Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Πανευρωπαϊκή στρατηγική

Βρυξέλλες
Πανευρωπαϊκή δράση για την ανάπτυξη και τη σύγκλιση των οικονομιών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Oπως είπε, η λέξη “λιτότητα” θα πρέπει να αντικατασταθεί από τη λέξη “ευθύνη”, όχι μόνο για τη διαχείριση των δημοσίων οικονομικών όσο και για την εκπόνηση κοινής στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο Γ. Παπανδρέου ζήτησε συνολική πολιτική και για τη στροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας στην “πράσινη” ανάπτυξη. Οπως είπε, επανέφερε στο τραπέζι του διαλόγου προτάσεις όπως τα “πράσινα ομόλογα” και ο φόρος Τόμπιν, εκτιμώντας ότι είναι εργαλεία για τη δημιουργία υποδομών και τη στήριξη της σύγκλισης των κρατών-μελών.
Πιο αναλυτικά:
´Η Ελλάδα δεν είναι κατ? αρχήν αντίθετη με τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων κατά των κρατών-μελών που αποκλίνουν από τις αρχές του συμφώνου σταθερότητας, αλλά κυρώσεις πρέπει να υπάρχουν και για το τραπεζικό σύστημα, στις περιπτώσεις που προωθεί ή ανέχεται πρακτικές φοροδιαφυγής και φορολογικών παραδείσων´, τόνισε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Όπως επίσης τόνισε ο κ. Παπανδρέου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες, «εμείς θα θέλαμε το γρηγορότερο να μπορούμε να βγούμε στις αγορές» και πρόσθεσε ότι «τα θετικά σχόλια από πλευράς των εταίρων μας, αλλά και τις Επιτροπής
(της ΕΕ) και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, νομίζω ότι είναι ένα ακόμη δείγμα αξιοπιστίας της Ελλάδας και προς τη διεθνή κοινότητα».
Σχετικά με το ζήτημα τής οικονομικής διακυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Σύνοδος δεν μπήκε σε επιμέρους μέτρα, ούτε υιοθετήθηκαν τέτοια, όπως το αυτόματο πάγωμα των κοινοτικών πόρων που έχει εισηγηθεί η Κομισιόν, ή η αποβολή από το ευρώ, η οποία απαιτεί αλλαγή Συνθήκης και, όπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός, θα είναι δύσκολο να βρει πολλούς υποστηρικτές.
Γενικά, η Ελλάδα δεν είναι κατά της ύπαρξης ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι εάν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός πριν από έξι χρόνια, θα είχε αποτραπεί η κρίση στην Ελλάδα. Πέρα όμως από τις κυρώσεις, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα θέλει ο μηχανισμός αυτός να είναι αφενός δίκαιος και, αφετέρου, να συμπληρώνεται με τις άλλες όψεις της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως των φορολογικών παραδείσων -και των κυρώσεων κατά των τραπεζών- καθώς και να βλέπει τα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμείνει στο επίπεδο της «λιτότητας» και πρότεινε η λέξη αυτή να αντικατασταθεί με την «ευθύνη»: Ευθύνη σε ό,τι αφορά στα μακροοικονομικά μεγέθη, ευθύνη αναφορικά με τη στρατηγική ανάπτυξης και ευθύνη σχετικά με τη μετάβαση σε μία πράσινη πράσινη οικονομία.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Γ. Παπανδρέου εισηγήθηκε, όπως είπε, να υιοθετήσει η ΕΕ τρία εργαλεία, τα οποία θα εξασφαλίσουν τους πόρους εκείνους προκειμένου η Ένωση, αλλά και τα κράτη-μέλη, να κινηθούν προς την πράσινη ανάπτυξη και να κάνουν επενδύσεις σε μεταφορές, ευρυζωνικά δίκτυα, νέες μορφές ενέργειας κ.λπ.: Τα λεγόμενα «πράσινα ομόλογα», τον φόρο Τόμπιν (φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών), και τον φόρο επί του CO², ή των αερίων του θερμοκηπίου.
Τέλος, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε το πρόγραμμα εξυγίανσης που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι αυτό αντιμετωπίζει καταρχάς το βασικό πρόβλημα της χώρας, που ήταν η έλλειψη αξιοπιστίας.
Οπως τόνισε η Ελλάδα δείχνει τώρα πως έχει την αποφασιστικότητα και μπαίνει σε ένα δρόμο εξυγίανσης.
Το έλλειμμα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης, της ανομίας, της αδιαφάνειας, της φοροδιαφυγής που υπήρξε στη χώρα.
«Εκεί δεν θέλει καμία χαλάρωση. Αν δεν τα χτυπήσουμε αυτά, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει», τόνισε και επέκρινε την αντιπολίτευση -και ιδιαίτερα της ΝΔ- ότι έπρεπε να δείξει πιο υπεύθυνη στάση.

´Εμαστε στο
σωστό δρόμο´

Ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η χώρα μας καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες, ότι η κυβέρνηση πήρε επίπονα μέτρα και εκτίμησε ότι σημειώνεται πραγματική πρόοδος και τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα βγουν πιο δυνατές από την κρίση. Η δήλωση του Γ. Παπανδρέου:
“Θέλω να πω κάτι για την Ελλάδα. Είμαστε στο σωστό δρόμο.Η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο.
Περνάμε μέσα από μια επώδυνη διαδικασία, αλλά σημειώνουμε πραγματική πρόοδο, πραγματική αλλαγή. Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή. Η Ευρώπη θα βγει πιο δυνατή”.

Tα συμπεράσματα

Οι σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους και η ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης ήταν τα βασικά θέματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε στις Βρυξέλλες.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με τους στρατηγικούς της εταίρους, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς, γεγονός που απαιτεί μια συντονισμένη διεθνή απάντηση. Η πρόσφατη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση απέδειξε με δραματικό τρόπο ότι η ευημερία, η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των ευρωπαίων εξαρτάται από εξωτερικές εξελίξεις, αναφέρεται ακόμη στα συμπεράσματα.
Στο πλαίσιο αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο απευθύνει έκκληση για βελτιωμένη συνεργασία με τους στρατηγικούς εταίρους με αύξηση του εμπορίου, κάτι που, όπως υπογραμμίζεται, αποτελεί καθοριστικό στόχο ο οποίος θα συμβάλει στην οικονομική ανάκαμψη και στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, η Σύνοδος του G20 στη Σεούλ θα δώσει τη δυνατότητα για μια αξιολόγηση της οικονομικής ανάκαμψης και των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει τα μέλη του G20.
Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-ΝΑΤΟ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την ύπατη εκπρόσωπο για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ, Κάθριν Αστον, να αναπτύξει ιδέες για το πως η συνεργασία ΕΕ-ΝΑΤΟ στη διαχείριση κρίσεων μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω. Αυτό, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να γίνει σε ένα πνεύμα αμοιβαίας ενίσχυσης και σεβασμού της αυτονομίας στη λήψη των αποφάσεων στη βάση των συστάσεων για συγκεκριμένα μέτρα που εκπονήθηκαν από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ το Φεβρουάριο του 2010.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική διακυβέρνηση, στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής επισημαίνεται ότι επί τη βάση της ενδιάμεσης έκθεσης που παρουσίασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέϊ στους “27”, εκφράζεται ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί κυρίως σε ότι αφορά το λεγόμενο “Ευρωπαϊκό εξάμηνο”. Επίσης υπογραμμίζεται η ανάγκη ανάπτυξης ενός νέου πλαισίου επιτήρησης για την παρακολούθηση και διόρθωση των μη βιώσιμων διαφορών και ανισορροπιών στην ανταγωνιστικότητα έγκαιρα και την ενίσχυση των εθνικών δημοσιονομικών πλαισίων.
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής υπογραμμίζεται τέλος ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει την ανάγκη να διατηρηθεί η συγκυρία για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης και προσβλέπει στην κατάθεση της τελικής έκθεσης από την ομάδα δράσης υπό τον Χ. Ρομπέϊ, τον Οκτώβριο του 2010, για την παρουσίαση ενός συνολικού πακέτου μέτρων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα