Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Καλλικράτης – Αυτοδιοικήσεις: Εκλογές 2010

Kύριε διευθυντά,
στην προεκλογική περίοδο που διανύουμε για τον Καλλικράτη – Αυτοδιοικήσεις, κυρίαρχο ζητούμενο είναι η αναζήτηση ηγετών και προσώπων, που να συνθέσουν τους συνδυασμούς των παρατάξεων.
Οι επικρατούσες πολιτικές λογικές για τους ηγέτες των συνδυασμών απ? ό,τι φαίνεται είναι:
Α. Οι κομματικές στελεχικές θέσεις των ενδιαφερομένων ή προτεινομένων υποψηφίων. Εως εδώ καλώς, έστω και αν διαφωνείς όμως, παρουσιαζόμενοι ως ανεξάρτητοι, ενώ προτείνονται από συγκεκριμένο κόμμα, εκφυλίζουν την έννοια του κομματικού.
Β. Πολιτικές συμπεριφορές υποψηφίων ηγετών σε συνδυασμούς που αυτο-βαπτίζονται ανεξάρτητοι και αναζητούν στήριξη από το κόμμα που ουσιαστικά ανήκουν, ντρέπονται για το κόμμα τους, εκφυλίζουν την έννοια του ανεξάρτητου και υποβαθμίζουν την κρίση των ψηφοφόρων.
Γ. Εχει εμφανιστεί και μια τρίτη πολιτική συμπεριφορά, δύσκολη αλλά ελπιδοφόρα, αυτής της κοινωνικής συμμετοχής στην υπόδειξη ικανών προσώπων στα αυτο-διοικητικά δρώμενα με κριτήρια την κοινωνική τους δυναμική, την φιλόδοξη εμπλοκή, την αυτογνωσία ικανοτήτων στην ανταπόκριση προγραμματισμένων στόχων. Η κοινωνική συμμετοχή επιλογής προσώπων προάγει και αναβαθμίζει την ελπίδα και κάτι καινούργιο.
Ποια είναι η ακολουθούμενη τακτική συγκρότησης των συνδυασμών αναμένουμε: Η γνώση και ο εθελοντισμός προσφοράς; ή η ικανότητα παραπλάνησης των ψηφοφόρων δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις και ψεύτικες ελπίδες για εξυπηρέτηση σε προσωπικά και οικογενειακά ζητούμενα;
Τι εμπιστοσύνη μπορεί να έχει ο ψηφοφόρος στους υποψήφιους Δημάρχους και συμβούλους όταν με την προεκλογική τους συμπεριφορά εκφυλίζουν αρχές με αξίες, όπως την έννοια του κομματικού, του ανεξάρτητου, προσβάλλουν την έννοια της κοινωνικότητας με αυτοχαρακτηρισμούς προσώπων ως κοινωνικούς που απουσιάζουν στα κοινωνικά δρώμενα;
Οταν η ιδεολογική υπόσταση μετακινείται εύκολα προκειμένου να αποσπάσει ψήφους από ευάλωτους ψηφοφόρους, αυτό σαν συμπεριφορά υπηρετεί αρχές, προάγει αξίες, υποδεικνύει ανθρώπους με ειλικρινείς σχέσεις υποψηφίων συμβούλων;
Οι απαντήσεις και οι διευκρινίσεις στα ερωτήματα και στους προβληματισμούς σίγουρα είναι αντιφατικές και χωρίς υπευθυνότητα.
Κάπου στις αναζητήσεις των, οι ψηφοφόροι θα σταματήσουν ´γιατί πρέπει´ στην εμφάνιση της Γ ´τρίτης´ λογικής, που έχει την κοινωνική συμμετοχή στις υποδείξεις ικανών προσώπων με κοινωνικά κριτήρια. Ο βαθμός συμμετοχής στις υποδείξεις των υποψηφίων για Δημάρχους και συμβούλους, ο εθελοντισμός αποδοχής και η αυτογνωσία των ικανοτήτων, αυτών που θα συνθέσουν τους συνδυασμούς με αυτή τη λογική θα εντάξει από πλευράς ποιότητας στην πρέπουσα θέση τον συνδυασμό.
Με αυτά τα προσόντα και το επίπεδο γενικών και ειδικών γνώσεων μπορούμε να ελπίζουμε σε καλό προγραμματισμό επίλυσης και αντιμετώπισης υπαρκτών και νεο-εμφανιζόμενων προβλημάτων.
Τέλος προεκλογικά. Στην πολιτική εκφυλισμός ή ανάδειξη αξιών; πρέπει να αντισταθούμε στο πρώτο, να συμβάλλουμε στο δεύτερο, τούτο γιατί έχουμε ευθύνες και για το ένα και για το άλλο, και για το κακό και για το καλό.
Παντελής Χίνος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα