Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Αυξάνονται οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Αυξάνονται οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer στην Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότερα από 900 περιστατικά έχουν καταγραφεί στο Κέντρο Ημέρας Ασθενών Νόσου Alzheimer Χανίων από την αρχή της λειτουργίας του μέχρι σήμερα, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια ημερίδας που πραγματοποιήθηκε χθες στην Τράπεζα Χανίων.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Alzheimer το Κέντρο Ημέρας Aσθενών Νόσου Alzheimer Χανίων σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Νομού Χανίων και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων.
´Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι το ήμισυ του παντός όσον αφορά τη νόσο Alzheimer´, τόνισε η κα Τζανακάκη – Μελισσάρη Μαρία, νευρολόγος – ψυχίατρος, πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Χανίων, η οποία αναφέρθηκε στην Πρόληψη, τη Θεραπεία και την Αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer.
´Στα Χανιά είμαστε τυχεροί γιατί διαθέτουμε ένα από τα πρώτα κέντρα ημερήσιας φροντίδας που υπάρχουν στην Ελλάδα, το οποίο μάλιστα λειτουργεί με ημερήσιο οκτάωρο πρόγραμμα και έχει όλες τις ειδικότητες. Καλούμε όλους, ακόμη κι αυτούς που παρατηρούν κάποιες μικρές διαταραχές στη μνήμη και πολλές φορές αποδίδουμε στα γηρατειά, να προσέλθουν στο Κέντρο για μια σωστή και έγκαιρη´, τόνισε η κα Τζανακάκη – Μελισσάρη.
Η ίδια ανέφερε ότι το Κέντρο Ημέρας Ασθενών Νόσου Alzheimer Χανίων έχει αποκτήσει διαχειριστική επάρκεια και εξήγησε ότι: ´Μπορούμε να κάνουμε προγράμματα και να δίνουμε εκπαιδεύσεις. Επομένως οποιοσδήποτε θέλει μια έγκαιρη συμβουλή για διάγνωση μπορεί να έρχεται κοντά μας. Εκτός από τις θεραπευτικές παρεμβάσεις και τη διάγνωση που κάνουμε γίνονται ψυχο-εκπαιδευτικά μαθήματα και συμπεριφορολογιακή αντιμετώπιση για να λύσουμε το πρόβλημα της νόσου που όπως γνωρίζουμε δεν πάσχει μόνο ο ασθενής αλλά όλη η οικογένεια´.
Σύμφωνα με την κα Τζανακάκη: ´Όσο περνούν τα χρόνια επειδή αυξάνει ο μέσος όρος ζωής αυξάνει και η εμφάνιση της νόσου. Τα Χανιά έχουν υψηλό ποσοστό επιβίωσης λόγω της Κρητικής διατροφής, άρα τα ποσοστά είναι πολύ μεγάλα. Από την αρχή λειτουργίας του Κέντρου έχουμε καταγράψει περίπου 900 περιστατικά (με διάγνωση από τα πρώιμα στάδια, με ήπια νοητική διαταραχή, στο α? ή β? στάδιο της νόσου) τα οποία προέρχονται από τα Χανιά και την υπόλοιπη Κρήτη. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έχουμε ξεκινήσει καταγραφές σε δύο όμορους Δήμους για ασθενής με τη νόσο Alzheimer και περιμένουμε τα αποτελέσματα. Προσπαθούμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα κάνοντας μία κινητή Μονάδα, παρέχοντας και νομική βοήθεια, ενώ παράλληλα προσφέρουμε δωρεάν όλες τις εξετάσεις, γράφουμε δωρεάν τα φάρμακα κ.ά. Οι Χανιώτες πρέπει απλά να σηκώνουν το τηλέφωνο και να απευθύνονται στο Κέντρο´.
Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Νικολακάκης, πρόεδρος του Κέντρου Ημέρας Aσθενών Νόσου Alzheimer Χανίων, επεσήμανε ότι στα Χανιά το ποσοστό των πασχόντων είναι αυξανόμενο.
´Πρόκειται για μια αρρώστια της εποχής που συνεχώς επεκτείνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε καταγράψει στον Νομό Χανίων σε συνεργασία με τους 23 Δήμους και τις δύο Κοινότητες. Βέβαια στο Κέντρο δεν εξυπηρετούμε μόνο κατοίκους του Νομού Χανίων αλλά και από τον Νομό Ρεθύμνου και τους υπόλοιπους της Κρήτης. Δεδομένου ότι σε όλο το νησί λειτουργεί ένα Κέντρο για τη νόσο και έχει έδρα τα Χανιά´, τόνισε ο κ. Νικολακάκης.
Και πρόσθεσε: ´Σε όσους έρχονται εγκαίρως στο Κέντρο προσπαθούμε με όλους τις ειδικότητες των επιστημόνων που διαθέτουμε να τους βοηθήσουμε όσο είναι δυνατόν. Οι ασθενείς μπορούν να ζητάνε τη συνεργασία μας έγκαιρα στο τηλέφωνο 2821076050 όλες τις εργάσιμες ώρες και μέρες από Δευτέρα έως Παρασκευή´.
ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Στα Χανιά οι εκδηλώσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τη Νόσο Alzheimer, συνεχίζονται σήμερα με περίπτερο που θα λειτουργήσει στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς Χανίων, όπου εξειδικευμένο προσωπικό του Κέντρου Ημέρας θα μοιράζει ενημερωτικό υλικό και θα απαντά σε ερωτήσεις πολιτών σχετικά με τη Νόσο Alzheimer (9 π.μ. – 1 μ.μ.).
Το Κέντρο Ημέρας (Χρυσοπηγής 58) θα παρέχει τη δυνατότητα ξενάγησης στους χώρους του και ενημέρωσης σχετικά με τη νόσο σε όλους τους ενδιαφερόμενους (9 π.μ. – 1 μ.μ.).
Επίσης θα πραγματοποιηθεί προβολή της -αναφερόμενης στη νόσο Alzheimer- ταινίας «Το Ημερολόγιο» σήμερα  στις 9 μ.μ. στον κινηματογράφο «Αττικόν» (θερινός). Είσοδος ελεύθερη.
Αύριο θα πραγματοποιηθεί ποδηλατοδρομία σε συνεργασία με την ομάδα Ποδηλάτρεις με αφετηρία την πλατεία Δημοτικής Αγοράς, στις 6 μ.μ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα