Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

IXNHΛΑΤΩΝΤΑΣ

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗΣ
giorgosgeorgakakis@yahoo.gr

´Δημόσια και δωρεάν υγεία´

Tο περασμένο Σάββατο δημοσιεύτηκε στα «Χ.Ν.» (σελίδα 5) μία -σημαντική κατά την άποψή μου- ανακοίνωση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων. Επί ορισμένων σημείων του περιεχομένου της ανακοίνωσης μερικές παρατηρήσεις.

Kατ? αρχάς, οφείλω να σημειώσω ότι συμφωνώ με μια σειρά από εξαιρετικά δυσάρεστες επισημάνσεις αναφορικά με τη δραματική κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τις διαχρονικές ευθύνες των εκάστοτε κυβερνώντων. Διότι, ως γνωστόν, «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι».

Aναφέρει, μεταξύ άλλων, η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων:

? «Οι διαχρονικές πολιτικές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών με το κερασάκι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έχουν ως αποτέλεσμα το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται υπό κατάρρευση».

? «Ο καινούργιος νόμος της κυβέρνησης, ψηφισθείς εν μέσω θέρους από την κυβερνητική πλειοψηφία, καταργεί επισήμως τον δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα της περίθαλψης».

? «Η έλλειψη προσωπικού και υλικών έχει φέρει αρκετά Τμήματα του Νοσοκομείου σε οριακή κατάσταση και τους εργαζόμενους σε αδιέξοδο».

Tονίζει και κάτι ακόμη η Eνωση, που είναι σημαντικό:

«Oι γιατροί του Νοσοκομείου Χανίων παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες του Νοεμβρίου του 2009, έχει περικοπεί το 7% των μηνών Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και το 25% των μηνών Μαρτίου – Απριλίου – Μαΐου, παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες του Ιουνίου – Ιουλίου – Αυγούστου. Γνωρίζουμε καλύτερα από όλους πόσο ο πολίτης έχει ταλαιπωρηθεί από την επίσχεση εργασίας. Ο τρόπος διεκδίκησης ´του αυτονόητου´ από εμάς (να πληρωνόμαστε στην ώρα μας για τη δουλειά μας) είναι ένα ζήτημα, για το οποίο υπάρχει προβληματισμός και συζήτηση στους κόλπους των γιατρών του Νοσοκομείου».

Aν τα παραπάνω είναι ακριβή τότε διαψεύδεται ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Χαράλαμπος Δουλγεράκης, ο οποίος δήλωσε στα «Χ.Ν.» ότι οι γιατροί έχουν πληρωθεί τις εφημερίες τους, ότι «το σύνολο των χρημάτων έχει έρθει». Οφείλω, δε, μετά λύπης μου να υπογραμμίσω ότι δυστυχώς, η διεκδίκηση του αυτονόητου, όπως ορθά αναφέρουν οι γιατροί, αλλά και η επισήμανση του αυτονόητου αποτελούν ζητούμενα σε πλείστες περιπτώσεις σήμερα. Οφείλω, όμως, ταυτόχρονα, και να ρωτήσω: όσοι, σύμφωνα με τις καταγγελίες του κ. Δουλγεράκη, εφημερεύουν από… το σπίτι τους, καλώς παίρνουν τα -όποια- χρήματα των εφημεριών;

H  Eνωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων παραδέχεται -και αυτό είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό- ότι υπάρχουν γιατροί που παίρνουν «φακελάκια». Oχι ότι δεν το γνωρίζαμε, αλλά, όπως και να το κάνουμε, είναι σημαντικό ότι το συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών δεν επιχειρεί να… κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του! Χαρακτηριστικά αναφέρει:

«O  χρηματισμός κάποιων γιατρών και η συναλλαγή τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό, το οποίο συνεχίζεται με την ανοχή των κυβερνήσεων. Εάν ήθελε το κράτος να ξεκαθαρίσει τα Νοσοκομεία από τους επίορκους ιατρούς, δεν θα χρειαζόταν καμία ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ). Ο δεσμός του ίδιου του κράτους με τα οικονομικά συμφέροντα είναι ο βασικός λόγος της έλλειψης πολιτικής βούλησης για την πάταξη των φαινομένων χρηματισμού».

Σε αυτό το σημείο οφείλω να επισημάνω ότι «ο χρηματισμός κάποιων γιατρών και η συναλλαγή τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες είναι ένα φαινόμενο υπαρκτό», το οποίο συνεχίζεται όχι μόνο με την ανοχή των εκάστοτε κυβερνήσεων, αλλά και με την ανοχή των υπολοίπων γιατρών και των ίδιων των πολιτών (όσον αφορά τα «φακελάκια»). Ας είμαστε απολύτως ειλικρινείς. Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Χανίων, σε κάθε Νοσοκομείο, γνωρίζουν, λίγο-πολύ, ποιοι είναι οι επίορκοι συνάδελφοί τους. Λένε και ονόματα σε ιδιωτικές συζητήσεις! Μέχρι εκεί, όμως.

Οσο για τους πολίτες; Αυτοί γνωρίζουν ακόμη καλύτερα, διότι καλούνται, σε αρκετές περιπτώσεις, να καταβάλουν το αντίτιμο της… δημόσιας και δωρεάν υγείας. Και, για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη και αν οι γιατροί δεν ζητήσουν χρήματα, οι ίδιοι οι πολίτες, με δική τους πρωτοβουλία, τους βάζουν το «φακελάκι» στην τσέπη της άσπρης ιατρικής ποδιάς. Και μετά… παραπονιούνται για τους… χρηματισμούς! Εχει γίνει μέρος της… κουλτούρας μας το… λάδωμα.

«Αποτελεί υποκρισία να καλεί ο διοικητής τους πολίτες να έρθουν να καταγγείλλουν περιστατικά χρηματισμού, αποτελεί υποκρισία να δηλώνει ότι η κα Μπαλωμενάκη ´οφείλει´ να κατονομάσει ποιοι είναι αυτοί τους οποίους καταγγέλλει. Είναι καθήκον δικό του και του κράτους, του οποίου είναι διορισμένος υπάλληλος, να πατάξει τέτοια φαινόμενα», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Χανίων.

Να δεχθώ τη συγκεκριμένη άποψη. Αναρωτιέμαι, ωστόσο: όταν το κράτος είτε δεν θέλει (λόγω διαφθοράς και διαπλοκής) είτε δεν μπορεί (λόγω ανικανότητας) και την ίδια ώρα όσοι γνωρίζουν τα κακώς κείμενα σιωπούν, είτε από συναδελφική «αλληλεγγύη», είτε επειδή δεν επιθυμούν για τον εαυτό τους -και αυτό είναι απολύτως κατανοητό και σεβαστό- ρόλο εισαγγελέα και δικαστή, τότε πού στην ευχή «πάμε»; Και πώς θα αλλάξει η κατάσταση αν έστω οι πολίτες δεν ενεργοποιηθούν και δεν καταγγείλουν δημόσια τα όποια φαινόμενα χρηματισμού;

Aναρωτιέμαι, επίσης: οι γιατροί δίνουν αγώνα για τη δημόσια και δωρεάν υγεία καταγγέλλοντας -και ορθά- τις κυβερνητικές πολιτικές που καταργούν αυτόν τον χαρακτήρα του ΕΣΥ. Η δημόσια και δωρεάν υγεία δεν καταργείται, επί σειρά ετών, όταν κάποιοι συνάδελφοί τους έχουν καταστεί «μαυραγορίτες της υγείας», για να χρησιμοποιήσω τον χαρακτηρισμό της διευθύντριας της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων Εύας Μπαλωμενάκη;

Δεν μέμφομαι τους γιατρούς. Σε καμία των περιπτώσεων. Τουναντίον. Σέβομαι και εκτιμώ βαθύτατα τη δουλειά τους, την αφοσίωσή τους, τον αγώνα τους. Τουλάχιστον εκείνων που έχουν φροντίσει με τη στάση ζωής τους μέχρι σήμερα να κερδίσουν αυτόν τον σεβασμό κάθε πολίτη. Κατανοώ, δε, ότι βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς -συν τοις άλλοις- είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δουλεύει κανείς σε ένα εργασιακό περιβάλλον με πολλά προβλήματα σε καθημερινή βάση.

Προβληματισμούς καταθέτω. Για ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας που πάει από το κακό στο χειρότερο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους πολίτες, για τους γιατρούς, για τους νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό. Όσοι μπαινοβγαίνουμε στα δημόσια Νοσοκομεία το γνωρίζουμε καλά…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα