Μουσείο Τυπογραφείας

Οι ?Ευρωπαίοι στον Αποκόρωνα?

Κύριε διευθυντά,
νά ?μαστε πάλι εδώ Γιάννη, ο Γιάννης με το μολύβι του´ για να παραφράσω και να θυμίσω σε όσους το είχαν δει γραμμένο το σύνθημα, με τα ίδια γαλάζια γράμματα, σε όλους τους κάθετους δρόμους από την οδό Ακαδημίας στη λεωφόρο Αλεξάνδρας στην Αθήνα, τα μέσα της δεκαετίας του 1970 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 που έγραφε: ´Νά ?μαστε πάλι εδώ Αντρέα, ο Νίνο με το παπί του´.
Μ? αυτά θέλω να πω ότι τα γεγονότα και τα δημοσιεύματα τα οποία καθημερινά έρχονται στο φως προκαλούν το ενδιαφέρον και την ανάγκη να σχολιαστούν και να απαντηθούν, που η κοινωνία έχει άμεση γνώμη και αντίληψη.
Πριν λίγες ημέρες στην εφημερίδα το ´ΒΗΜΑ´ των Αθηνών, η κα Έλεν Πίτερς – Παπαδογιάννη, Αγγλίδα, μόνιμη κάτοικος στο Καλαμίτσι Αμυγδάλι, το οποίο είναι Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Γεωργιούπολης και υποψήφια δημοτική σύμβουλος, όπως γράφει στον ΔΗΜΟ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ, στο ψηφοδέλτιο του κ. Μαρκάκη, όπως έμαθα, εδημοσίευσε τις προεκλογικές απόψεις της και όχι μόνο, για τον τόπο στον οποίο ζει και θέλει να υπηρετήσει, και μάλιστα ύστερα από μια σύναξη σημαντική των συντοπιτών της αλλοδαπών, στο υπαίθριο πέτρινο αμφιθέατρο στον ΒΑΜΟ, την οποία ´πατρονάρισαν´  άνθρωποι οι οποίοι τη βοηθούν.
Μάλιστα για να δώσει περισσότερη έμφαση στα γραφόμενά της δημοσιεύθηκε φωτογραφία της δίπλα σε πινακίδα που έγραφε  ΒΑΜΟΣ ? VAMOS .
Tα γραφόμενα από την κα Έλεν ήταν πολλά και ενδιαφέροντα, περισσότερες όμως λέξεις ήταν η φωτογραφία της, γιατί όπως λέγεται μια φωτογραφία αξίζει χίλιες λέξεις.
Μέσα σ? αυτά τα οποία έγραφε, αναφέρει ότι το χωριό έχει τη δική του… αλλοδαπή ιστορία και οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν Άραβες πειρατές τον 8ο αιώνα.
Προφανώς εννοούσε τον ΒΑΜΟ, διότι ο ΒΑΜΟΣ αναφέρεται ιστορικά από την εποχή των Σαρακηνών Πειρατών και των μετέπειτα άλλων Μεσογειακών Πειρατών, από όπου άλλωστε έρχεται και το όνομα VAMOS.
Συνεχίζει η κα Έλεν ότι η παρουσία τόσων και τέτοιων ξένων στον τόπο μας, έχει σημαντικά βοηθήσει τη ζωή μας, αναφέροντας τη βοήθεια (οικονομική) στο πρόγραμμα ´Βοήθεια στο σπίτι´ για τους αναξιοπαθούντες συντοπίτες μας.
Πράγματι βοηθούν σημαντικά ο πρόγραμμα αυτό και μάλιστα με τη χριστουγεννιάτικη γιορτή τους την οποία οργανώνουν και φιλοξενείται στους χώρους της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών Αποκορώνου και Σφακίων στον ΒΑΜΟ, τα έσοδα της οποίας προσφέρονται στο πρόγραμμα αυτό. Φυσικά στη γιορτή αυτή συμμετέχουμε και αρκετοί ντόπιοι.
Την ενέργειά τους αυτή την αναγνωρίζουμε και τους ευχαριστούμε.
Σε άλλο σημείο στο δημοσίευμά της επισημαίνει τα σημάδια… τοπικισμού με αφορμή ότι κάποιοι διαμαρτύρονταν για την αλλαγή της έδρας του ΔΗΜΟΥ.
Στην εκδήλωση αυτή ήταν μόνο αλλοδαποί, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι και αυτοί έχουν αντιληφθεί το τι έγινε με την έδρα του ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ.
H κα Έλεν και όλοι οι φίλοι μας, οι οποίοι κατοικούν στον τόπο μας, πρέπει να ξέρουν ότι είναι ´φιλοξενούμενοι´ και ευπρόσδεκτοι, εφόσον δεν ´μπασταρδεύουν´ τα φιλόξενα αισθήματά μας ως Κρητικοί, όπως το 1987 είχα πει σε μια συνάντηση, την οποία είχε οργανώσει η τότε κοινότητα ΒΑΜΟΥ στα Ντουλιανά, όταν παρουσιάστηκαν οι πρώτοι συμπατριώτες της με τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας και αγόρασαν 15 γκρεμισμένα παραδοσιακά σπίτια εκεί, προκειμένου να τα αναπαλαιώσουν για κατοικία τους. Το όνομα εκείνης της Α.Ε. είναι σήμερα και επίκαιρο. Ήταν η εταιρεία  ´ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ´.
Στο δημοσίευμα γράφεται ´το εκλογικό μου βιβλιάριο please´ προφανώς για να επισημανθεί τόσο η θέλησή τους να αναμιχθούν στα τοπικά κοινά όσο και να καταδειχθεί ο σημαντικός αριθμός των αλλοδαπών, οι οποίοι ζουν μόνιμα στην περιοχή του ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ.
Όπως γράφω πιο πάνω η πρώτη σύναξη που έγινε στον ΒΑΜΟ ήταν σημαντική, βλέπετε είναι η σημαντική έδρα σήμερα.
Ακολούθησαν και άλλες δύο όμοιες συνάξεις, εφόσον γνωρίζω εκτός Βάμου, στις οποίες η συμμετοχή στη μεν πρώτη ήταν 36 άτομα, στη δε δεύτερη 31.
Τώρα που έχουν κλείσει οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι στους οποίους είναι εγγεγραμμένοι οι αλλοδαποί φίλοι μας, τα στοιχεία για τους Δήμους του ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ είναι ΔΗΜΟΣ ΑΡΜΕΝΩΝ 57, ΔΗΜΟΣ ΒΑΜΟΥ 602, ΔΗΜΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥΠΟΛΗΣ 180, ΔΗΜΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΔΑΣ 12, ΔΗΜΟΣ ΦΡΕ 10.
Οι παραπάνω φίλοι μας φυσικά είναι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχή τους ΔΗΜΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ.
Και δεν διαμένουν σε πολυκατοικίες αλλά σε ιδιόκτητα σπίτια, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αποτελούν πρόσθετο πληθυσμιακό στοιχείο για τον ΔΗΜΟ και την περιοχή (διαμέρισμα) στην οποία κατοικούν σήμερα.
Έχω την αίσθηση ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές και άλλα θα γραφούν στον Τύπο για την κίνηση και τις προθέσεις των φίλων μας αυτών, δεδομένου ότι ο αριθμός τους αποτελεί πρωτόγνωρη μαγική πληθυσμιακή έκρηξη σε έναν συγκριτικά μικρό τόπο.
Κύριε διευθυντά και για μια ακόμα φορά σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία.
Γιάννης Χατζηδάκης,
π. δήμαρχος Βάμου

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.