Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Περαίωση για τα έτη 2000 – 2009

Αθήνα
Ευνοϊκή ρύθμιση για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων της τελευταίας δεκαετίας προετοιμάζει το Yπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τα δημόσια έσοδα με ποσό 2,5 δισ. ευρώ.
´Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι και αυτό της περαίωσης, αλλά προς το παρόν δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση´, δήλωσε το πρωί της Παρασκευής στο Mega, ο γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών, Ηλ. Πλασκοβίτης. Επισήμανε, πάντως, πως η εκτίμηση για έσοδα 2,5 δισ. ευρώ είναι «πολύ αισιόδοξη».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», η περαίωση για το κλείσιμο εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων θα αφορά στα έτη 2000 – 2009 και θα απευθύνεται σε περισσότερους από 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, που θα κληθούν να κλείσουν τις εκκρεμότητες του παρελθόντος χωρίς έλεγχο. Μάλιστα, εξετάζεται και το ενδεχόμενο αναγκαστικής υπαγωγής στην περαίωση με την απειλή ποινών για όσους δεν δεχτούν να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στην ιδέα της περαίωσης, πληροφορίες αναφέρουν πως η απόφαση είναι ειλημμένη και απομένει να διευκρινιστούν μόνο ορισμένες πτυχές που αφορούν στη μεταχείριση υποθέσεων με πλαστά και εικονικά στοιχεία, ενδεχόμενη παράλληλη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και διαδικαστικά ζητήματα.
Στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση σύμφωνα με την οποία η περαίωση θα αφορά ακόμα και υποθέσεις πλαστών και εικονικών στοιχείων. Η πρόταση αυτή συναντά αντιδράσεις, καθώς -όπως τονίζουν ορισμένα στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών- μπορεί να ενισχύσει τα επιχειρήματα όσων υποστηρίζουν ότι οι περαιώσεις δεν συνιστούν τίποτα περισσότερο από δικαίωση των φοροφυγάδων εις βάρος των ειλικρινών φορολογουμένων, πόσο μάλλον όταν συμπεριλαμβάνουν πλαστά και εικονικά στοιχεία.
Στα ανοιχτά ζητήματα περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο να τρέξει την όλη διαδικασία η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων χωρίς να υπάρξει η παραμικρή παρεμβολή των Εφοριών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ζυγαριά κλίνει προς την κατεύθυνση η ΓΓΠΣ να χειριστεί αποκλειστικά το θέμα περαίωση 2007 – 2009, εκδίδοντας σημειώματα για το σύνολο ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων που έχουν εκκρεμείς υποθέσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος του έτους, μετά την παράταση που δόθηκε πρόσφατα, παραγράφονται οι υποθέσεις χρήσεων 2000 έως και 2004 που αφορούν πλαστά, εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, υποθέσεις με κατασχεθέντα ανεπίσημα βιβλία, στοιχεία και υποθέσεις μη υποβολής δήλωσης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα