Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δανειοδοτική συμφωνία τουρκικών Τραπεζών

Δανειοδοτική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 150 εκατ. ευρώ, υπέγραψαν οι τουρκικές Τράπεζες ´Akbank´ και ´Halkbank´.
Ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΕΤΕπ, Ματίας Κόλατζ Άνεν δήλωσε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε στην Κωνσταντινούπολη, ότι το δάνειο θα διατεθεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Τουρκία.
Μάλιστα, το κόστος δανεισμού θα είναι μειωμένο, προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ενισχυθούν για να ανακάμψουν σύντομα.
Συνολικά, είπε ο κ. Άνεν, η ΕΤΕπ προβλέπει τη διάθεση ποσού που κυμαίνεται από 2 έως 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, φέτος, για την Τουρκία και περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2011.

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ΕΕ – Ν. Κορέας

Τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν χθες τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τη Νότια Κορέα, ύστερα από την άρση του ιταλικού βέτο.
Η Ρώμη, φοβούμενη κυρίως τις επιπτώσεις της συμφωνίας στην ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία, κατάφερε ωστόσο να επιτύχει μία αναβολή της εφαρμογής της συμφωνίας για έξι μήνες, καθώς η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ ´κανονικά από την 1η Ιουλίου 2011´, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Αρχικά η Ιταλία είχε ζητήσει αναβολή της εφαρμογής της για ´τουλάχιστον ένα έτος´, εκτιμώντας ότι αυτό θα επέτρεπε στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας να προετοιμαστεί καλύτερα για τη μείωση των δασμών.

Διαγωνισμός για
αγωγό μεταφοράς
φυσικού αερίου

Στην προκήρυξη διαγωνισμών για την ανάθεση της κατασκευής των υποδομών του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από τους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας προς τη Μεγαλόπολη προχωρεί μέσα στις επόμενες ημέρες ο Διαχειριστής του Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς υψηλής πίεσης συνολικού μήκους 159 χλμ. που ξεκινά από τους Αγίους Θεοδώρους του Νομού Κορινθίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τροφοδοσία με το πλέον καθαρό συμβατικό καύσιμο των μεγαλύτερων πόλεων της βορειοανατολικής και κεντρικής Πελοποννήσου, καθώς θα διέρχεται από την ευρύτερη περιοχή της Κορίνθου, του Άργους, του Ναυπλίου, της Τρίπολης και της Μεγαλόπολης.

Νέο ρεκόρ στην τιμή
του χρυσού

Η τιμή του χρυσού σημείωσε χθες νέο ρεκόρ υπερβαίνοντας τα 1.277 δολάρια η ουγκιά. Την Τρίτη είχε πετύχει ιστορικό ρεκόρ φτάνοντας στα 1.274,95 η ουγκιά.
Γύρω στις 2.30 μ.μ. (ώρα Ελλάδας) η ουγκιά του χρυσού είχε φτάσει τα 1.277,90 δολάρια στην αγορά πολυτίμων μετάλλων του Λονδίνου.
Ο χρυσός, η τιμή του οποίου έχει αυξηθεί περισσότερο από 25% μέσα σ? έναν χρόνο, επιτάχυνε την ανοδική πορεία του μετά τη νέα πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου έναντι του ευρώ.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΕΛΕΤΗΣ
Ανοδος στην αγορά ιδιωτικών
υπηρεσιών ασφαλείας

Αθήνα
Άνοδο παρουσίασε η αγορά των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας και των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας στη χώρα μας, τα τελευταία χρόνια, όπως προέκυψε από την τέταρτη έκδοση της σχετικής κλαδικής μελέτης, που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Icap Group ΑΕ.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο κλάδος των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας περιλαμβάνει τους ευρύτερους τομείς των υπηρεσιών φύλαξης, των υπηρεσιών φύλαξης αεροδρομίων, των χρηματαποστολών και της μεταφοράς πολύτιμων αντικειμένων και των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.
Στον κλάδο των ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας δραστηριοποιούνται λίγες μεγάλες εταιρείες, ενώ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων είναι σχετικά μικρού μεγέθους. Βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου είναι η διαφοροποίηση ως προς το εύρος των υπηρεσιών και προϊόντων, τα οποία προσφέρει η κάθε επιχείρηση. Αρκετές από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας ασχολούνται παράλληλα με την εισαγωγή και πώληση ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας (συναγερμούς, κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης – CCTV κ.λπ.).
Όσον αφορά τις εταιρίες που ασχολούνται μόνο με την εισαγωγή και διάθεση συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να παρέχουν υπηρεσίες μέσω κέντρου λήψεως σημάτων, αυτές δεν είναι πολλές σε αριθμό, αρκετές δε ασχολούνται παράλληλα με την εισαγωγή άλλων ειδών ηλεκτρονικού και ηλεκτρικού υλικού.
Στους σημαντικότερους παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τη ζήτηση για τις εξεταζόμενες υπηρεσίες, περιλαμβάνεται η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και η αποπεράτωση και λειτουργία μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών έργων.

Νέες πιέσεις

Νέες πιέσεις δέχθηκαν οι τιμές των μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να κινείται σε πτωτική τροχιά για πέμπτη συνεχή συνεδρίαση, καταγράφοντας, στο διάστημα αυτό, συνολικές απώλειες 4,66%. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.535,83 μονάδες σημειώνοντας πτώση 24,25 μονάδων, ή σε ποσοστό 1,55%.  Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 745,40 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,06%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.721,60 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,66%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 297,96 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,28%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.688,52 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,99%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 1.975,91 μονάδες, με πτώση 1,01%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο 6,37% και 2,22% αντιστοίχως κατέγραψαν οι μετοχές της Marfin Popular Bank και της MIG.
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές του ΟΤΕ -4,31%, της Coca Cola -4,04% και του ΟΠΑΠ    -2,95%.
3 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 86 πτωτικά και 44 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ικτίνος +9,68%, Ντρουκφάρμπεν +9,26%, Μύλοι Σαραντόπουλος +9,26% και Ακρίτας +9,09%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Εικόνα-Ηχος -14,29%, Unibios -14,29%, ΑΤΤΙ – ΚΑΤ -13,33% και Νεώριο -9,09%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 77,177 εκατ. ευρώ.
Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: MIG με 2.399.792 τεμάχια, ΟΤΕ με 2.294.862, Πειραιώς με 1.835.767 και Marfin Popular Bank με 1.687.492 τεμάχια. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 15,109 εκατ. ευρώ, ΟΤΕ με 12,939, Πειραιώς με 6,838 και Τιτάν με 5,566 εκατ. ευρώ. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 59,65 δισ. ευρώ.

ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Καρτέλες ελέγχου
για τους εφοριακούς
Αθήνα
Υπό παρακολούθηση τίθενται οι εφοριακοί, καθώς η ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει αλλαγές στον έλεγχο της αποδοτικότητας των ΔΟΥ. Το νέο σύστημα προβλέπει να ανοίξουν καρτέλες στην κάθε ΔΟΥ με το ονοματεπώνυμο του κάθε ελεγκτή και των ελεγχόμενων (επιχειρήσεων, επαγγελματιών), δηλαδή όλων των υποθέσεων που του έχουν ανατεθεί.
Η καρτέλα θα ενημερώνεται για κάθε βήμα της διαδικασίας ελέγχου, δηλαδή την ημέρα του ελέγχου, τον καταλογισμό των προστίμων, την κοινοποίηση των αποφάσεων και την εφαρμογή αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, όπως αναφέρει «Το Βήμα». Έτσι η ηγεσία του Yπουργείου Οικονομικών θα είναι σε θέση να παρακολουθήσει βήμα – βήμα τη διαδικασία ελέγχων ανά ελεγκτή και ανά επιχείρηση.
Όπως διαπιστώθηκε από εκτεταμένη έρευνα που έγινε στο Yπουργείο σε εκατοντάδες περιπτώσεις, εφοριακοί, αν και έχουν καταλογίσει πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και ενώ είχαν εκδοθεί οι σχετικές αποφάσεις, ποτέ δεν κοινοποίησαν τις αποφάσεις στους επιχειρηματίες που χρωστούν, με αποτέλεσμα να καθυστερούν να πληρώσουν.
Για την παρακολούθηση των εσόδων αποφασίστηκε να γίνεται κάθε εβδομάδα σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γ. Παπακωνσταντίνου και τον επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρη με την πολιτική ηγεσία και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να γίνονται εγκαίρως οι όποιες παρεμβάσεις κρίνονται αναγκαίες. Επίσης προχωρεί το σχέδιο αναδιοργάνωσης των ΔΟΥ και των ελεγκτικών κέντρων σε όλη την Ελλάδα για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΔ
Χτύπημα για τον τουρισμό
η αύξηση του Φ.Π.Α.
Αθήνα
Η  πορεία του τουρισμού τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της ΝΔ στελέχη του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Στη συνάντηση μετείχαν οι αντιπρόεδροι της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος και Σταύρος Δήμας, η αρμόδια τομεάρχης Όλγα Κεφαλογιάννη και ο υπεύθυνος του τομέα Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.
Σε δηλώσεις της η Όλγα Κεφαλογιάννη χαρακτήρισε εποικοδομητική και ουσιαστική τη συζήτηση με τους εκπροσώπους των φορέων του τουρισμού, ενώ ανέφερε πως δυστυχώς τα πράγματα για τον τουρισμό δεν πάνε καλά.
Στο κλείσιμο της χρονιάς επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις που είχε κάνει η ΝΔ στην αρχή της περιόδου, συνέχισε η ίδια, φέρνοντας ως παράδειγμα τα έσοδα, όπου «ο ελληνικός τουρισμός γύρισε εκεί που ήταν πριν από δέκα χρόνια».
Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή της στην αύξηση του Φ.Π.Α.: «Τα σενάρια περί αύξησης του Φ.Π.Α., που ακούγονται από πλευράς κυβερνήσεως και τα οποία ως φημολογία δεν έχουν διαψευστεί, θα φέρουν τον ελληνικό τουρισμό στο χείλος της καταστροφής. Όχι στην αύξηση του Φ.Π.Α., ναι στα μέτρα στήριξης του ελληνικού τουρισμού» κατέληξε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα