Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Για τη Σπλάντζια

Κύριε διευθυντά,
σε συνέχεια του δημοσιεύματος της εφημερίδας σας (φύλλο 11ης Σεπτεμβρίου 2010 -ένθετο ´διαδρομές´, σελίδα 4, 5) με θέμα “Σπλάντζια – Μια πλατεία για όλους” και των σχολίων κάποιων κατοίκων και καταστηματαρχών της συγκεκριμένης περιοχής περί μη αξιοποίησης της υπόγειας κρήνης στην πλατεία και της αδυναμίας επισκεψιμότητας τόσο σ? αυτήν όσο και στον I. Ν. Αγίου Ρόκκου, θα θέλαμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες της έγκυρης εφημερίδας σας ότι τα συγκεκριμένα Μνημεία είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο είναι και αρμόδιο ως προς τη χρήση και λειτουργία αυτών και όχι του Δήμου Χανίων.
Ο Δήμος Χανίων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ολοκληρωμένες Παρεμβάσεις Αστικής Ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της συνοικίας Σπλάντζιας» υλοποίησε 14 τεχνικά έργα συνολικού προϋπολογισμού 4.000.000 ευρώ μεταξύ των οποίων ήταν και Μνημεία ιδιοκτησίας και αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού (Άγιος Ρόκκος, Αγία Ειρήνη) τα οποία έχρηζαν εργασιών Αποκατάστασης και Ανάδειξης που θα συνέβαλε στο πνεύμα της ολοκληρωμένης παρέμβασης στη συγκεκριμένη συνοικία.
Να υπενθυμίσουμε ότι το Πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Παρεμβάσεων στη ευρύτερη περιοχή της συνοικίας Σπλάντζιας περιείχε: αναπλάσεις – διαμορφώσεις (οδός Δασκαλογιάννη, Αρχολέων, Χατζημιχάλη Νταλιάνη, Σήφακα, επέκταση οδού Σήφακα, Μίνωος, Πεζάνου, Κουμή, Νικηφόρου Επισκόπου, πλατεία Σπλάντζιας, οδοί πέριξ I.N. Αγ. Νικολάου), αποκαταστάσεις μνημείων (όψεις Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, Άγιος Ρόκκος, Αγία Ειρήνη, Πύλη Sabbionara), κατασκευή αυτόνομου δικτύου πυρόσβεσης σε μη προσβάσιμους από οχήματα δρόμους της συνοικίας, αποκατάσταση κτηρίων (Σπίτι Πολιτισμού των Ποντίων, Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παίδων).
Τα παραπάνω τεχνικά έργα συνοδεύτηκαν με δράσεις κοινωνικού περιεχόμενου προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ? (νέο Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, Διοργάνωση Φεστιβάλ των Λαών, αναβάθμιση και λειτουργία του Βενιζέλειου Ωδείου, Διοργάνωση Προγραμμάτων Προκατάρτισης και Κατάρτισης, εκσυγχρονισμός Οδοντιατρείου, εμπλουτισμός συσσιτίου, κ.λπ.).
Τέλος όσο αφορά την κατά κοινή ομολογία αναβαθμισμένη ιστορική πλατεία της Σπλάντζιας θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι κάποιες ακάλυπτες επιφάνειες πέριξ αυτής οι οποίες δε διαμορφώθηκαν αφορούν ιδιωτικές ιδιοκτησίες (οικόπεδα) στις οποίες δεν μπορούσαμε σύμφωνα με το Νόμο να παρέμβουμε και να διαμορφώσουμε αντίστοιχα.

Ο αντιδήμαρχος Χανίων
Αριστείδης Παπαδογιάννης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα