Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στήριξη στην Ελλάδα και μετά το 2013

Aθήνα
Ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η στήριξη της Ελλάδας και πέραν του 2013 αφήνουν τα στελέχη της τρόικας.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σερβάζ Ντερούζ και το στέλεχος του ΔΝΤ κ. Πολ Τόμσεν που συνοδεύουν τον υπουργό Οικονομικών στις συναντήσεις με ξένους επενδυτές στην Ευρώπη άφησαν προχθές στο Λονδίνο ανοικτό το ενδεχόμενο να παραταθεί η στήριξη της Ελλάδας και πέραν του 2013 στην περίπτωση που η χώρα εφαρμόσει το Μνημόνιο στο ακέραιο αλλά εξακολουθεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές.
Οι κύριοι Τόμσεν και Ντερούζ αναφέρθηκαν αναλυτικά στη πρόοδο που καταγράφει το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και επισήμαναν τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να το φέρει εις πέρας.
Απαντώντας, δε, σε σχετικές ερωτήσεις θεσμικών επενδυτών απέρριψαν την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Εν τω μεταξύ, ικανοποιημένη από την πρώτη επενδυτική παρουσίαση της ελληνικής οικονομίας στο Λονδίνο εμφανίσθηκε η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ο πρόεδρος του ΣΟΕ κ. Γ. Ζανιάς και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Π. Χριστοδούλου παρουσίασαν σε τραπεζίτες και διαχειριστές κεφαλαίων τα βασικά μεγέθη του Προϋπολογισμού, αναφέρθηκαν στην εκτέλεση του Μνημονίου και στις μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη και απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικές με την πορεία του δημοσίου χρέους και το δανειακό πρόγραμμα της χώρας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επανέλθει η Ελλάδα στις αγορές με έκδοση ομολόγου εντός του 2011.
Στο μεταξύ, μόνιμη στέγη στην Αθήνα αποκτούν οι ελεγκτές της τρόικας, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την εφαρμογή του Μνημονίου. Η λειτουργία του γραφείου των ελεγκτών ξεκινά την επόμενη εβδομάδα, με την αναχώρηση των επικεφαλής της τρόικας από την Αθήνα.
Επικεφαλής του νέου γραφείου θα είναι το στέλεχος του ΔΝΤ Ολλανδός Μπομπ Τράα, ο οποίος θα υποστηρίζεται από ακόμη έναν τεχνοκράτη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και στελέχη από την Ελλάδα, με γνώση των εξειδικευμένων οικονομικών. Ο κ. Τράα είναι ειδικευμένος σε θέματα δημοσίων δαπανών, ενώ το δεύτερο στέλεχος είναι γνώστης θεμάτων φορολογικής διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα θα έχει παρουσία στην Αθήνα και μέσω στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα οποία όμως θα ασκούν καθήκοντα από τα γραφεία της Κομισιόν στο Σύνταγμα.
Τα γραφεία της τρόικας -ουσιαστικά του ΔΝΤ- θα στεγασθούν σε κτίριο που δεν σχετίζεται με το Υπουργείο Οικονομικών ή την Τράπεζα της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα εξεταζόταν αυτό το ενδεχόμενο.
Στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών θεωρούν θετική τη μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα και τονίζουν πως θα συμβάλει στην άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν στην εφαρμογή του Μνημονίου και θα διευκολύνει την επικοινωνία κυβέρνησης και ξένων ελεγκτών. Οι ίδιοι επισημαίνουν πως η δημιουργία τοπικού γραφείου συνηθίζεται σε κάθε περίπτωση που το ΔΝΤ προσφέρει δανειακή διευκόλυνση.
Το μόνιμο κλιμάκιο θα εποπτεύει τον αυστηρό έλεγχο των δεσμεύσεων έναντι των δαπανών της κυβέρνησης, την πορεία των εσόδων, την εξέλιξη του χρέους της Γενικής κυβέρνησης και την πορεία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα