Μουσείο Τυπογραφείας

Ασκοποι πυροβολισμοί

Κύριε διευθυντά,
ο διακεκριμένος καλλιτέχνης της Κρητικής μουσικής Μιχάλης Τζουγανάκης έπαιξε σε χοροεσπερίδα στο Φραγκοκάστελλο 31/8. Μα επειδή είναι και διακεκριμένος άνθρωπος από το μικρόφωνό του επαρακάλεσε ευγενέστατα να μην αρχίσουνε τους πυροβολισμούς θέλοντας να προστατέψει τους ακροατές του. Δεν τον άκουσαν όμως, άρχισαν τον ´πόλεμο´, όπου και τον ανάγκασαν να φύγει πρόωρα και στεναχωρημένος. Συγχαίρω τον κ. Τζουγανάκη και παρακαλώ τους άλλους οργανοπαίχτες να τον μιμηθούν.
Δεν είδα ποτέ κανένα νοήμονα και σοβαρό άνθρωπο να πυροβολεί στον αέρα· ´βολή κατά ριπάς´ έστω να ρίξει μια ? δυο και αυτό σπανίως.
Κάτι ´κοπελούρια´ νομίζουνε ότι είναι ένας τρόπος και μια ευκαιρία να δείξουνε πως υπάρχουνε πυροβολώντας από τη μέση της παρέας ενοχλώντας και θέτοντας σε κίνδυνο τον κόσμο που δεν τους χρωστά τίποτα.
Κανείς δεν ευχαριστιέται εκτός μόνο αυτοί που πυροβολούνε, μα αν έχουνε χόμπι, ας πηγαίνουνε στην εξοχή να πυροβολούνε όσο θέλουνε. Ο κόσμος δεν έχει καμιά διάθεση ούτε να τους ακούει ούτε να τους βλέπει. Ίσα ? ίσα διώχνουνε τον κόσμο που βγήκε για να ξεδώσει.
Ειδικά φεύγει όποιος έχει μαζί του γυναίκες ή παιδιά. Όμως κακό κάνουνε και μόνο που ενοχλούνε στο άκουσμά τους, χωρίς να αποκλείεται και να μεταβληθεί το γλέντι σε μοιρολόι.
Έχω υπόψη έξι φονικά και αρκετούς τραυματισμούς από άσκοπους πυροβολισμούς, που και εκείνοι δεν τραβούσανε το όπλο για να κάνουνε κακό μα μόνο για να δείξουνε πως υπάρχουνε.
Κάποιοι θέλουνε να παραστήσουνε τους προστάτες της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και λένε ότι ´είναι έθιμο´! Κάθε μέρα καταπατούνται τα έθιμα για τα οποία η Κρήτη ήταν περήφανη και επιμένουνε να σεβαστούμε αυτό το βάρβαρο, το ενοχλητικό, το επικίνδυνο συνήθειο που έχει κλείσει σπίτια και έχει κάψει καρδιές;
Είναι λυπηρό ότι κάποιοι γονείς δίνουνε όπλα στα ανήλικα παιδιά τους. Όπλα και τιμόνι δεν πρέπει να πέφτουνε σε ανήλικα χέρια, επειδή, όσο και αν είναι έξυπνο το παιδί, δεν έχει αποβάλει την παιδική αφέλεια. Μα γιατί πυροβολούνε; Τι προσφέρουνε; Ο οικοδεσπότης του γλεντιού ή οι οργανωτές της εκδήλωσης και οι ιδιοκτήτες του κέντρου στενοχωριούνται πρώτον επειδή φοβούνται ότι μπορεί να δημιουργηθούνε προβλήματα και δεύτερο φοβούνται ότι και από τον νόμο μπορεί να προκύψει έλεγχος και συνέπειες.
Ο κόσμος δεν αγχώνεται, τρομάζει γιατί σκέφτεται ότι είναι ενδεχόμενο να γίνει ό,τι έχει γίνει και σε άλλα γλέντια, που έχουνε χάσει τη ζωή τους αθώοι άνθρωποι όταν ´μπαλωτολογούνε´ παιδαρέλια και μεθυσμένοι που δεν ελέγχουνε τους εαυτούς τους και φεύγει ο κόσμος τρομαγμένος. Και όλα αυτά γιατί αυτό είναι ένας τρόπος για να δείξουνε κάποιοι πως υπάρχουνε και πως είναι πιστολέρο.
Πολλοί λένε πως άμα ρίχνουνε λίγες δεν πειράζει, όμως εκεί που υπάρχει η χρήση παρουσιάζεται και η κατάχρηση. Οι άσκοποι πυροβολισμοί πρέπει να είναι καταδικαστέοι και απαράδεκτοι και από τον νόμο και από την κοινωνία, αφού ποτέ καλό δεν κάνουνε, συχνά έχουνε κάνει μικρότερο ή και τεράστιο κακό και πάντα ενοχλούνε και μόνο με το άκουσμά τους.

Κανάκης Ι. Γερωνυμάκης

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.