Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έτοιμη για τη νέα σεζόν

Πλησιάζει η έναρξη των παγκρήτιων πρωταθλημάτων μπάσκετ και ο Κύδωνας θα είναι -για ακόμη τέσσερις μήνες, αφού στη συνέχεια, λόγω του “Καλλικράτη”, θα προστεθεί και ο Α.Ο. Ακρωτηρίου- ο μοναδικός εκπρόσωπος του Δήμου μας στις ανδρικές κατηγορίες, με την επιτροπή μπάσκετ του Ομίλου να έχει κάνει τα πλάνα της για τη νέα σεζόν.
Σίγουρα η προσπάθεια που κατέβαλαν τα μέλη της επιτροπής στον ένα χρόνο που έχουν την ευθύνη του τμήματος ήταν αξιόλογη, ενώ αισιοδοξούν ότι και η φετινή αγωνιστική περίοδος θα προσφέρει θετικές υπηρεσίες στο άθλημα.
Σε συνομιλία που είχαμε χθες με τον πρόεδρο της επιτροπής, Μιχάλη Ξυλάκη και τον οικονομικό υπεύθυνο, Γιώργο Μπαρκούρα, μας τόνισαν ότι η νέα αγωνιστική περίοδος δεν θα είναι εύκολη, λόγω των γενικότερων οικονομικών προβλημάτων. Βασικός στόχος είναι να συνεχιστεί -παρά την έλλειψη προπονητικών ωρών- η προσπάθεια για την όσον το δυνατόν καλύτερη λειτουργία των υποδομών, τομέα τον οποίο θεωρούν πολύ σημαντικό, ενώ όσον αφορά την ανδρική ομάδα, θα επιδιώξει την καλύτερη δυνατή πορεία.
Μιχ. Ξυλάκης: “Για τη νέα σεζόν οι στόχοι του Κύδωνα στο μπάσκετ είναι δυο. Αφ´ ενός η ανδρική ομάδα να προσπαθήσει, όπως και πέρυσι, για μια αξιοπρόσεκτη παρουσία στο παγκρήτιο πρωτάθλημα και να φτάσει όσο πιο ψηλά γίνεται. Φέτος θα είναι πλαισιωμένη και με παιδιά από τα μικρότερα ηλικιακά τμήματα, ώστε ν´ αποκτήσουν εμπειρίες για τα επόμενα χρόνια. Κάτι τέτοιο είναι πλέον επιβεβλημένο, αφού από το 2011 στην πεντάδα θα πρέπει να υπάρχει καθ´ όλη τη διάρκεια του αγώνα ένας παίκτης ηλικίας μέχρι 20 ετών. Μακάρι να υπήρχε η δυνατότητα να γίνουν και μεταγραφές, όμως όλοι γνωρίζουμε ότι οι γενικότερες οικονομικές συγκυρίες δεν επιτρέπουν μεγάλα οικονομικά ανοίγματα. Αφ´ ετέρου, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια για την ακόμη καλύτερη λειτουργία των τμημάτων υποδομής, παρ´ ότι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με το γηπεδικό. Υπάρχει ενδιαφέρον από πολλά παιδιά να ενταχθούν στις ακαδημίες μας, όμως δεν μπορούμε να τα δεχθούμε, αφού δεν έχουμε τους απαιτούμενους χώρους και ώρες προπόνησης. Αν και είμαστε η μοναδική ομάδα στην πόλη που λειτουργεί ανδρικά τμήματα, δεν παίρνουμε στα κλειστά γυμναστήρια τις προπονητικές ώρες που πραγματικά έχουμε ανάγκη.
Έχοντας πλέον η επιτροπή μας συμπληρώσει ένα χρόνο παρουσίας στο χώρο, μπορώ να πω ότι περιμέναμε, γενικότερα, μεγαλύτερη συμπαράσταση απ´ όλους τους χανιώτες. Παρ´ όλα αυτά τα… σημάδια είναι ενθαρρυντικά και με δεδομένο ότι ο κόσμος όταν βλέπει κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση σιγά σιγά τις αγκαλιάζει και συμμετέχει, αισιοδοξούμε πως η προσπάθειά μας θα τύχει μεγαλύτερης βοήθειας φέτος. Με την ευκαιρία θέλω να επαναλάβω ότι η επιτροπή δεν είναι ένα κλειστό κλαμπ, ούτε θέλουμε… μόνιμα τα όποια πόστα έχουμε σήμερα. Καλούμε λοιπόν όποιον αγαπά το μπάσκετ και νομίζει ότι μπορεί να προσφέρει σε οποιονδήποτε τομέα, να έρθει μαζί μας και να βοηθήσουμε όλοι μαζί τις ομάδες μας και ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά.
Ειδικά φέτος που τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα, αφού τρία πρωταθλήματα (νέων ανδρών, παμπαίδων Α´ και Β´΄) θα διεξαχθούν χωρίς την οικονομική συνδρομή της ΕΚΑΣΚ, με όλα τα έξοδα να βαρύνουν τα μετέχοντα σωματεία”.
Γ. Μπαρκούρας: “Και φέτος ο Κύδωνας θα πάρει μέρος στα παγκρήτια πρωταθλήματα όλων των ηλικιακών κατηγοριών, ενώ θα συνεχίσει την προσπάθεια και στις ακαδημίες, όπου πέρυσι έγινε πολύ καλή δουλειά. Ο σχεδιασμός, όσον αφορά τους προπονητές έχει κάποιες αλλαγές, αφού ο Γιάννης Ηλιάκης, εκτός από το ανδρικό θα έχει και τους παμπαίδες Β´, στους παίδες θα είναι ξανά ο Θόδωρος Λεκάκος, τους παμπαίδες Α´ ανέλαβε ο αδελφός του Ηλίας, που φέτος θα παίζει στην ομάδα μας, ενώ οι δυο τελευταίοι θα έχουν την ευθύνη στους έφηβους. Στόχος μας είναι, με δεδομένο ότι Ηλίας και Θόδωρος είναι μέλη της ανδρικής ομάδας, να υπάρχει ακόμη καλύτερη συνεργασία μεταξύ όλων των προπονητών μας και ο Ηλιάκης να έχει εικόνα για όλα τα τμήματα, ώστε να μπορούν ν´ αξιοποιηθούν καλύτερα στις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες τα παιδιά που ξεχωρίζουν.
Όλοι ξέρουν ότι για να προχωρήσει μια ομάδα πρέπει να έχει γερές βάσεις και πάνω στο κομμάτι αυτό στηρίζεται η προσπάθειά μας, δίνοντας μεγάλο βάρος στις υποδομές, χωρίς βέβαια να παραμελούμε τις πιο μεγάλες ομάδες.
Στις ακαδημίες υπεύθυνος συνεχίζει ο Σαράντος Βόλτσης, κάποια τμήματα θα έχει και ο Κώστας Πετρίδης, ο οποίος θα δουλεύει και μια δεύτερη ομάδα παμπαίδων Β´, ενώ στο τιμ είναι και ο Μάρκος Στεφανουδάκης, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει κάποιο τμήμα, αφού ναι μεν έχουμε παιδιά για να δουλέψει, όμως δυστυχώς, όπως είπε προηγουμένως και ο Μιχάλης, δεν έχουμε γήπεδο για να τα προπονεί, πρόβλημα που ελπίζουμε ότι οι υπεύθυνοι θα μας βοηθήσουν να ξεπεράσουμε. Ακόμη θα γίνει και φέτος το εσωτερικό τουρνουά των ακαδημιών, το οποίο πέρυσι είχε μεγάλη επιτυχία και τράβηξε το ενδιαφέρον των μικρών αθλητών.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι χρειαζόμαστε μεγαλύτερη συμπαράσταση απ´ όλους, ακόμη και από τους απλούς φιλάθλους, οι οποίοι φάνηκαν διστακτικοί στο περυσινό ξεκίνημα, όμως όσο περνούσε ο χρόνος άρχισαν να έρχονται πολλοί περισσότεροι στο κλειστό. Η ανοδική αυτή τάση θα πρέπει να συνεχιστεί και ένας τρόπος για να  γίνει κάτι τέτοιο είναι να προσφέρουμαι καλό θέαμα στους αγώνες μας”.
ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΜΠΑΣΚΕΤ
Ολοκληρώνουμε σήμερα την παρουσίαση των κληρώσεων στα παγκρήτια πρωταθλήματα μπάσκετ, με τις τρεις τελευταίες κατηγορίες. Πρόκειται για αυτές των νέων ανδρών και των παμπαίδων-παγκορασίδων Α´, οι οποίες (όπως και οι αντίστοιχες των παμπαίδων-παγκορασίδων Β´, των οποίων η κλήρωση δεν έχει πραγματοποιηθεί) θα γίνουν με έξοδα των σωματείων, όπως τα ίδια είχαν προτείνει στην ΕΚΑΣΚ. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η κατηγορία ΠΠ Α´  (στην οποία φέτος τα Χανιά θα εκπροσωπηθούν με δυο ομάδες, αφού εκτός του Κύδωνα δήλωσε συμμετοχή και ο Α.Ο. Ακρωτηρίου) είναι αυτή που “θ´ ανοίξει την αυλαία” των φετινών διοργανώσεων, μιας και το πρώτο τζάμπολ θα δοθεί την Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου.Όσον αφορά τους νέους άνδρες, όπως συνέβη και πέρυσι, οι αγώνες θ´ αρχίσουν μετά την ολοκλήρωση αυτών στους έφηβους.
Αναλυτικά τα προγράμματα του α´ γύρου.
ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ A? – Α´ ΟΜΙΛΟΣ
1η αγωνιστική (26/9): ΑΓΟΡ – Κύδων, Γιούχτας – Α.Ο. Ακρωτηρίου, ΟΦΗ 2 – Ηρόδοτος, ρεπό το Ηράκλειο 2.
2η αγωνιστική: Α.Ο. Ακρωτηρίου – ΑΓΟΡ, Κύδων – ΟΦΗ 2, Ηρόδοτος – Ηράκλειο 2, ρεπό ο Γιούχτας.
3η αγωνιστική: Ηράκλειο 2 – Κύδων, ΟΦΗ 2 – Α.Ο. Ακρωτηρίου, ΑΓΟΡ – Γιούχτας, ρεπό ο Ηρόδοτος.
4η αγωνιστική: Α.Ο. Ακρωτηρίου – Ηράκλειο 2, Κύδων – Ηρόδοτος, Γιούχτας – ΟΦΗ 2, ρεπό ο ΑΓΟΡ.
5η αγωνιστική: Ηρόδοτος – Α.Ο. Ακρωτηρίου, Ηράκλειο 2 – Γιούχτας, ΟΦΗ 2 – ΑΓΟΡ, ρεπό ο Κύδωνας.
6η αγωνιστική: Α.Ο. Ακρωτηρίου – Κύδων, ΑΓΟΡ – Ηράκλειο 2, Γιούχτας – Ηρόδοτος, ρεπό ο ΟΦΗ 2.
7η αγωνιστική: Κύδων – Γιούχτας, Ηράκλειο 2 – ΟΦΗ 2, Ηρόδοτος – ΑΓΟΡ, ρεπό ο Α.Ο. Ακρωτηρίου.
Η 1η αγωνιστική στους δυο άλλους ομίλους.
B? όμιλος: Φιλαθλητικός – Ιεράπετρα 2, Ηράκλειο 1 – Εργοτέλης 1, Αναγέννηση Αρκαλοχωρίου – ΟΦΗ 1, ρεπό το Δειλινό.
Γ? όμιλος: Μεσσαρά – Χερρονάσιος, Σητειακός – Ιεράπετρα 1, Εργοτέλης 2 – Αγ. Νικόλαος, ρεπό η ΟΑΣΗ
ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ Α´ – Α´ ΟΜΙΛΟΣ
1η αγωνιστική (10/10): Αρκάδι – ΟΑΧ 1, Α.Ο. Ακρωτηρίου – ΟΑΧ 2, ρεπό ο Α.Ο. Κισάμου.
2η αγωνιστική: ΟΑΧ 1 – Α.Ο. Κισάμου, ΟΑΧ 2 – Αρκάδι, ρεπό ο Α.Ο. Ακρωτηρίου.
3η αγωνιστική: Α.Ο. Κισάμου – ΟΑΧ 2, Αρκάδι – Α.Ο. Ακρωτηρίου, ρεπό ο ΟΑΧ 1.
4η αγωνιστική: Α.Ο. Ακρωτηρίου – Α.Ο. Κισάμου, ΟΑΧ 2 – ΟΑΧ 1, ρεπό το Αρκάδι. 5η αγωνιστική: Α.Ο. Κισάμου – Αρκάδι, ΟΑΧ 1 – Α.Ο. Ακρωτηρίου, ρεπό ο ΟΑΧ 2
Η 1η αγωνιστική του Β´ ομίλου: Ηράκλειο – Αγ. Νικόλαος, Ηρόδοτος – Εργοτέλης, ρεπό η Ιεράπετρα.
ΝΕΟΙ ΑΝΔΡΕΣ – ΟΜΙΛΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
1η αγωνιστική: Κύδων – ΟΦΗ, ΑΓΟΡ – Δειλινό, Φιλαθλητικός – Ηρόδοτος.
2η αγωνιστική: Δειλινό – Κύδων, Ηρόδοτος – ΑΓΟΡ, ΟΦΗ – Φιλαθλητικός.
3η αγωνιστική: Φιλαθλητικός – Κύδων, ΑΓΟΡ – ΟΦΗ, Δειλινό – Ηρόδοτος.
4η αγωνιστική: Κύδων – ΑΓΟΡ, Φιλαθλητικός – Δειλινό, ΟΦΗ – Ηρόδοτος.
5η αγωνιστική: Ηρόδοτος – Κύδων, ΑΓΟΡ – Φιλαθλητικός, Δειλινό – ΟΦΗ
Την 1η αγωνιστική του ομίλου Ανατολικής Κρήτης θα παίξουν: Ιεράπετρα – Σητειακός, Ηράκλειο – Εργοτέλης, ενώ ο Αγ. Νικόλαος έχει ρεπό.
Όπως αναφέρεται στις σχετικές προκηρύξεις, στην α´ φάση των παμπαίδων Α´ (στο πρωτάθλημα μπορούν να πάρουν μέρος αθλητές γεννηθέντες το1996 και νεότεροι) θα διεξαχθούν αγώνες δυο γύρων και στους τρεις ομίλους, με τις δυο πρώτες από τον κάθ´ ένα να σχηματίζουν έναν νέο όμιλο (β´ φάση) και οι συνολικά 6 ομάδες θα παίξουν ξανά σε δυο γύρους (σύμφωνα με την κλήρωση και το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί) για την ανάδειξη της πρωταθλήτριας.
Κάτι ανάλογο θα συμβεί και με τις παγκορασίδες Α´ (μετέχουν αθλήτριες γεννηθείσες το 1996 και νεότερες), με τη διαφορά ότι -αφού οι όμιλοι είναι δυο- στη β´ φάση θα πάρουν μέρος τέσσερις ομάδες.
Στους νέους άνδρες ισχύει το σύστημα των εφήβων, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της α´ φάσης, οι δυο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου συνεχίζουν στη β´, όπου θα παίξουν χιαστί (1η Α´ – 2η Β´, 1η Β´-2η Α´) σε ουδέτερη (ή κοινή έδρα) και οι νικήτριες θ´ αγωνιστούν στο μονό τελικό, ο οποίος θα διεξαχθεί σε γήπεδο που θα οριστεί από την Ε.Π. της ΕΚΑΣΚ. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν αθλητές που έχουν γεννηθεί από το 1990 έως και το 1995, ενώ οι αγώνες θα διεξάγονται κατά κύριο λόγο Δευτέρα.
Όσον αφορά τις νεάνιδες, οι τέσσερις ομάδες που μετέχουν στο πρωτάθλημα θα συναντηθούν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνε και πρωταθλήτρια αναδεικνύεται αυτή που θα καταλάβει την 1η θέση στη βαθμολογία μετά την ολοκλήρωση των 6 αγωνιστικών.
Τέλος, στις κορασίδες (δικαιούνται να πάρουν μέρος αθλήτριες που γεννήθηκαν το έτος 1995 και νεότερες), το σύστημα διεξαγωγής είναι ίδιο με το περυσινό.
Δηλαδή, μετά την ολοκλήρωση της Α´ φάσης (όμιλοι), οι τέσσερις πρώτες των δυο ομίλων συνεχίζουν στη β´, όπου θα παίξουν χιαστί (1η Α´ ομίλου-4η Β´, 2η Α´-3η Β´,  3η Α´ -2η Β´, 4η Α´-1η Β´) δυο αγώνες. Γηπεδούχες στον πρώτο ματς θα είναι οι ομάδες που τερμάτισαν 3ες και 4ες στον όμιλό τους και νικήτριες αναδεικνύονται αυτές που θα πετύχουν δυο νίκες επί του αντιπάλου. Εάν έχουν από μια νίκη, ισχύει η διαφορά πόντων, ενώ σε περίπτωση που υπάρχει νέα ισοβαθμία, στο δεύτερο αγώνα θα δίνεται πεντάλεπτη παράταση έως ότου αναδειχθεί νικητής (είναι αυτονόητο ότι εάν ένας από τους δυο αγώνες λήξει ισόπαλος δεν υπάρχει παράταση). Οι τέσσερις ομάδες που θα προκριθούν από τη Β´ φάση θα συγκροτήσουν έναν όμιλο (Γ´ φάση) και θα συναντηθούν μεταξύ τους σε διπλούς αγώνες, σύμφωνα με την κλήρωση και το πρόγραμμα που θα καταρτιστεί και πρωταθλήτρια θα είναι αυτή που θα καταλάβει την 1η θέση στην τελική βαθμολογία.
* Τελικά ο Γιάννης Φαρμάκης δεν συνεχίζει στον Διαγόρα Ρόδου (παίζει στη Γ´ Εθνική), αφού όπως αναφέρεται στο site basketblog. gr από την περασμένη εβδομάδα οι δυο πλευρές “έλυσαν” τη συνεργασία τους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα