Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΕΔΥ
Σε 24ωρη απεργία στις 7 Οκτωβρίου
Αθήνα
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία θα προχωρήσει η ΑΔΕΔΥ στις 7 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε χθες η Εκτελεστική Επιτροπή του συνδικάτου των δημοσίων υπαλλήλων, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις της κατά του μνημονίου.
Στην ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ τονίζεται ότι και η συγκεκριμένη απεργιακή κινητοποίηση εντάσσεται στο πλαίσιο των προσπαθειών ανατροπής του μνημονίου και της ακύρωσης όλων των ρυθμίσεων που έχουν αποφέρει μείωση μισθών, μείωση συντάξεων, ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα, φτώχεια και εξαθλίωση στην ελληνική κοινωνία.
Υπενθυμίζεται ότι η εκδίκαση της αγωγής κατά του μνημονίου στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας θα γίνει στις 8 Οκτωβρίου.
Επίσης, η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσει συλλαλητήριο στις 29 Σεπτεμβρίου και παράταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΕΕ, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης και δράσης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες ενάντια στα μέτρα που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις στο όνομα της οικονομικής κρίσης.
Τέλος, τονίζει ότι υποστηρίζει και ενισχύει τους αγώνες των εκτάκτων υπαλλήλων ορισμένου χρόνου που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ζητούν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.
Στο πλαίσιο αυτό καλύπτει με 3ωρη στάση εργασίας (8 – 11 το πρωί) όσους Συλλόγους αποφασίσουν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στον Άρειο Πάγο, όπου και θα συζητηθεί το θέμα.

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΙΜΩΝ
Την Επιτροπή Ανταγωνισμού επισκέφθηκε ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Αθήνα
Eπίσκεψη στην Επιτροπή Ανταγωνισμού πραγματοποίησε  ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να ενημερωθεί για το χρονοδιάγραμμα των υποθέσεων που εξετάζει η Επιτροπή και να ζητήσει τη συμβολή της στην προσπάθεια μείωσης των τιμών.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κυριτσάκη να τον επισκεφθεί στο υπουργείο για να τον ενημερώσει για τα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία της Επιτροπής.
Η χθεσινή συνάντηση είχε ως θέμα ζητήματα που αφορούν στον έλεγχο της αγοράς τη δυνατότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερης παρέμβασης της επιτροπής όταν διαπιστώνονται δυσλειτουργίες και την πάταξη των καρτέλ.
Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου βρισκόταν σε εξέλιξη η αναμόρφωση της νομοθεσίας για την αποτελεσματικότερη παρέμβαση στην αγορά της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΣΤΟΝ ΟΔΔΗΧ
Ικανοποίηση από τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων
Αθήνα
Κεφάλαια ύψους 390 εκατ. ευρώ άντλησε ο ΟΔΔΗΧ, χθες, κατά τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων. Το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,975%. Οι προσφορές υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 6,25 φορές και ο ΟΔΔΗΧ αποδέχθηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές 90 εκατ. ευρώ.
Οι ξένοι επενδυτές απορρόφησαν το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης, όπως είπε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους.
«Ξένοι επενδυτές αγόρασαν περίπου το 72%», είπε στο Reuters ο κ. Πέτρος Χριστοδούλου.
To spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε μετά την επιτυχημένη, όπως τη χαρακτήρισαν παράγοντες της αγοράς, έκδοση των εντόκων γραμματίων.
Συγκεκριμένα, έπεσε μέχρι τις 889 μονάδες βάσης, από 907,7 πριν την έκδοση. Το ασφάλιστρο κινδύνου (CDS) σημείωσε πτώση 11 μονάδων στις 833.
«Το spread υποχωρεί μετά την επιτυχημένη έκδοση των εντόκων γραμματίων που συγκέντρωσαν μεγάλο ενδιαφέρον», είπε διαπραγματευτής ομολόγων που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η δημοπρασία δεν συνέπεσε με λήξεις παλαιότερων τίτλων. Στις 22 Οκτωβρίου λήγουν 3μηνα έντοκα γραμμάτια ύψους 2,2 δισ. ευρώ.
«Το επιτόκιο έχει υποχωρήσει κάτω από το ψυχολογικό όριο του 4% και η κάλυψη είναι αρκετά υψηλή. Το ποσό, όμως, είναι μικρό και δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για τη ζήτηση», είπε στο Reuters o Στέλιος Βυζαντινόπουλος, επικεφαλής διαπραγμάτευσης διαθεσίμων στη Marfin Bank.
Στην προηγούμενη έκδοση 3μηνων εντόκων γραμματίων, στις 20 Ιουλίου, είχαν συγκεντρωθεί συνολικά κεφάλαια 1,95 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 4,05%. Η έκδοση είχε υπερκαλυφθεί κατά 3,85 φορές.
Στην αμέσως προηγούμενη έκδοση, στις 20 Απριλίου, το επιτόκιο ήταν 3,65%.
Πτώση των spreads
Πτωτική πορεία ακολουθούν τα spreads και στα ομόλογα άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, μετά τα θετικά αποτελέσματα στις δημοπρασίες σε Ιρλανδία και Ισπανία.
Η Ιρλανδία πούλησε 4ετή και 8ετή ομόλογα και άντλησε συνολικά 1,5 δισ. ευρώ. Στους 4ετείς τίτλους το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 4,767% (από 3,1% στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση) και η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 5,1 φορές.
Στους οκταετείς, το επιτόκιο ανήλθε στο 6,023% (από 5,09%) και η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 2,9 φορές.

´ΒΟΥΤΙΑ´ ΣΤΙΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Σε εκτροχιασμό οδηγείται η αγορά αυτοκινήτου
Αθήνα
Σε εκτροχιασμό οδηγείται η εγχώρια αγορά αυτοκινήτου, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Όπως διαπιστώνεται από τις συλλεγμένες ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων (περίπου 3.050), η κάμψη των πωλήσεων έφθασε το 64,9%, ως προς την ανάλογη περίοδο της τριετίας 2006 – 2008 (8.680 ταξινομήσεις) ή το 51%, ως προς την ανάλογη περίοδο του 2009 (6.222 ταξινομήσεις).
«Η δραματική, συνεχιζόμενη κάμψη στην αγορά αυτοκινήτου προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα στα σχετιζόμενα δημοσιονομικά έσοδα. Συνεπώς, αντίθετα από τις επιδιώξεις, η εκτεταμένη αύξηση της φορολογίας στην αγορά και στη χρήση των αυτοκινήτων, έχει οδηγήσει οριστικά σε σημαντικότατη υστέρηση κρατικών εσόδων, εξαιτίας της ´ελαστικότητας´ της συγκεκριμένης αγοράς», τονίζεται στην ανακοίνωση του ΣΕΑΑ.
Σημειώνεται επίσης ότι το κράτος ως πρόσφατα εισέπραττε ετησίως πλέον των 1,5 δισ. ευρώ από τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων, με το ποσό αυτό να μειώνεται στο 1 δισ. ευρώ περίπου το 2009, λόγω της πτώσης της αγοράς από την κρίση κατά 17,5% ως προς το 2008.
Το 2010, με την αγορά να οδηγείται σε κάμψη μεγαλύτερη του 50% σε απόλυτους αριθμούς, αλλά και σε ποιοτική πτώση των πωλήσεων, τα έσοδα του κράτους θα περιοριστούν σε λίγο πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ.
Η υστέρηση των εσόδων, ακόμη και ως προς το χαμηλό πήχη των σχετικών εγγραφών στον προϋπολογισμό (980 εκατομμύρια ευρώ), θα είναι της τάξεως των 350-400 εκατ. ευρώ.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Στο μικροσκόπιο οι προσφορές των σούπερ μάρκετ
Αθήνα
Σε αλλαγές στο σχέδιο της αγορανομικής διάταξης που αφορά τις προωθητικές ενέργειες, τα δώρα και τις επιπλέον ποσότητες στα ράφια των σούπερ μάρκετ, προχωρά η ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα ´Τα Νέα´, το Υπουργείο προωθεί βελτιώσεις στο σχέδιο της αγορανομικής διάταξης που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη υπουργός, κυρία Λούκα Κατσέλη, με σκοπό τη μη παραπλάνηση του καταναλωτή, αλλά και τη σαφή πληροφόρησή του ως προς το όφελος από την πώληση προϊόντων με δώρα ή επιπλέον ποσότητες.
Μεταξύ των αλλαγών θα είναι η διενέργεια των προσφορών να γίνεται τέσσερις αντί για τρεις φορές τον χρόνο, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί, ενώ καθιερώνονται ενιαία κριτήρια κοστολόγησης όλων των δώρων και λοιπών προσφορών.
Ακόμα, θα απαγορεύονται τα δώρα σε προϊόντα που έχουν υποστεί ανατίμηση πριν από την πάροδο τουλάχιστον τριών μηνών από την προηγούμενη ανατίμησή τους.

Ερευνα στην Τράπεζα
του Βατικανού

Ο πρόεδρος της Τράπεζας του Βατικανού IOR (Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων), ο Έτορε Γκότι Τεντέσκι αποτελεί το αντικείμενο έρευνας της Εισαγγελίας της Ρώμης για παραβίαση ενός νέου νόμου κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, προσθέτοντας ότι 23 εκατομμύρια ευρώ της Τράπεζας κατασχέθηκαν.
Το γραφείο του Γκότι Τεντέσκι και ο εκπρόσωπος του Βατικανού αρνήθηκαν να σχολιάσουν την είδηση.
Αντικείμενο έρευνας στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής αποτελεί επίσης ένας άλλος υπεύθυνος της Τράπεζας, διευκρίνισε το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται δικαστικές πηγές.

Δανείστηκε 1,5 δισ.
ευρώ η Ιρλανδία

Η Ιρλανδία κατάφερε χθες να δανειστεί 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στην αγορά ομολόγων, με τίτλους 4 και 8 ετών, και το ποσό αυτό είναι το μέγιστο που ήλπιζε να αποκομίσει, όμως το δανείστηκε με επιτόκια υψηλότερα απ? ό,τι προηγουμένως, λόγω των έντονων ανησυχιών για τη φερεγγυότητα της χώρας. Αυτή η συγκέντρωση κεφαλαίων αναμενόταν με νευρικότητα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές που ανησυχούν ολοένα και περισσότερο για την επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ιρλανδίας, η οποία αντιμετωπίζει χρηματοπιστωτική και πολιτική αναταραχή.
Το δημόσιο έλλειμμα της χώρας δεν παύει να διογκώνεται, λόγω των μαζικών ζημιών των ιρλανδικών Τραπεζών, που υποχρεώνουν το κράτος να τις διασώζει με μεγάλα έξοδα. Έτσι το κράτος είναι υποχρεωμένο να δανείζεται σε ολοένα και πιο δύσκολες συνθήκες, σε μια αγορά ομολόγων ήδη αποσταθεροποιημένη από την κρίση του δημόσιου χρέους (Ελλάδα, Πορτογαλία…) στη ζώνη του ευρώ.

Νέα κατάθεση εγγυημένου
κεφαλαίου από την HSBC

Tη διάθεση του νέου της καταθετικού προϊόντος εγγυημένου κεφαλαίου στη λήξη ´Food Producers´ με δυνατότητα ετήσιας μικτής απόδοσης 5,50%, ανακοίνωσε η Τράπεζα HSBC. Πιο συγκεκριμένα, η νέα κατάθεση εγγυημένου κεφαλαίου στη λήξη ´Food Producers´ περιλαμβάνει πέντε μετοχές του κλάδου των τροφίμων και συγκεκριμένα τις Archer – Daniels – Midland Co, Danone S.A., General Mills Inc, Kraft Foods Inc, Nestle S.A. Η διάρκειά της είναι τετραετής και διατίθεται σε ευρώ ή δολάρια ΗΠΑ. Η προεγγραφή ξεκίνησε στις 6 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 15 Οκτωβρίου 2010.

Πάνω από το 1,31 δολάριο
σκαρφαλώνει το ευρώ

Αθήνα
Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα σημείωσε χθες το ευρώ, ανεβαίνοντας πάνω από το 1,31 δολάριο, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας είναι εύθραυστη, ενώ η Fed αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο.
Χθες και σήμερα ανακοινώνονται στοιχεία για την πορεία της αγοράς ακινήτων (τιμές και νέες κατασκευές) στις ΗΠΑ και οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα επιβεβαιώσουν τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Το ευρώ ενισχύθηκε έως το 1,3140 δολάριο, από 1,3061 αργά προχθές το βράδυ στη Νέα Υόρκη.
Στις 17 Σεπτεμβρίου είχε σκαρφαλώσει μέχρι το 1,3159 δολάριο, υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Αυγούστου.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Επιφυλάξεις στους επενδυτές

Αθήνα
Τρεις στους πέντε επενδυτές παγκοσμίως εκτιμούν ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αντιμετωπίσει τη χρηματοπιστωτική κρίση και έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί, δύο χρόνια μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ωστόσο λίγοι πιστεύουν ότι έχει αρχίσει να ανακάμπτει, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg.
Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις 16 – 17 Σεπτεμβρίου, συμμετείχαν 1.408 επενδυτές, αναλυτές και διαπραγματευτές που είναι συνδρομητές του πρακτορείου.
Ειδικότερα, μόνο ένας στους έξι εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, ενώ το 41% δεν έχει πεισθεί πως η κατάσταση στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι πλέον σταθερή και δεν αποκλείει τον κίνδυνο νέων αναταραχών στο προσεχές μέλλον. Ένας από τους μεγαλύτερους κίνδυνους στο δρόμο για την ανάκαμψη είναι οι κρατικές πτωχεύσεις.
Το ποσοστό αυτών που πιστεύουν ότι η Ιρλανδία θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών υπερδιπλασιάστηκε στο 37%.
Νο1 στον σχετικό κατάλογο είναι η Ελλάδα, με το 65% να βλέπει πιθανή τη χρεοκοπία, έναντι 73% στην προηγούμενη έρευνα, τον Ιούνιο. 
Μια από πιο δημοφιλείς κατηγορίες επενδύσεων είναι τα εμπορεύματα, καθώς ένας στους τρεις εκτιμά ότι θα προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις το 2011.
Οι μετοχές συνεχίζουν να κατέχουν την πρώτη θέση μεταξύ των επενδυτικών επιλογών, με το 36% να βλέπει υψηλότερα κέρδη μέσα στο επόμενο έτος.
Περίπου το 50% των επενδυτών προβλέπει άνοδο για τον Standard & Poor?s 500 μέσα στο επόμενο εξάμηνο, έναντι 28 που βλέπει το αντίθετο, ενώ στην Ευρώπη πάνω από το 35% πιστεύει ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx 50 και το Χρηματιστήριο του Λονδίνου θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Τέλος, σημειώνεται ότι τα κρατικά ομόλογα και τα ακίνητα δεν «συγκινούν» τους επενδυτές, καθώς εκτιμούν ότι οι «φτωχές» αποδόσεις θα συνεχισθούν και το 2011.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ανοδική αντίδραση

Ανοδική αντίδραση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, διακόπτοντας το πτωτικό σερί των επτά προηγούμενων συνεδριάσεων, στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγραφεί σημαντικές απώλειες της τάξεως του 7,35%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών επανήλθε πάνω από τα επίπεδα των 1.500 μονάδων και έκλεισε στις 1.506,71 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 14,35 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,96%.
Η εικόνα της αγοράς χαρακτηρίσθηκε από το υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Εθνικής τράπεζας, η άνοδος της οποίας στήριξε την αγορά. Εκλεισε στα 8,00 ευρώ με κέρδη 6,52%, ενώ από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση κεφαλαίου και η νέα αναπροσαρμοσμένη τιμή με την οποία ξεκίνησε σήμερα την διαπραγμάτευση ήταν στα 7,51 ευρώ.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 734,83 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,65%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.666,65 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 0,63%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 285,09 μονάδες, με οριακή πτώση σε ποσοστό 0,08%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.660,43 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,51%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.944,23 μονάδες, με άνοδο 1,53%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο, εκτός από την Εθνική, παρουσίασαν οι μετοχές της Κύπρου +2,51%, της Μυτιληναίος +2,08% και της Alpha Bank +1,48%. Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες 1,79% και 1,59% αντιστοίχως κατέγραψαν οι μετοχές του ΟΤΕ και της Coca Cola.
86 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 82 πτωτικά και 50 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: ΔΟΛ +12,64%, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες +11,11%, ΤΡΑΣΤΟΡ +10,00% και Εικόνα Ηχος +9,09%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Τζιρακιάν -10,64%, F.G. Europe -9,09%, Τηλέτυπος -8,64% και Ικτίνος -8,57%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 122,860 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 5.223.521 τεμάχια, MIG με 3.062.943, Alpha Bank με 2.261.940 και Eurobank με 1.736.662 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 41,058 εκατ. ευρώ, ΟΠΑΠ με 11,246, Alpha Bank με 10,831 και Eurobank με 7,775 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 56,781 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα