Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Απάντηση σε δημοσίευμα

Κύριε διευθυντά,
θεωρώ στοιχειώδη υποχρέωσή μου να υπερασπιστώ και την ιστορία μου και τη θητεία μου ως δήμαρχος Χανίων τα τελευταία οχτώ χρόνια. Έτσι λοιπόν, είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ στο δημοσίευμα της εφημερίδας σας της Πέμπτης 9 Σεπτεμβρίου 2010, σελ. 6, στήλη «Ιχνηλατώντας», του Γιώργου Γεωργακάκη, με τίτλο «Προεκλογικές αντιπαραθέσεις».
Παραβλέπω το γεγονός ότι στη σειρά των τριών υποψηφίων τοποθετούμαι τελευταίος, αν και είμαι ο εν ενεργεία δήμαρχος. Εξάλλου, έχω συνηθίσει αυτή την αντιμετώπιση. Ενδεικτικά αναφέρω το δημοσίευμα της εφημερίδας σας, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010 σελ. 9, του ίδιου δημοσιογράφου με τίτλο «Διαξιφισμοί», όπου πρώτα παρουσιάζεται η απάντηση του κ. Σκουλάκη και μετά η δήλωσή μου, στην οποία απαντά ο κ. Σκουλάκης. Είναι δε χαρακτηριστικό αυτό το οποίο αναφέρεται στον πρόλογο της απάντησης του κ. Σκουλάκη: «Απαντώντας σε όσα αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο κ. Βιρβιδάκης (βλ. κάτω)…»!!! (τα θαυμαστικά δικά μας). Θα μου πείτε λεπτομέρειες. Το ερώτημα είναι γιατί οι λεπτομέρειες είναι πάντα εις βάρος μου;
Αλλά για να επανέλθουμε στην ουσία του θέματος. Ο δημοσιογράφος αναφέρει πάντα τη μία άποψη, χωρίς καν να τον απασχολεί εάν υπάρχει αντίλογος.
Ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά μου, αναφέρει μεταξύ άλλων σε διάφορα σημεία τα εξής:
α) «Δύο τετραετίες αρκούν για να ολοκληρώσει το έργο του ένας δήμαρχος, είχε πει παλιότερα ο κ. Βιρβιδάκης. Μετά από δύο τετραετίες ποιο είναι άραγε το επιστέγασμα των προσπαθειών της σημερινής Δημοτικής Αρχής;».
Είναι προφανές ότι αγνοεί ή θέλει να αγνοεί ότι, σε συνέντευξή μου που απετέλεσε το κύριο θέμα της εφημερίδας «Νέος Κήρυκας» των Χανίων με τίτλο: «Διεκδικώ τρίτη τετραετία» (Σαββατοκύριακο 20 – 21 Δεκεμβρίου 2008), διευκρίνισα εγκαίρως, δύο χρόνια πριν από τη λήξη της θητείας μου, ότι διεκδικώ τρίτη τετραετία.
Μετά την παραπάνω συνέντευξη, επανειλημμένα έχω αναλύσει τους λόγους για τους οποίους θα διεκδικήσω την τρίτη τετραετία, οι οποίοι σχετίζονται και με το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως είχε εξαγγελθεί και από την προηγούμενη κυβέρνηση και από την τωρινή κυβέρνηση. Εξάλλου η συμμετοχή μου και οι τοποθετήσεις μου στα κεντρικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν αποδείξει ότι ο πολιτικός μου λόγος δεν εξαρτάται από το ποιος είναι κυβέρνηση. Τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (ΚΕΔΚΕ) αλλά και των συνεδρίων της, το αποδεικνύουν.
β) «Ωστόσο ο κ. Σκουλάκης έχει δίκιο όταν του ζητά να αναφέρει δημόσια ένα μεγάλο έργο το οποίο ο ίδιος εμπνεύστηκε, σχεδίασε και πραγματοποίησε στην πόλη των Χανίων».
Είναι προφανές ότι αγνοεί ή θέλει να αγνοεί τα δελτία Τύπου του Δήμου Χανίων της 3ης/9/2010 και της 8ης/9/2010, τα οποία πέραν της συνοπτικής αναφοράς σε συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, παραπέμπουν στους απολογισμούς πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής. Δεν θυμάμαι, δυστυχώς, αν ο κ. Γεωργακάκης είχε παραβρεθεί σε αυτές. Σε κάθε περίπτωση τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία επενδύθηκαν στην πόλη των Χανίων, οι σημαντικές θεσμικές παρεμβάσεις που έγιναν, ο εκσυγχρονισμός του Δήμου, αλλά και οι δυνατότητες που μου έδωσε και μου δίνει η παρουσία μου, επί σειρά ετών, στο Δ.Σ. και την Εκτελεστική Επιτροπή (Ε.Ε.) της ΚΕΔΚΕ και το Δ.Σ. της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης  (ΕΔΕΥΑ) αλλά και σε άλλους θεσμοθετημένους φορείς ως εκπροσώπου της ΚΕΔΚΕ (π.χ. Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) κ.λπ.) έχουν εκτιμηθεί από τους πολίτες των Χανίων και όχι μόνο.
γ) «Η διαπραγματευτική του ισχύ εξαντλείται σε αποστολή εγγράφων και σε παρεμβάσεις του θείου του, πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Μητσοτάκη και της εξαδέλφης του, βουλευτού Ντόρας Μπακογιάννη. Έτσι, δουλειά δεν γίνεται».
Είναι προφανές ότι αγνοεί ή θέλει να αγνοεί ποιος είναι ο Κυριάκος Βιρβιδάκης. Όχι μόνο ως πολιτικός, αλλά και με τις άλλες ιδιότητες, τις οποίες είχα ή έχω μέχρι σήμερα. Τον παραπέμπω στο βιογραφικό μου σημείωμα στην ιστοσελίδα του Δήμου Χανίων www.chania.gr για να ενημερωθεί. Εξάλλου, έχω συνηθίσει να λένε ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πηδούσε άλμα εις μήκος αντί για εμένα όταν ήμουν μέλος της Εθνικής Ομάδας Στίβου για επτά χρόνια ή ότι κάποιος άλλος εφημέρευε στα νοσοκομεία, αντί για εμένα. Σε ό,τι αφορά τον «πολιτικό ρατσισμό» αυτό το θέμα έχει απαντηθεί και από εμένα και από άλλους πολλές φορές.
δ) «Έχω την αίσθηση ότι ο -καλά διαβασμένος σε θέματα Αυτοδιοίκησης- κ. Βιρβιδάκης είναι και ο πιο ευάλωτος εκ των υποψηφίων δημάρχων στην πολιτική κριτική. Και αυτό είναι λογικό, καθώς επί οκτώ χρόνια διαχειρίζεται τις τύχες της πόλης, με ένα τρόπο, τον οποίο, κάποιες φορές, επικρίνουν -όχι δημόσια- ακόμα και συνεργάτες του. Είναι, δηλαδή, δύσκολος στη συνεργασία».
Κατ? αρχήν θέλω να επισημάνω ότι είναι ιδιαίτερα προσβλητικό αυτό το οποίο αναφέρει για τους συνεργάτες μου και βεβαίως οφείλει να μιλήσει επώνυμα, διαφορετικά η αναφορά του αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας. Επίσης, αγνοεί ή θέλει να αγνοεί την έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρεία «Public Issue» τον Μάιο του 2008 για την εφημερίδα «Καθημερινή», στην οποία έλαβαν μέρος δέκα μεγάλες ελληνικές πόλεις και χρησιμοποιήθηκε δείγμα 400 – 500 κατοίκων από κάθε μία, αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού της πόλης. Οι πόλεις αυτές είναι, η Θεσσαλονίκη, ο Πειραιάς, η Πάτρα, το Ηράκλειο, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα, η Καβάλα, οι Σέρρες και τα Χανιά. Τα συμπεράσματα της έρευνας μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν και τα εξής:  
1. Ο Κυριάκος Βιρβιδάκης ιστορικά είναι ο καλύτερος δήμαρχος της πόλης των Χανίων με δεύτερο τον Γεώργιο Κατσανεβάκη.
2. Ικανοποίηση από τη ζωή τους στην πόλη των Χανίων πολύ ή αρκετά δήλωσε το 74% των κατοίκων της πόλης.
3. Η πόλη των Χανίων έχει την καλύτερη ποιότητα ζωής (με δεύτερη τη Λάρισα, με ελαχίστη διαφορά, και τρίτα τα Γιάννενα), αφού συνεκτιμήθηκαν είκοσι τέσσερις (24) επιλεγμένες μεταβλητές, οι οποίες αποτύπωσαν τις σημαντικότερες παραμέτρους του σύγχρονου τρόπου ζωής των κατοίκων.
ε) Σε ό,τι αφορά τα θέματα τα οποία επαναθέτει και τα οποία είχαν αναφερθεί στο σημείωμά του με τίτλο «Ξεπεσμένη Αρχόντισσα», έχω να παρατηρήσω τα εξής:
Ή σε άλλη πόλη ζει ή δεν ενημερώνεται για τα θέματα ή είναι προκατειλημμένος. Ας διαλέξει. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον θέλει να ενημερωθεί είμαι στη διάθεσή του.
Καταλήγοντας, θέλω να αναφερθώ στο παράδειγμα του κ. Λευτέρη Παπαδόπουλου, αυτή τη φορά ως δημοσιογράφου. Κατά τα χρόνια της θητείας μου στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κάποιοι έδωσαν στον κ. Λευτέρη Παπαδόπουλο κάποια στοιχεία που αφορούσαν ένα θέμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Ο κ. Παπαδόπουλος έγραψε στη στήλη του ένα πολύ αιχμηρό σχόλιο εις βάρος μου. Του έστειλα απάντηση, η οποία εμπεριείχε την πραγματικότητα ή αν θέλετε τη δική μου άποψη για το συγκεκριμένο θέμα. Ο δημοσιογράφος Λευτέρης Παπαδόπουλος, έβαλε στη στήλη του την απάντησή μου χωρίς το παραμικρό σχόλιο και χωρίς καμία περικοπή. Αναγκάστηκε μάλιστα να μικράνει τα στοιχεία για να χωρέσει το πλήρες κείμενο στη στήλη του.
Είναι προφανές ότι υπάρχουν δημοσιογράφοι, που αντέχουν την άλλη άποψη, έστω και εάν, για να τους βρεις, πρέπει να τους αναζητήσεις με το φανάρι του Διογένη.
Σε κάθε περίπτωση, ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Ο δήμαρχος Χανίων
Κυριάκος Βιρβιδάκης

Απάντηση συντάκτη

Μερικές επισημάνσεις μόνο για το περιεχόμενο της απάντησης του κ. Βιρβιδάκη.
1ον: Το «στήσιμο» ενός ρεπορτάζ στη σελίδα μιας εφημερίδας δεν είναι δουλειά του δημοσιογράφου. Ακόμη και αν το αγνοούσε αυτό ο κ. Βιρβιδάκης, εύκολα θα μπορούσε να ενημερωθεί προκειμένου να μην ψάχνει για… φαντάσματα.
2ον: Είναι προφανές ότι σε μία στήλη γνώμης ο δημοσιογράφος καταγράφει επωνύμως την άποψή του και όχι τις απόψεις των άλλων. Οι γνώμες, οι απόψεις, οι θέσεις, οι διαμαρτυρίες, το έργο του κ. δημάρχου -και κάθε πολιτικού προσώπου- για μια σειρά από θέματα έχουν καταγραφεί, καταγράφονται και θα καταγράφονται από τον γράφοντα -και όχι μόνο- σε ολοσέλιδα, πολλές φορές, ρεπορτάζ. Και σε τούτη την εφημερίδα υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην άλλη άποψη, στην όποια άποψη. Απόλυτη. Τα εκατοντάδες δημοσιεύματα παρουσίασης των θέσεων του κ. δημάρχου το αποδεικνύουν περίτρανα.
3ον: Δεν είναι αναγκαίο να παρίσταται κανείς σε απολογισμούς πεπραγμένων της οποιασδήποτε Δημοτικής Αρχής για να βγάλει συμπεράσματα. Αρκεί να ζει, να κινείται, να εργάζεται στην πόλη. Όταν, δε, διαθέτει και ένα πλούσιο φωτογραφικό αρχείο που αποδεικνύει τη διαχρονική μιζέρια αναφορικά με τη στασιμότητα στην εκτέλεση μεγάλων έργων και παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων, όπως το κυκλοφοριακό, τότε τα λόγια είναι πραγματικά περιττά…
4ον: Ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρει ότι «…είναι ιδιαίτερα προσβλητικό αυτό το οποίο αναφέρει για τους συνεργάτες μου και βεβαίως οφείλει να μιλήσει επώνυμα, διαφορετικά η αναφορά του αγγίζει τα όρια της συκοφαντίας». Τώρα θυμήθηκε τα περί επώνυμων αναφορών ο κ. Βιρβιδάκης; Χρόνια τώρα, που αναφέρεται δημόσια σε «εργολάβους της παραπληροφόρησης», χωρίς να τους κατονομάζει, δεν έκρινε ότι η γενικόλογη αυτή καταγγελία -και μάλιστα κατ? επανάληψη- «αγγίζει» -αν δεν ξεπερνά- «τα όρια της συκοφαντίας»;
5ον: Ο κ. Βιρβιδάκης αναφέρεται σε συμπεράσματα συγκεκριμένης έρευνας, σύμφωνα με την οποία ο ίδιος είναι ιστορικά ο καλύτερος δήμαρχος της πόλης των Χανίων, με δεύτερο τον κ. Γιώργο Κατσανεβάκη. Οφείλω, ωστόσο, να υπενθυμίσω ότι στην ίδια έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας ο κ. Βιρβιδάκης φαίνεται ότι θεωρεί απόλυτη αποτύπωση της πραγματικότητας, και στο ερώτημα: «Ανεξάρτητα από τις κομματικές σας προτιμήσεις, ποιος πολιτικός θα λέγατε ότι έχει προσφέρει τα περισσότερα στην πόλη των Χανίων;» το 20% των ερωτηθέντων απάντησε: Μανώλης Σκουλάκης, το 5% απάντησε: Χρήστος Μαρκογιαννάκης, το 5% απάντησε: Κώστας Μητσοτάκης, το 4% απάντησε: Γιώργος Κατσανεβάκης, το 3% απάντησε: Κυριάκος Βιρβιδάκης, το 12% απάντησε: «Άλλος», το 16% απάντησε: «Κανένας» και το 36% απάντησε «Δεν ξέρω – Δεν απαντώ». Τα δικά μου σχόλια είναι περιττά…
6ον: Αδυνατώ να κατανοήσω τη σχέση της αποτελεσματικότητας της Δημοτικής Αρχής με το βιογραφικό του κ. Βιρβιδάκη. Οφείλω, δε, να υπενθυμίσω ότι δεν αναφέρομαι εγώ στον κ. Μητσοτάκη και στην κα Μπακογιάννη κάθε τρεις και λίγο, επισημαίνοντας την όποια παρέμβασή τους -ανεξαρτήτως αποτελέσματος(!)- για θέματα του Δήμου Χανίων. Ο κ. δήμαρχος το πράττει. Επομένως…
7ον: «Ο πολιτικός μου λόγος δεν εξαρτάται από το ποιος είναι κυβέρνηση», ισχυρίζεται ο κ. Βιρβιδάκης. Είναι κι αυτή μια άποψη. Σεβαστή. Απολύτως σεβαστή.
8ον: Ο κ. Βιρβιδάκης ισχυρίζεται, επίσης, ότι είμαι προκατειλημμένος. Ίσως γι? αυτό επεσήμανα χθες ότι «έβαλε ´τάξη´στα οικονομικά του Δήμου, καθώς και στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των Υπηρεσιών του. Προχώρησε και σε αστικές αναπλάσεις, σε διάφορες συνοικίες της πόλης», ανέφερα, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, «απολύτως δικαιολογημένες» τις διαμαρτυρίες του κ. Βιρβιδάκη σχετικά με την περικοπή θεσμοθετημένων πόρων των Δήμων. Επίσης, προφανώς λόγω της… προκατάληψής μου, στις 7 Ιουνίου 2008, σημείωνα, στη στήλη «Ιχνηλατώντας», ότι «ο κ. δήμαρχος είναι ένα σοβαρό πρόσωπο κι ένας σοβαρός επιστήμονας», σχολιάζοντας σχετική αναφορά εκπροσώπων φορέων και πολιτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, οι οποίοι, εμμέσως πλην σαφώς, τον χαρακτήριζαν α-σόβαρο. Λόγω… προκατάληψης και η συγκεκριμένη αναφορά, τότε, υπέρ του κ. δημάρχου…

Γιώργος Γεωργακάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα