Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ιδρύματα – κολαστήρια

Την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών προκάλεσαν οι αποκαλύψεις για τους 200 θανάτους σε βουλγαρικά ιδρύματα παιδιών με νοητική υστέρηση και οι βασανισμοί που σημειώνονται σε αυτά.
Σύμφωνα με έκθεση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, στα κολαστήρια αυτά 31 θάνατοι οφείλονται στον υποσιτισμό, 84 στην εξάντληση, 13 στην κακή υγιεινή, 2 σε πράξεις βίας και για 15 από αυτούς, δεν έχουν διαπιστωθεί τα αίτια.
Από τις έρευνες διαπιστώθηκαν σε 8 κέντρα 17 περιπτώσεις ´παράνομης σωματικής ακινητοποίησης παιδιών´: Τα είχαν με δεμένα τα χέρια και τα πόδια, δεμένα σε κρεβάτια ή σε αναπηρικές καρέκλες.
Σε ένα άσυλο, στο Μέντβεν, στην περιοχή του Σλίβεν στην ανατολική Βουλγαρία, 5 παιδιά έμεναν δεμένα για 15 ώρες ημερησίως επί μήνες, από το Δεκέμβριο του 2009 ως το Μάρτιο του 2010. Μάλιστα ένα από τα παιδιά αυτά ήταν δεμένο επί 15 ώρες την ημέρα για ένα διάστημα 95 ημερών.  Εξάλλου, σε τουλάχιστον 90 παιδιά στα κέντρα αυτά διαπιστώθηκε ´χημική ακινητοποίηση´ καθώς τους χορηγούνταν ισχυρά ηρεμιστικά, σύμφωνα πάντα με την έκθεση.
´Την ώρα που γίνονται οι έρευνες, 103 τρόφιμοι των ασύλων αυτών πάσχουν από υποσιτισμό´, δήλωσε η Μαργκαρίτα Ιλίεβα, δικηγόρος της Επιτροπής του Ελσίνκι, και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο ´εγκληματικότητας σε ιδρύματα´.
´Τα παιδιά έχουν μία μηχανική μεταχείριση, χωρίς να υπάρχει κανένας σεβασμός στις προσωπικές τους ανάγκες´, σύμφωνα με την έκθεση, στην οποία επισημαίνεται ότι τα τρία τέταρτα των θανάτων αυτών θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Συνολικά περισσότερα από 7.000 παιδιά, στην πλειοψηφία τους από φτωχές οικογένειες, βρίσκονται εγκαταλειμμένα σε άσυλα στη Βουλγαρία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα