Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τέλος εποχής για τα συμβατικά διόδια
Τέλος εποχής για τα… συμβατικά διόδια στην Εγνατία Οδό, σηματοδοτεί η έναρξη λειτουργίας του σταθμού στον Πολύμυλο Κοζάνης, του τελευταίου «παραδοσιακού», καθώς έρχεται το ηλεκτρονικό σύστημα, που εγγυάται έως και μηδενικές καθυστερήσεις και χρέωση αναλογική των χιλιομέτρων που θα διανύουμε, όπως τόνισε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιπρόεδρος και εντεταλμένος σύμβουλος της Εγνατίας Οδού, Γιάννης Τσακλίδης.
Πάντως, μέχρι τη λειτουργία των ηλεκτρονικών διοδίων, που αναμένεται σε 1,5 χρόνο, οι οδηγοί θα έχουν… ελευθέρας στο οδικό δίκτυο της Εγνατίας Οδού, από τους Κήπους Eβρου, μέχρι και την Ηγουμενίτσα, με εξαίρεση φυσικά τα περίπου 70 χλμ. Βέροιας-Σιάτιστας, που καλύπτει ο σταθμός διοδίων στον Πολύμυλο.

Κάμψη εμπιστοσύνης των Γερμανών επενδυτών
Eκθεση του ερευνητικού Iνστιτούτου ZEW δείχνει πως ο δείκτης εμπιστοσύνης των Γερμανών επενδυτών υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα τον Σεπτέμβριο και μάλιστα περισσότερο απ? ό,τι προβλεπόταν εν μέσω των ανησυχιών πως η οικονομία μπορεί να αρχίσει πάλι να επιβραδύνει.
Ο εν λόγω δείκτης, ο οποίος μετρά τις εκτιμήσεις επαγγελματιών επενδυτών για το επόμενο εξάμηνο, έπεσε 18,3 μονάδες τον
Σεπτέμβριο στο -4,3 όταν τον Αύγουστο βρισκόταν στις 14 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρή κάμψη στις 13 μονάδες. Το Iνστιτούτο ανακοίνωσε πως μετά την ισχυρή ανάπτυξη του β´ τριμήνου, η γερμανική βιομηχανική παραγωγή έμεινε στάσιμη τον Ιούλιο και οι μετέπειτα παραγγελίες μειώθηκαν. Εκτίμησε, δε, πως τα στοιχεία μπορεί να υποδηλώνουν μία προσωρινή μόνον επιβράδυνση, αλλά μπορεί επίσης να αποτελούν ένα πρώτο σημάδι “ενός ξεφουσκώματος της οικονομικής δραστηριότητας”

´Πακέτο´ 1,4 εκατ. ευρώ για έργα στο Β. Αιγαίο
Με απόφαση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προκηρύχθηκε το Πρόγραμμα για τα Μικρά Νησιά, το οποίο αφορά στα νησιά των Ψαρών, Οινουσσών, Αγίου Ευστρατίου, Φούρνων Κορσεών και Θύμαινας. Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκατ. ευρώ.
Το επόμενο διάστημα οι Δήμοι των νησιών θα πρέπει να υποβάλλουν προτάσεις με τη μορφή ενός μικρού επιχειρησιακού σχεδίου ιεραρχώντας τα έργα τους προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

H Εθνική ανάδοχος
στη Deutsche Bank
Η Εθνική Τράπεζα θα συμμετάσχει ως ανάδοχος στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου «μαμούθ» που ανακοίνωσε ο γερμανικός χρηματοπιστωτικός κολοσσός Deutsche Bank, σύμφωνα με πηγές του Reuters που βρίσκονται κοντά στη συμφωνία. Η γερμανική τράπεζα θα προχωρήσει σε ΑΜΚ για την άντληση 9,8 δισ. ευρώ, εν όψει των νέων κανονισμών ρευστότητας αλλά και για να μεγαλώσει το ποσοστό της στην Postbank. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ΑΜΚ στην ιστορία του οργανισμού.

ΜΕ ΟΡΟΥΣ
Επανεξέταση διαδρομής
του South Stream
Η  Ρωσία είναι έτοιμη να “διορθώσει” τη θέση της σχετικά με τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο οποίος σχεδιάζεται να διέρχεται από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, ως συμβιβαστική απάντηση στην ένωση του ρωσικού μονοπωλίου Γκαζπρόμ και της ουκρανική Ναφτογκάζ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής Κρατικής Δούμας και πρόεδρος της Ρωσικής Ενωσης Αερίου Βαλέρι Γιάζεφ, μιλώντας σε τηλεοπτική σύνδεση, που οργάνωσε το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι.
“Εάν λυνόταν το ζήτημα της ένωσης Γκαζπρόμ και Ναφτογκάζ, τότε θα υπήρχε και διόρθωση στο θέμα του South Stream, όμως δεν μπορούμε να καθόμαστε και να περιμένουμε χρόνια, ώσπου η Ουκρανία να αποφασίσει, εάν θα εγκρίνει την ένωση ή όχι”, είπε ο κ. Γιάζεφ, εξηγώντας ότι υπάρχουν συμφωνίες για τον South Stream, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν, γι? αυτό και η ουκρανική πλευρά πρέπει το ταχύτερο να λάβει τις αποφάσεις της.
Η πρόταση για τη δημιουργία μιας εταιρείας – υπερκολοσσού φυσικού αερίου με την ένωση της ρωσικής Γκαζπρόμ και του ουκρανικού αναλόγου της είχε διατυπωθεί πρώτη φορά επισήμως τον περασμένο Απρίλιο, από τον πρωθυπουργό Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Νικολάι Αζάροφ.
Ο επικεφαλής της Γκαζπρόμ Αλεξέι Μίλλερ είχε εν συνεχεία εκφράσει την ετοιμότητα της εταιρείας του να προχωρήσει σε ανταλλαγή μετοχών με την ουκρανική Ναφτογκάζ.
Εκπρόσωπος της Γκαζπρόμ αρνήθηκε να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις Γιάζεφ, εξηγώντας ότι δεν βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε άρνηση της Ρωσίας από την κατασκευή του παρακαμπτήριου αγωγού.
Το ρωσικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού δικτύου αγωγών, που αποτελούσε κάποτε ενιαίο δίκτυο με εκείνο της Γκαζπρόμ, εξέλιξη για την οποία δεν έχει αντιρρήσεις η σημερινή “φιλορωσική” ουκρανική κυβέρνηση, ζητώντας εγγυήσεις για την πληρότητα του δικτύου και ακύρωση των εναλλακτικών σχεδίων κατασκευής αγωγών, όπως ο South Stream, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί από το ουκρανικό ΥΠΕΞ “περιττή σπατάλη πόρων”, εφ´ όσον υπάρχει η οδός προς την Ευρώπη μέσω του ουκρανικού δικτύου.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Σημαντικές απώλειες

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν χθες οι τιμές των μετοχών στη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κινήθηκε καθοδικά για τρίτη συνεχή συνεδρίαση.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.563,36 μονάδες σημειώνοντας πτώση 24,30 μονάδων, ή σε ποσοστό 1,53%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 757,35 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,94%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.739,15 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 1,68%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 301,46 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 2,25%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.714,37 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,92%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.006,23 μονάδες, με πτώση 1,90%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο έκλεισαν μόνο τα ΕΛΠΕ(+2,01%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της MIG(-5,32%), της Πειραιώς (-5,00%), της Eurobank(-3,50%), της Marfin Popular Bank(-3,09%), ενώ η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε σε ποσοστό 1,59%.
44 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 126 πτωτικά και 41 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Εδραση +14,29%, Mevaco +10,00%, Περσεύς +9,52% και Τηλέτυπος +9,38%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Optronics Technologies -20,00%, Παϊρης -16,90%, Βιοτέρ -11,43% και ΑΤΤΙΚΑΤ -10,53%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 94,628 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών:MIG με 3.728.771 τεμάχια, Jumbo με 1.841.757, Εθνική με 1.754.188 και Alapis με 1.665.102 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 16,596 εκατ. ευρώ, Jumbo με 9,190, ΟΠΑΠ με 6,365 και Τιτάν με 5,993 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 59,724 δισ. ευρώ.

ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Σύσκεψη για την οικονομία
Αθήνα
Η  πορεία υλοποίησης δεσμεύσεων της κυβέρνησης, όπως αυτές απορρέουν από το μνημόνιο, για το τρίτο τρίμηνο, τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου με τη συμμετοχή πολλών υπουργών. Σύμφωνα με υπουργούς που συμμετείχαν στη σύσκεψη, έγινε μια επισκόπηση για την εξέλιξη των δράσεων που έχουν δρομολογηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ανά υπουργείο, καθώς επίσης και για τις διαρθρωτικές αλλαγές που έχουν προγραμματιστεί. Επιπλέον συζητήθηκαν και οι προτεραιότητες για το τέταρτο τρίμηνο.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούσαν, μετά τη σύσκεψη, ότι είμαστε στο σωστό δρόμο, όσον αφορά την υλοποίηση των δεσμεύσεων έναντι του Μνημονίου για το τρίτο τρίμηνο και εξέφραζαν αισιοδοξία για την πορεία των εσόδων στο 2010, προσθέτοντας ότι σε αυτά θα προσμετρηθούν και τα έσοδα του ερχόμενου Γενάρη και Φλεβάρη.
Επιπλέον, οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν ικανοποιητικό το επιτόκιο και το αποτέλεσμα της σημερινής έκδοσης εντόκων γραμματίων. Οσον αφορά στο σενάριο της εξίσωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, οι ίδιες πηγές έθεσαν ως προϋπόθεση για να προκριθεί αυτή η λύση, την ύπαρξη μηχανισμών αναδιανομής, ο οποίος προς το παρόν τουλάχιστον δεν υπάρχει.
Εκαναν μάλιστα λόγο για μέτρο εξυγίανσης και κοινωνικά δίκαιο “αν εφαρμοστεί σωστά”. Παράλληλα έλεγαν ότι εξετάζονται και άλλα σενάρια.
Εξάλλου οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν το Σεπτέμβριο ως “μήνα Ρέππα” και συμπλήρωναν μεταξύ άλλων ότι το θέμα του ανοίγματος για τα υπόλοιπα κλειστά επαγγέλματα θα έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι: Θόδωρος Πάγκαλος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Ραγκούσης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λούκα Κατσέλη, Ανδρέας Λοβέρδος, Δημήτρης Ρέππας και Τίνα Μπιρμπίλη.

ΑΝΤΛΗΣΗ 1,17 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Στο 4,82% το επιτόκιο
των εντόκων γραμματίων

Αθήνα
Συνολικό ποσό 1,17 δισ. ευρώ άντλησε από τη δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων χθες Τρίτη, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).
Η έκδοση ύψους 900 εκατ. ευρώ υπερκαλύφθηκε κατά 4,54 φορές και η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,82%, ήτοι σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 4,65% της προηγούμενης έκδοσης εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων στις 13 Ιουλίου. Υποβλήθηκαν συνολι­κές προ­­­σφο­ρές ύψους 4,084 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ο ΟΔΔΗΧ αποδέχτηκε συμπληρωματικές μη-ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 270 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι μέχρι και τον Οκτώβριο το ύψος των λήξεων από τις παλαιότερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων φτάνει σε 4,7 δισ. ευρώ, ποσό που θα καλυφθεί τμηματικά, καθώς θα ακολουθήσει την επόμενη Τρίτη η έκδοση τριμήνων εντόκων γραμματίων και νέες εκδόσεις τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας τον Οκτώβριο.
Τα έντοκα γραμμάτια εξάμηνης διάρκειας, που δημοπρατήθηκαν χθες θα είναι διαθέσιμα και στους ιδιώτες, με αφορολόγητες αποδόσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν:
– Μέσω δημόσιας εγγραφής έως και Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία, με ανώτατο ποσό ονομαστικής αξίας για κάθε φυσικό πρόσωπο τα 15.000 ευρώ.
– Εντός πέντε εργάσιμων ημερών μετά την ημερομηνία διακανονισμού, δηλαδή μέχρι και την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, για απεριόριστα ποσά αλλά στην τιμή που καθορίζουν οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες.

ΤΟ Β´ ΤΡΙΜΗΝΟ
Μειώθηκε το μισθολογικό
κόστος στην Ελλάδα
Αθήνα
Πτώση της τάξεως του 1,8% σημείωσε το συνολικό μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα κατά το β´ τρίμηνο του 2010. Το ίδιο διάστημα, στην Ε.Ε. παρατηρήθηκε αύξηση του μισθολογικού κόστους αν και με βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, το συνολικό μισθολογικό κόστος ανά ώρα στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 1,8% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα όταν στην Ε.Ε. αυξήθηκε 1,6%.
Αναλυτικά για το δεύτερο τρίμηνο το συνολικό κόστος μειώθηκε 1,8%, το κόστος μισθών 1,2% και τα υπόλοιπα έξοδα (όπως ασφαλιστικές εισφορές, φόροι) μειώθηκαν 3,9%.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πρώτο τρίμηνο του έτους το συνολικό κόστος μισθών είχε αυξηθεί κατά 14,4%.
Στην Ε.Ε. το συνολικό κόστος αυξήθηκε 1,6%, οι μισθοί 1,5% και τα υπόλοιπα έξοδα 2%.
Η μεγαλύτερη αύξηση στους μισθούς για το δεύτερο τρίμηνο, σημειώθηκε στη Βουλγαρία με 8,6%, την Ρουμανία με 5% ενώ αντίθετα στη Λιθουανία οι μισθοί μειώθηκαν 7%.
Ανά δραστηριότητα, το κόστος μισθών αυξήθηκε 1,1% στη βιομηχανία, 1,7% στις κατασκευές και 1,9% στις υπηρεσίες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜ. ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ
Υστέρηση
1,5 δισ. ευρώ

Αθήνα
Υστέρηση 1,5 δισ. ευρώ καταγράφουν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010 οι πληρωμές του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Ειδικότερα, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2010 οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν σε 4,6 δισ. ευρώ και ήταν περιορισμένες κατά 32,8% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Από την αρχή του έτους σε μηναία βάση το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανέρχεται σε μέσα επίπεδα σε 584 εκατ. ευρώ, όταν θα έπρεπε να είναι 766 εκατ. ευρώ. Δηλαδή σε επίπεδο οκταμήνου καταγράφεται υστέρηση 1,51 δισ. ευρώ.
Αυτό σημαίνει πως εάν στο επόμενο τετράμηνο διατηρηθεί ο ίδιος ρυθμός πληρωμών οι συνολικές δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα διαμορφωθούν σε 7 δισ. ευρώ, ήτοι θα είναι κατά 2,2 δισ. ευρώ χαμηλότερες του στόχου του Μνημονίου. Σημειώνεται πως τελευταία φορά που οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων είχαν διαμορφωθεί στο ύψος αυτό ήταν το 2002.
Η εξέλιξη αυτή αν και λειτουργεί εις βάρος των αναπτυξιακών δράσεων, στηρίζει την προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2010 έχει ήδη περικοπεί κατά 1,1 δισ. ευρώ, καθώς από τα 10,3 δισ. ευρώ που είχαν αρχικώς εγγραφεί ως δαπάνες στον Προϋπολογισμό, τελικά με το Μνημόνιο το συνολικό ύψος του ορίου πληρωμών μειώθηκαν στα 9,2 δισ. ευρώ.
Η κατανομή των δαπανών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έγινε τον προηγούμενο Οκτώβριο με γνώμονα την επίσπευση και την ολοκλήρωση της απορρόφησης των πόρων του Γ´ ΚΠΣ, των Κοινοτικών πρωτοβουλιών και έργων του Ταμείου Συνοχής, καθώς και την εντατικοποίηση της χρηματοδότησης των δράσεων του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, για την κάλυψη των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ η συνολική δημόσια δαπάνη το 2010 ήταν αρχικώς 6,95 δισ. ευρώ, ωστόσο στη συνέχεια περικόπηκε.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ OOΣΑ
Σταθερή στο 8,5%
η ανεργία τον Ιούλιο

Αθήνα
Σταθερό στο 8,5% παρέμεινε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούλιο στις χώρες – μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) όπως ανακοινώθηκε σήμερα.
Οπως αναφέρει ο οργανισμός, το υψηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στην Ισπανία με 20,3% και ακολουθεί η Σλοβακία με 15% και η Ιρλανδία με 13,6%. Για την Ελλάδα δεν υπάρχουν στοιχεία διαθέσιμα.
Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας έχουν η Κορέα 3,7% και η Αυστρία με 3,8%.
Η ανεργία στο σύνολο των χωρών του ΟΟΣΑ ανήλθε στο 8,5%, στις χώρες των G7 στο 8,2% και στην Ε.Ε. στο 9,6%.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα