Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Ολη η Κρήτη μια αγκαλιά!

Κύριε διευθυντά,
γεννήθηκε μια ιδέα για να κάνουμε κάτι σπουδαίο και ζήσαμε ένα όνειρο…
Πόσο κόστιζε η προσωπική συμμετοχή στην ενδυνάμωση αυτής της δράσης;  …Τίποτα.
Πόσο δύσκολο ήταν να στείλουμε το μήνυμα συναδέλφωσης των λαών της Γης; ?Λίγο.
Πόσο δύσκολο είναι να ενώσεις ένα ολόκληρο νησί σε έναν χορό; …αρκετά.
Πόσο φιλότιμο και αγάπη για τον άνθρωπο διαθέτει ο κρητικός λαός; ?Πολύ.
Πόσο αξίζει να ακουστεί αυτό το μήνυμα με το παράδειγμά μας; ?Ανυπολόγιστα.
Δεν μπορούμε, παρά να ευχαριστήσουμε από τα βάθη της ψυχής, όλους όσοι ένιωσαν την ουσία αυτής της αφιλοκερδούς και μη κερδοσκοπικής υπερπροσπάθειας, εθελοντών φίλων της Κρήτης και της ανθρωπότητας και συμμετείχαν εθελοντικά  για να βοηθήσουν στην πραγμάτωση αυτής της ιδέας, που μπορεί να αποτελέσει την αρχή για σπουδαία Πολιτιστική, Ανθρωπιστική, Κοινωνική και Τουριστική Δράση.  
Ο όγκος της ενημέρωσης και προετοιμασίας ήταν υπέρμετρος, ο χρόνος λιγοστός, η οικονομική βοήθεια ανύπαρκτη. Πολλές οι ελλείψεις?, λιγοστή η εμπειρία των εθελοντών, πολλά τα τεχνικά και διοργανωτικά κενά, λίγη η πίστη των επιφυλακτικών? Όμως η Κρητική καλή «κουζουλάδα» και το φιλότιμο των πολλών, δούλεψε ξανά, για να γίνει η αρχή?
Θα παραθέσουμε  ένα μικρό απόσπασμα από μία συνέντευξη που παρέδωσε πριν χρόνια ο σεβασμιώτατος Κισάμου Ειρηναίος, που αντικατοπτρίζει το συναίσθημα όσων ακολούθησαν αυτήν τη δράση:
? «Το ξέρω πως η Κρήτη είναι ένα νησί και σίγουρα δεν είναι ο ομφάλιος λώρος της γης. Ο κόσμος είναι πολύ πιο μεγάλος από την Κρήτη και ο Θεός δεν νοιάζεται μόνο για τους Κρητικούς. Όμως σιγά – σιγά με τους καιρούς η Κρήτη από νησί έγινε σημαία, σύμβολο. Μια σημαία που έχει πάνω της τον Σταυρό και την ανθρωπιά. Και η σημαία αυτή δεν απλώνεται μόνο στην Κρήτη παρά σε όλη την ανθρωπότητα. Γιατί η κληρονομιά των παππούδων μας δεν ήταν μόνο τα σόχωρα και τα νοικοκυριά. Ήταν επίσης οι ευχές και τα εθίματα, η τιμή και ο λόγος, η πίστη και το φιλότιμο, η φρονιμάδα και η ντροπή, η ντομπροσύνη και η παλικαριά, η φιλοξενία και το σπλάχνος, όλα ετούτα τα ιερά και μεγάλα που ο Κρητικός τα λέει με μια ξεχωριστή και βαρυσήμαντη λέξη: Ανθρωπιά!?».
Πώς θα μπορούσαν να λείπουν οι ανιδιοτελείς, φιλότιμοι άνθρωποί του Πολιτισμού;
Όλοι συμφώνησαν ότι είναι καλό για τα παιδιά μας, για τον πολιτισμό να εδραιώσουμε μια κεντρική πολιτιστική εκδήλωση, που θα ενώνει και θα αγκαλιάζει όλη τη Μουσικοχορευτική Παράδοση ανά Νομό.
Μας τίμησαν όλοι με καρδιά και δύναμη, με καλοπροαίρετη και ισότιμη προσφορά και παρουσία. Στάθηκαν κοντά μας ως μια γροθιά, μπροστάρηδες στης τιμής το χρέος! Αποφάνησαν τη ρίζα της καταγωγής τους και παραμέρισαν τις όποιες ιδιαιτερότητές μας ξεχωρίζουν για να πετύχουμε δίνοντας πρώτοι το παράδειγμα
Εθελοντικά, από όλο τον Νομό Χανίων στο Γήπεδο Περιβολίων έπειτα από τον συμβολικό Σιγανό στην Εθνική, συμμετείχαν 19 Αντιπροσωπίες Ριζιτών με 90 Ριζίτες που απέδωσαν από κοινού Τραγούδια και μαντινάδες, χόρεψαν συγχρόνως τους χορούς μας 13 χορευτικές ομάδες με 200 χορευτές και 8 μουσικά συγκροτήματα με όλα τα παραδοσιακά όργανα, απέδωσαν τη μουσική μας. Υλικά  με την ευγενική τους χορηγία μας ΣΤΗΡΙΞΕ  ο Δήμος Θερίσου, o Δήμος Κισάμου και ο Δήμος Ακρωτηρίου.
Είμαστε μοναδική δύναμη απεριόριστης αξίας και ομορφιάς, που όποτε ενώνεται δυναμώνει και αγκαλιάζει θεατές και συμμετέχοντες. Η Κρήτη, ο τόπος που γέννησε τον πρώτο ειρηνικό πολιτισμό σε ολόκληρο το δυτικό κόσμο κι έδωσε σημαντικότατους και άξιους εκφραστές της τέχνης και του πνεύματος καλό είναι  να καθιερώσει θεσμικά μία ημέρα ως ς «Μέρα χορού και συναδέλφωσης των λαών του πλανήτη μας». Είναι στο χέρι μας, να το στηρίξουμε, πολίτες, πολιτεία,άνθρωποι του πολιτισμού και των γραμμάτων.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Πρεβεζάνος Σπύρος
Φραγγιεδάκης Θοδωρής
Λουφαρδάκης Γιάννης
Κουνελάκη Ευαγγελία


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα