Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Στη τελική ευθεία
ρύθμιση για περαίωση

Αθήνα
Κίνητρα στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις επιχειρήσεις να διευθετήσουν οριστικά όλες τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις τους για την περασμένη δεκαετία δίνει η κυβέρνηση.
Υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών θα καθορίσουν εντός της εβδομάδος τη μορφή που θα έχει η ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων 2000 – 2009. Θα συντάξουν τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, η οποία εκτός απρόοπτου θα συμπεριληφθεί στο μίνι φορολογικό νομοσχέδιο που θα καταθέσει στα τέλη του μηνός το υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα είναι διττή. Το πρώτο σκέλος της θα αφορά στις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις των ετών 2000 έως και 2006. Σε αυτό θα μπορούν να υπαχθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που δεν είχαν ενταχθεί στις προηγούμενες περαιώσεις. Στο δεύτερο σκέλος θα αφορά στο κλείσιμο των υποθέσεων για τα έτη από 2007 μέχρι και το 2009.
Στη ρύθμιση δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και υποθέσεις που εκκρεμούν στα φορολογικά δικαστήρια.

ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ
Αυξημένο κατά 6%
το οικογενειακό καλάθι

Αθήνα
Στα 2072,44 ευρώ σκαρφάλωσε τον φετινό Αύγουστο το οικογενειακό καλάθι ενός μεσαίου ελληνικού νοικοκυριού από 1962,77 ευρώ που κόστιζε την ίδια περίοδο πέρσι, καταγράφοντας αύξηση 109,67 ευρώ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 6%. Σύμφωνα με έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ, τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν οι κλάδοι:
-των αλκοολούχων ποτών και καπνού κατά 20%
-των μεταφορών κατά 17%
-της στέγασης κατά 8%
-των επικοινωνιών κατά 4%

ΣΤΟ ΟΚΤΑΜΗΝΟ
Μειωμένο κατά 28%
το ταμειακό έλλειμμα  

Αθήνα
Μείωση κατά 28% εμφάνισε το έλλειμμα της Κεντρικής Κυβέρνησης σε ταμειακή βάση στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2010 το ταμειακό έλλειμμα διαμορφώθηκε σε 15,7 δισ. ευρώ έναντι 21,8 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2009.
Στο ίδιο διάστημα τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού εμφανίζουν αύξηση κατά 3,4%, σε 32,8 δισ. ευρώ από 31,6 πέρσι.
Οσον αφορά στις δαπάνες το πρώτο οκτάμηνο του έτους καταγράφεται μείωση της τάξης του 10,2% σε 43,5 δισ. ευρώ από 47,9 δισ. ευρώ πέρυσι.

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
Αύξηση 6% στις τιμές
εισαγωγών στη βιομηχανία

Αθήνα
Αύξηση 6% κατέγραψε τον Ιούλιο ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2009. Η εξέλιξη αυτή θεωρείται προάγγελος νέων πληθωριστικών πιέσεων. Ο Γενικός Δείκτης κατά το μήνα Ιούλιο 2010, σε σύγκριση με τον δείκτη του Ιουνίου 2010, σημείωσε μείωση 0,7%, έναντι μείωσης 0,5%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2009.
Ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2009-Ιουλίου 2010, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Αυγούστου 2008-Ιουλίου 2009, παρουσίασε αύξηση 5,1%, έναντι μείωσης 0,8%, που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Σκοπός του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία είναι η μέτρηση των μηνιαίων μεταβολών των τιμών των προϊόντων των τομέων ορυχείων-μεταλλείων, μεταποίησης και ενέργειας που εισάγονται από το εξωτερικό και μεταβιβάζονται, μέσω της αγοράς τους, σε μονάδες-επιχειρήσεις του εσωτερικού, ανεξάρτητα του κλάδου δραστηριοποίησης των μονάδων αυτών..
Για τις τιμές των προϊόντων, που εισάγονται από την αλλοδαπή, συλλέγονται οι τιμές σύνορα της χώρας, εξαιρουμένων όλων των δασμών και φόρων που επιβαρύνουν τις εισαγωγικές επιχειρήσεις. Περιλαμβάνουν δηλαδή το κόστος μεταφοράς (ναύλος) και της ασφάλισης των προϊόντων που επιβαρύνουν την επιχείρηση για την εισαγωγή τους.
Οι τιμές που επιλέγονται για την κατάρτιση του δείκτη συλλέγονται από μονάδες-επιχειρήσεις, οι οποίες ενεργούν ως εισαγωγείς των προϊόντων που έχουν επιλεγεί στο αρχικό στάδιο. Οι τιμές αναφέρονται, κυρίως, στις συναλλαγές μεταξύ μονάδων-επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στο εσωτερικό της χώρας και ενεργούν ως εισαγωγείς προϊόντων και μονάδων-επιχειρήσεων εγκατεστημένων στο εξωτερικό που ενεργούν ως εξαγωγείς προϊόντων προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 6%, το μήνα Ιούλιο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2009, οφείλεται στις μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών, δηλαδή στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες Ευρωζώνης κατά 1,3% και στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από Χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 10,9 %.

ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ
Εγκαταλείπεται η ιδέα
για απόσυρση ΙΧ

Αθήνα
Αποκλείει το Υπουργείο Οικονομικών να υπάρξει στο προσεχές μέλλον ειδική ρύθμιση για την απόσυρση αυτοκινήτων με τη χορήγηση κινήτρων. Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πως ήδη από τον προηγούμενο Οκτώβριο έχουν δεχθεί πλήθος εισηγήσεων από φορείς της αγοράς αυτοκινήτου για την θέσπιση κινήτρων που θα οδηγήσουν στην ανανέωση του στόλου των ΙΧ, θα δώσουν διέξοδο στην κρίση που διέρχονται οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και θα τονώσουν τα δημόσια έσοδα.
Ωστόσο, όλες οι εισηγήσεις που έχει λάβει η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών έχουν μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και δεν μπορούν να εφαρμοσθούν την παρούσα περίοδο. Για τον λόγο αυτό δεν μπορεί να εφαρμοστεί και η πρόταση για την παροχή κινήτρων απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων με παράλληλη αγορά νέων ΙΧ με τη μορφή της μείωσης των τελών ταξινόμησης.
Τα ίδια στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως η υστέρηση των εσόδων από το τέλος ταξινόμησης αυτοκινήτων απασχολεί την Κυβέρνηση και έχει εξετασθεί σε αρκετές υπηρεσιακές συναντήσεις. Υπογραμμίζουν όμως πως ουδέποτε τέθηκε επισήμως προς εξέταση το συγκεκριμένο μέτρο για το οποίο η χώρα μας θα έπρεπε να λάβει και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Σημειώνεται πως αναφορικά για το θέμα της απόσυρσης υπήρξε και την Κυριακή από τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου κατά την συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε χαρακτηριστικά τα εξής:  «Δεν μπορεί, επειδή π.χ. ένας φορέας ήρθε κι έκανε μια πρόταση στο Υπουργείο Οικονομικών, την άλλη μέρα να θεωρείται δεδομένο ότι αυτό θα είναι πολιτική της χώρας. Για παράδειγμα, λέω για την απόσυρση».

ΑΠΟ ΤΟ ΙΚΑ
Κυνήγι για
τον εντοπισμό
συνταξιούχων – ´μαϊμού´

Αθήνα
Παρεμβάσεις για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των εικονικών συνταξιούχων προωθεί το ΙΚΑ. Η Διοίκηση του Ιδρύματος στοχεύει αφενός στη μείωση του χρόνου που μεσολαβεί από την ενημέρωση των υπηρεσιών για κάποιο θάνατο μέχρι τη διακοπή της συνταξιοδότησης, αφετέρου στην κάλυψη του κενού της ενημέρωσης για θανάτους που έχουν συμβεί και οι οικείοι δεν έχουν ενημερώσει τις υπηρεσίες του.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», στις 200.000 υπολογίζονται οι συνταξιούχοι που έχουν εντοπιστεί να εισπράττουν παράνομα συντάξεις και επιδόματα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται από το Υπουργείο Εργασίας το οποίο εκτιμά ότι αν καταγραφούν οι διπλοσυνταξιούχοι που δεν δηλώνουν τη δεύτερη σύνταξη και παίρνουν παρατύπως ΕΚΑΣ και διακοπεί και η καταβολή συντάξεων σε πεθαμένους, θα εξοικονομήσει έως 100 εκατ. ευρώ ετησίως.
Την ίδια στιγμή η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας εξετάζει να έλθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών προτείνεται να θεσπιστεί η υποχρέωση των υπαλλήλων των ληξιαρχείων να αναγράφουν στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δείγμα 510 φακέλων συνταξιούχων ηλικίας άνω των 100 ετών ήδη εντοπίστηκαν, με τη βοήθεια βέβαια των υπηρεσιών και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, 321 πρόσωπα στα οποία καταβάλλεται σύνταξη ενώ έχουν πεθάνει. Βρέθηκε ότι πληρώνεται σύνταξη σε άνθρωπο που έχει αποβιώσει από το 1999 και διακόπηκε η σύνταξή του πριν από έναν μήνα, ενώ ακόμη πληρώνονται συνταξιούχοι που έχουν πεθάνει πριν από 5, 6 και 7 χρόνια.

Συμφωνία BCNS
με Ναυπηγεία Ελευσίνας

Συμφωνία για τη ναυπήγηση των 6 φρεγατών (FREMM) του Π.Ν. υπέγραψαν η γαλλική DCNS και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας/Νεώριο. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συμφωνία αντικαθιστά το Μνημόνιο Κατανόησης (MOU), που είχε υπογραφεί το έτος 2006.

´Εκτόξευση´ δείκτη
στο Χρηματιστήριο Κωνσταντινούπολης

Την εκτίμηση πως ο γενικός δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης θα “εκτοξευθεί” στις 63.000 μονάδες, τις επόμενες εβδομάδες, διατυπώνουν οικονομικοί αναλυτές στην Τουρκία. Η Νουρχάν Τογκούτς, επικεφαλής οικονομολόγος της “Alta Invest”, σε συνέντευξή της στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu” τονίζει ότι, έπειτα από το δημοψήφισμα της Κυριακής για τη συνταγματική αναθεώρηση, που έλαβε θετικές ψήφους σε ποσοστό 58%, το Χρηματιστήριο θα κινηθεί σε ανοδικούς ρυθμούς.
Ηδη, το χθεσινό άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης επεφύλασσε μια ευχάριστη έκπληξη για τους συναλλασσόμενους, που είδαν τον γενικό δείκτη να καταγράφει ιστορική άνοδο.

Ο βέλγος Νάκερτς
επικεφαλής της ΙΑΕΑ

Ο Γενικός Διευθυντής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο διόρισε σήμερα τον βέλγο Χέρμαν Νάκερτς, υψηλόβαθμο στέλεχος της υπηρεσίας και ειδικό στο θέμα του Ιράν, στη θέση του επικεφαλής των επιθεωρητών της υπηρεσίας μετά την παραίτηση τον προηγούμενο μήνα του φινλανδού Όλι Χεϊνόνεν, δήλωσαν διπλωμάτες. Ο Αμάνο ενημέρωσε τα 35 μέλη του συμβουλίου των κυβερνητών της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την επιλογή του γι´ αυτή τη σημαντική θέση, αλλά και για το διορισμό τριών ακόμα νέων γενικών διευθυντών, κατά τη διάρκεια της φθινοπωρινής διάσκεψης της υπηρεσίας που ξεκίνησε σήμερα στη Βιένη.

Ουγγρικό ενδιαφέρον
για το λιμάνι Θεσσαλονίκης

Την ενίσχυση της συνεργασίας με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), ιδιαίτερα σε θέματα διακίνησης προϊόντων από και προς την Ουγγαρία, διερευνά η ουγγρική κυβέρνηση, δήλωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας της Ουγγαρίας, Ζολτ Μπέτσεϊ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε, στη Θεσσαλονίκη.
Ο κ. Μπέτσεϊ συναντήθηκε χθες με τη διοίκηση του ΟΛΘ, και συζήτησε το θέμα της ενδεχόμενης “εξόδου” της Ουγγαρίας στη Μεσόγειο, μέσω της Θεσσαλονίκης. Ο υφυπουργός γνωστοποίησε στη διοίκηση του ΟΛΘ το ουγγρικό ενδιαφέρον για το διαγωνισμό ανακατασκευής του γερανού 34, που έχει προκηρύξει η εταιρία, καθώς και για διαγωνισμούς, που θα γίνουν στο μέλλον, για γερανούς.
Υπενθύμισε ότι τους πρώτους γερανούς στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης είχε προμηθεύσει, τη δεκαετία του ?70, ουγγρική εταιρία και πρόσθεσε ότι η εν λόγω επιχείρηση μπορεί να αποτελέσει – με την υποστήριξη της ουγγρικής κυβέρνησης – πάλι συνεργάτη του ΟΛΘ.

ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ
Αυστηρότεροι κανονισμοί για
την κεφαλαιακή επάρκεια

Βασιλεία
Υψηλότερα θέτουν τον πήχη κεφαλαιακής επάρκειας για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα οι νέοι διεθνείς κανονισμοί που συμφωνήθηκαν την Κυριακή μεταξύ των ρυθμιστικών Αρχών και μεγάλων κεντρικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τη «Βασιλεία ΙΙΙ», η οποία θα αρχίσει να τίθεται σε ισχύ από το 2013, ο συνολικός δείκτης Tier 1 των τραπεζών θα πρέπει να βρίσκεται στο 6% αντί για το σημερινό 4%, ενώ ο βασικός Tier 1 στο 4,5% (έναντι 2%).
Οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί θα πρέπει επίσης να διατηρούν ένα νέο, ξεχωριστό δείκτη θωράκισης 2,5% από κοινά ίδια κεφάλαια.
Οι κανονισμοί, μέρος της πολιτικής αυστηρότερων κανονισμών για την αποτροπή χρηματοπιστωτικών κρίσεων όπως εκείνης του 2008, θα εγκριθούν από τη G20 του προσεχούς Νοεμβρίου.
Εν αναμονή των νέων κανονισμών, η γερμανική Deutsche Bank έγινε η πρώτη τράπεζα που ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για να αντεπεξέλθει στα νέα όρια (αλλά και για την αγορά μεγαλύτερου ποσοστού στην Postbank). Ο οικονομικός Τύπος της χώρας εκτιμά ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι οργανισμοί το παράδειγμά της, εκτιμώντας ότι συνολικά θα πρέπει να αντληθούν 105 δισ. ευρώ.
Οι πρώτες αντιδράσεις από κεντρικούς τραπεζίτες αλλά και ισχυρούς τραπεζικούς οργανισμούς ήταν θετικές, κρίνοντας πως οι νέοι κανονισμοί ενισχύουν τις αντοχές του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος σε συστημικό ρίσκο.
«Σημαντικό βήμα προς τα εμπρός» χαρακτήρισε σε ανακοίνωσή της η αμερικανική Fed τους νέους κανονισμούς, ενώ τη «Βασιλεία ΙΙΙ» καλωσόρισαν και ο διοικητής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ (που προέδρευσε στις συζητήσεις της Κυριακής) και ο Άξελ Βέμπερ της Bundesbank, όπως αναφέρει το Reuters.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Υποτονικό κλίμα

Εν μέσω υποτονικού κλίματος η χρηματιστηριακή αγορά παρουσίασε χθες εικόνα σταθεροποίησης στο κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, αυτονομούμενη από το θετικό κλίμα των διεθνών αγορών.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.587,66 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,67 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,04%.
Ενδοσυνεδριακά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κινήθηκε πάνω από τα επίπεδα των 1.600 μονάδων καταγράφοντας ανώτερη τιμή στις 1.605,93 μονάδες με κέρδη που έφθαναν το 1,11%, τα οποία εξανεμίσθηκαν στη συνέχεια.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 772,31 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,17%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,57 %.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 308,40 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 1,35 %, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.747,86 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,24%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.045,14 μονάδες, με πτώση 0,20%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ +1,72%, της ΔΕΗ +1,71%, και του ΟΤΕ +1,17%, ενώ η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 0,53%.
Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Τιτάν -3,51%, της Atebank -1,89% και της Alpha Bank -1,65%.
57 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 106 πτωτικά και 39 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Καραμολέγκος +9,52%, Τζιρακιάν Προφίλ(κ) +9,30%, Rilken+8,90% και Unibios+8,33%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Τεχνικές Εκδόσεις -18,42%, Elbisco -17,54%, Ελφίκο(κο) -9,26% και Alpha Αστικά Ακίνητα -8,68%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 57,548 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 1.486.376 τεμάχια, Eurobank με 948.250, Alpha Bank με 905.031 και Κύπρου με 819.834 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 14,125 εκατ. ευρώ, Eurobank με 4,916, Alpha Bank με 4,910 και Coca Cola με 4,627 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 60,583 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα