Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η φωτογραφία της ημέρας – Μια ζωή τα ίδια
Οι προηγούμενες ημέρες, πήρανε μαζί τους μερικές χιλιάδες στρέμματα δασικής γης. Για μία ακόμη φορά, γίναμε όλοι αυτόπτες και σε ζωντανή σύνδεση μάρτυρες τις πυρπόλησης μερικών ακόμη πνευμόνων οξυγόνου, στην Αττική και όχι μόνο.
Παιδί, θυμάμαι, τις ίδιες εικόνες, τις ίδιες καταστάσεις, τα ίδια αποτελέσματα. Κάθε φορά που υπάρχει η κρίση, οι καύσωνες, όλως τυχαίως βρίσκεται και η ευκαιρία να καούν τεράστιες εκτάσεις γης, συνήθως δασικής. Και βέβαια, το έργο ολοκληρώνεται μερικά χρόνια μετά, όταν επάνω στα καμένα ξεφυτρώνουν, χρόνια τώρα, βίλες, καζίνο, ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις και ό,τι βάλει ο νους.
Ο άρρωστος νους…
Η εποχή είναι πια ακόμη πιο νοσηρή από απλώς «πονηρή». Οι κυβερνώντες οφείλουν είτε να είναι αμείλικτοι και άκαμπτοι, είτε να σιωπήσουν κρυπτόμενοι. Η κυβέρνηση να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία, με την οποίο όχι μόνο θα κηρύξει άμεσα αναδασωτέο κάθε τετραγωνικό μέτρο καμένης γης, αλλά θα φροντίσει να κάνει -επιτέλους- κακούργημα τον εμπρησμό και την καταπάτηση δασικής περιοχής.
Χωρίς περιστροφές και δικαιολογίες.
Ένα από τα μεγαλύτερα κλισέ της σύγχρονης κοινωνιολογίας, είναι πως τα περισσότερα προβλήματα καταλήγουν στο ζήτημα της Παιδείας. Κλισέ, μα αληθές. Εάν, ωστόσο, η όποια προσπάθεια της Παιδείας αποτυγχάνει ακόμη σήμερα να προστατέψει τα δάση, δεν σημαίνει πως θα πρέπει να κάτσουμε και να παρακολουθούμε τον θάνατό μας.
Ούτε και ανθρώπους να χτίζουν επάνω στην κατάντια των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους…
***
Αντιπολίτευση στην πυρκαγιά – Ψεκάζοντας λάδι
Την ώρα που στην Ελλάδα ξεφύτρωναν τα μέτωπα, το ένα μετά το άλλο, στη νότια Ευρώπη παιζόταν ακριβώς το ίδιο σκηνικό.
Φυσικά, για τις πυρκαγιές, σε Ελλάδα και Ευρώπη, δεν φταίνε μόνο οι εμπρηστές. Είναι υποχρέωση της πολιτείας να λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα προετοιμασίας για να μπορεί να αντιμετωπίζει άμεσα τέτοιες καταστάσεις. Ειδικά όταν η ίδια η καθημερινότητα, εδώ και καιρό, δίνει στον καθένα μας σαφή μηνύματα για την μεταβολή που έχει υποστεί το κλίμα.
Όμως, είναι εξοργιστικό το γεγονός πως στη χώρα μας, ακόμα και οι πυρκαγιές, έγιναν και πάλι πεδίο μικροπολιτικής. Από τη μία η λαϊκίστικη κριτική της αντιπολίτευσης, από την άλλη οι θεωρίες συνωμοσίας της κυβέρνησης. Και στο μέσο, καταφανώς πολιτικά στρατευμένα «ρεπορτάζ» διαφόρων μέσων ενημέρωσης.
Πόσο ακόμα πιο χαμηλά θα πέσει ο δημόσιος διάλογος;
***
Ο σοβαρός εταίρος της Δύσης – #not
Λιγότεροι από επτά μήνες του Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι των Ηνωμένων Πολιτειών και ήταν αρκετοί για να φανεί με τρομακτική ευκρίνεια τι είναι αυτό που έφερε τον δισεκατομμυριούχο στην εξουσία, καθώς και που οδεύουν τα πράγματα υπό τις ευλογίες του.
Σύμβολα των ναζί και της Κου Κλουξ Κλαν στους δρόμους, χωρίς ντροπή, χωρίς αιδώ, απέναντι από δημοκρατικούς και αντιφασίστες πολίτες, που στάθηκαν ειρηνικά απέναντι στο μίσος και την τρομοκρατία.
Ετούτη, είναι ένα μόνο μέρος της μεγάλης εικόνας που συνθέτει η διακυβέρνηση Τραμπ, την ώρα που οι ΗΠΑ θερμαίνουν το ένα μετά το άλλο τα μέτωπά τους με τον υπόλοιπο κόσμο.
Ρωσία, Κίνα, Βόρεια Κορέα, Ιράν και εσχάτως Βενεζουέλα, οι κορυφές του παγόβουνου της καταστροφικής πολιτικής του Τραμπ, ενώ συνεχίζει σε πολλά σημεία του κόσμου την καταστροφική πολιτική του προκατόχου του, όπως στη Λιβύη, στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
Αναρωτιέμαι, εάν -παρ’ ελπίδα- κάποιος ανεξάρτητος παρατηρητής, ένας… φιλοξενούμενος από έναν άλλο πλανήτη, αποφάσιζε να επισκεφθεί τη γη μας και -μαγικά- μπορούσε να ρίξει μια ματιά στην ειδησιογραφία των ημερών, εσείς ποιον λέτε πως θα αναγνώριζε ως παγκόσμιο δημόσιο κίνδυνο;
Τον «κατάσκοπο» Πούτιν, τον «τρελό» Κιμ, τον «δικτάτορα» Μαδούρο ή μήπως τον… σοβαρό εταίρο της Δύσης, Ντόναλντ Τραμπ;

* λωτοφάγος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα