Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Υποχώρηση δείκτη ανταγωνιστικότητας

Αθήνα
Στην 83η θέση του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum (WEF), μεταξύ 139 χωρών, υποχώρησε το 2010 η Ελλάδα, από την 71η που κατείχε το 2009.
Η υποχώρηση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την έκθεση World Economic Report που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα από την Κίνα, οφείλεται στη μεγάλη επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος.
Η επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος σε συνδυασμό με τη «φτωχή» λειτουργία των θεσμών και τη χαμηλή αποδοτικότητα των αγορών εξηγεί, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ότι η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας και καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ.
Η βαθμολογία των χωρών από το WEF γίνεται με βάση στοιχεία που αφορούν 12 τομείς της οικονομίας και γενικότερα της κοινωνίας τους καθώς και με βάση συνεντεύξεις με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου κάθε χώρας, οι οποίοι δίνουν την εκτίμησή τους για το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η κατάταξη της Ελλάδας σε σχέση με τους 12 τομείς είναι η ακόλουθη:
Στους θεσμούς 84η, στις υποδομές 42η, στο μακροοικονομικό περιβάλλον 123η, στην υγεία και στο εκπαιδευτικό σύστημα 40η, στην ανώτερη εκπαίδευση και κατάρτιση 42η, στην αποδοτικότητα των αγορών αγαθών 94η, στην εξέλιξη της χρηματοπιστωτικής αγοράς 93η, στην τεχνολογική ετοιμότητα 46η, στο μέγεθος αγοράς 39η, στην εξειδίκευση των επιχειρήσεων 74η και στην καινοτομία 79η.
Πρώτη χώρα σε ανταγωνιστικότητα στον κόσμο παραμένει και φέτος η Ελβετία, σύμφωνα με την έκθεση του WEF, ενώ στη δεύτερη θέση από την τέταρτη πέρυσι ανέβηκε η Σουηδία, εκτοπίζοντας τις ΗΠΑ που έπεσαν φέτος στην τέταρτη θέση. Η Σιγκαπούρη παρέμεινε στην τρίτη θέση, ενώ η Γερμανία ανέβηκε στην 5η θέση (από 6η πέρυσι).
Στην έκθεση σημειώνονται οι πολύ υψηλές επιδόσεις των σκανδιναβικών χωρών, καθώς, εκτός από τη Σουηδία, στην πρώτη 20άδα βρίσκονται και η Φινλανδία (7η), η Δανία (9η από 5η πέρυσι) και η Νορβηγία (14η). Βελτίωσε παρουσίασε και η Κίνα, η οποία ανέβηκε δύο σκαλοπάτια στην 27η θέση.
Επίσης, πολλές χώρες από την περιοχή της Μέσης Ανατολής, κυρίως του Περσικού Κόλπου, και της Βόρειας Αφρικής βρίσκονται στην πρώτη 50άδα. Για τις χώρες της ΕΕ, στην έκθεση διαπιστώνεται ότι, αν και έχουν επιμέρους διαφορές στα προβλήματα, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις, όπως την αύξηση της ευελιξίας των αγορών, τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος που θα ενισχύει περισσότερο την καινοτομία και τη μεγαλύτερη ολοκλήρωση των αγορών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα