test»- που πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκά, και οι επιδόσεις τους, με εξαίρεση μόνο μία τράπεζα, υπήρξαν καλές. Αυτή την περίοδο, πραγματοποιούνται επαφές και συζητήσεις μεταξύ τραπεζών, ενώ πολλοί είναι οι διεθνείς σύμβουλοι που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες για το είδος των συγχωνεύσεων, που οφείλουμε να ενθαρρύνουμε. Αυτό που επιθυμούμε είναι να υπάρχουν εύρωστες και ισχυρές τράπεζες, με έντονη παρουσία και δραστηριότητες στην περιοχή. Οι ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν καταστήματα στην ευρύτερη περιοχή, στην Τουρκία, στα Βαλκάνια και σε όλη τη ΝΑ Ευρώπη, πηγαίνουν πολύ καλά. Διαβλέπουμε, επομένως, και ένα ισχυρότερο τραπεζικό τομέα´, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για το εάν διαβλέπει συγχωνεύσεις στον ορίζοντα απάντησε ´Ασφαλώς και ναι´ και πρόσθεσε: ´Η ύπαρξη ισχυρών και μεγαλύτερων τραπεζών θα αποδεικνυόταν πολύτιμη για την Ελλάδα. Προσδοκώ ότι θα υπάρχει μια ισχυρή κρατική τράπεζα και δύο ή τρεις ιδιωτικές´.
Σε ερώτηση σχετικά με πιθανές επαφές και συζητήσεις με το ΔΝΤ για παράταση της προθεσμίας αποπληρωμής του πακέτου που έχει χορηγηθεί στην Ελλάδα μέχρι στιγμής ή την καταβολή νέων κονδυλίων ο Ελληνας πρωθυπουργός απάντησε ότι ´καμία τέτοια συζήτηση δεν έχει γίνει´.
Διευκρίνισε ότι ´γίνονται συζητήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα διασφαλίσουμε την ορθή υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να καταστεί δυνατό να βγούμε στις κεφαλαιαγορές το συντομότερο δυνατόν. Και αφ? ης στιγμής βγούμε στις κεφαλαιαγορές, τότε είναι σχεδόν αυτόματη η απεξάρτηση και απομάκρυνσή μας από το πακέτο αυτό, ΕΕ – ΔΝΤ´.
´Δεν δεχτήκαμε το πακέτο απλώς και μόνο για να ενταχθούμε στο μηχανισμό στήριξης. Βρισκόμαστε εδώ, για να υλοποιήσουμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις´, τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Επίσης πρόσθεσε: ´Θέλουμε να αξιοποιήσουμε την κρίση αυτή, ως ευκαιρία για να γίνουν αλλαγές, που έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια, εδώ και δεκαετίες για την ακρίβεια, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος, προκειμένου να γίνει η οικονομία μας πιο ανταγωνιστική και να δραστηριοποιηθούμε σε τομείς στους οποίους διαθέτουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως στον τουρισμό, την πράσινη ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια, τη ναυτιλία, τη γεωργία και τη μεσογειακή διατροφή. Πρόκειται για τομείς, στους οποίους πιστεύουμε ότι μπορούμε να είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί´.

Πρόσκληση στους ομογενείς
Στο μεταξύ, πρόσκληση στον Ελληνισμό της Διασποράς να στηρίξει το νέο ομόλογο που θα εκδώσει το Δημόσιο, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, μιλώντας, προχθές το βράδυ, σε δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν του στο ελληνικό Γενικό Προξενείο της Νέας Υόρκης.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε «για τη μεγάλη ζεστασιά από την πλευρά της Ομογένειας, για την όμορφη αυτή υποδοχή και για την συμπαράσταση που αισθανόμαστε για την Ελλάδα από τους Έλληνες της Διασποράς, από την Ομογένεια της Αμερικής. Αυτή την στιγμή, είναι πολύτιμη η συμπαράστασή σας, η συμπαράσταση του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου, όπως και ολόκληρης της Ομογένειας, σε μια δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα». Ως κυβέρνηση, είπε ο κ. Παπανδρέου, «κληθήκαμε να πάρουμε μέτρα, αποφάσεις, για να προστατεύσουμε την χώρα μας από την χρεοκοπία, αλλά όχι μόνο. Να μπορέσουμε να κάνουμε την χώρα μας και πάλι ισχυρή, δυναμική. Να αλλάξουμε την Ελλάδα προς το καλύτερο. Σ´ αυτή την προσπάθεια πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες αισθάνονται τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε».
«Βρεθήκαμε, όχι μόνο στο κέντρο της κρίσης, αλλά και στο κέντρο του ενδιαφέροντος των ΜΜΕ στην Αμερική και παγκοσμίως, και είμαστε ακόμα» σημείωσε και προσέθεσε:
«Πολλές φορές ακούμε και δυσάρεστα λόγια για τη χώρα μας που δεν μας αρμόζουν, διότι ξέρουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα, και ο Ελληνισμός ένας λαός, με τεράστιες δυνατότητες. Είμαστε αποφασισμένοι με τις δύσκολες αποφάσεις που παίρνουμε να αποδείξουμε πρώτα απ´ όλα στους εαυτούς μας, αλλά και δεύτερο σε όλο τον κόσμο ότι η Ελλάδα πάει μπροστά».
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «καλούμε όλους τους Έλληνες και όλο τον Ελληνισμό της Διασποράς στο μέτρο του δυνατού, στο μέτρο των δικών σας δυνατοτήτων, ζητούμε τη συμβολή σας που ξέρουμε ότι υπάρχει, ξέρουμε την στήριξη που μας δίνετε καθημερινά όταν μιλάτε με συμπολίτες σας εδώ στην Αμερική, αλλά και την στήριξη που παρέχετε είτε με τον τουρισμό, είτε ακόμη και τώρα που θα έχουμε ένα ομόλογο της διασποράς».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα