Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αύξηση ΦΠΑ

Aθήνα
Την αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως τρόφιμα και φάρμακα, εξετάζει το Υπουργείο Οικονομικών.
Η λύση της αύξησης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13% έχει τεθεί εδώ και αρκετές ημέρες στο τραπέζι των συζητήσεων ως μία από τις εναλλακτικές λύσεις εξεύρεσης 1 δισ. ευρώ πρόσθετων εσόδων το 2011, ποσό το οποίο σύμφωνα με το Μνημόνιο θα προέκυπτε από τη μετάταξη του 30% των προϊόντων και των υπηρεσιών που σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%. Την επιλογή αυτή θέλει να αποφύγει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, «θα τσάκιζε την αγορά».
Στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα τέθηκαν τρία εναλλακτικά σενάρια. Το πρώτο αφορούσε στην εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, λύση που πάγωσε τουλάχιστον μέχρι να δημιουργηθεί μηχανισμός αντισταθμιστικής ενίσχυσης των ασθενέστερων εισοδηματικά τάξεων.
Το δεύτερο αφορούσε στη δημιουργία ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στο 17%-18%. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση αυτή δεν θεωρείται «καλή ιδέα», καθώς θα αύξανε σημαντικά την επιβάρυνση για είδη πρώτης ανάγκης. Το τρίτο ήταν η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%.
Μετά την προσωρινή αναστολή εφαρμογής της εξίσωσης των ειδικών φόρων κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται πλέον στο τρίτο σενάριο, ήτοι στην αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 11% στο 13%. Αυτό δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει και στην εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, όταν θα αποκρυσταλλωθεί ο μηχανισμός αναδιανομής για να ενισχυθούν τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Στον συντελεστή 11% υπάγονται τρόφιμα, φάρμακα, χυμοί, αναψυκτικά, ξηροί καρποί, εισιτήρια κινηματογράφου, συναυλιών και αθλητικών εκδηλώσεων, λουλούδια, υπηρεσίες υδραυλικών, ηλεκτρολόγων, ελαιοχρωματιστών κ.λπ. που αφορούν τα εξής: Συντήρηση παλαιών κατοικιών, σερβιριζόμενα αγαθά σε καφενεία, εστιατόρια και μπαρ, διαμονή σε ξενοδοχεία και κάμπινγκ, επιδιορθώσεις ενδυμάτων και υποδημάτων, ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο καθώς και υπηρεσίες κηδειών.
Σε κάθε περίπτωση η αύξηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ κατά 2% ή και 3% δεν επαρκεί για να αντληθούν 1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις το συνολικό δημοσιονομικό όφελος υπό τις συγκεκριμένες δυσμενείς συνθήκες -χαμηλής κατανάλωσης- στην αγορά δεν θα ήταν παρά 350 -400 εκατ. ευρώ. Από την εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης υπήρχε η εκτίμηση ότι θα διασφαλίζονταν περί τα 650 εκατ. ευρώ.
“Καταστροφική για την αγορά η μετάταξη ΦΠΑ στο 23%”
“Βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και γι? αυτό το λόγο προχωρούμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου, ώστε να πάψουν να κρύβονται οι φοροδιαφεύγοντες”. Αυτό τόνισε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στον τηλεοπτικό σταθμό ALTER.
Για τις φορολογικές υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “θα προχωρήσουμε στην αλλαγή του νομικού πλαισίου και το σχέδιο νόμου που επεξεργαζόμαστε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει σκοπό να προωθούνται σε δίκες “εξπρές” οι φοροδιαφεύγοντες, ώστε να πληρώνονται γρηγορότερα τα πρόστιμα αλλά και να υπάρξει αποσυμφόρηση στα δικαστήρια”.
Οσον αφορά την εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με της κίνησης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι μία τέτοια κίνηση θα χτυπήσει τη φοροδιαφυγή. “Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν συζητάμε την εξομοίωση του πετρελαίου κίνησης με θέρμανσης, καθώς θα πρέπει να έχουμε πρώτα έτοιμο ένα σωστό μηχανισμό, προκειμένου να μπορούμε χορηγήσουμε το επίδομα θέρμανσης σε όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη. Μόνο τότε το μέτρο της εξομοίωσης θα μπορεί να εφαρμοστεί”, πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Για το ζήτημα της μετάταξης του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι δεν θα προχωρήσει η μετάταξη του ΦΠΑ από το 11% στο υψηλό επίπεδο του 23%, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για την αγορά.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου στο οχτάμηνο η υστέρηση των εσόδων είναι 1,5 δισ. ευρώ, όμως το έλλειμμα έχει μειωθεί κατά 7 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Ακόμη, ανέφερε ότι από το επόμενο έτος θα αποδώσει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, που στόχο έχει να μειωθεί το έλλειμμα και για το λόγο αυτό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να βρει τα πιο ανώδυνα μέτρα για τους πολίτες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα