Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Υπέρ της συγχώνευσης με ΤΤ, Αττικής, Παρακαταθηκών

Αθήνα
Ο επικεφαλής της ATEbank, κ. Θ. Πανταλάκης, είπε την Πέμπτη ότι τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ώστε να δημιουργηθεί ένας ισχυρός κρατικός πυλώνας στις τράπεζες.
«Η δημιουργία ενός κρατικού τραπεζικού πυλώνα που θα συγκέντρωνε την ATEbank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, την Τράπεζα Αττικής και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα ωφελούσε την ελληνική οικονομία», είπε στο Reuters o κ. Πανταλάκης.
Η κυβέρνηση έχει προτρέψει τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, που θα οδηγήσουν σε ισχυρότερους ομίλους, ώστε να αντιμετωπίσουν καλύτερα την οικονομική κρίση και την αδυναμία χρηματοδότησής τους από τις αγορές.  Η Τράπεζα Πειραιώς υπέβαλε στην κυβέρνηση στα μέσα Ιουλίου πρόταση εξαγοράς των κρατικών μεριδίων στην ATEbank και το ΤΤ, ύψους 701 εκατ. ευρώ.
Η προσφορά εξετάζεται από την κυβέρνηση και τους συμβούλους που έχει προσλάβει, τις Lazard, HSBC και Deutsche Bank. Η ATEbank, που ανήκει κατά 77% στο Δημόσιο, ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που απέτυχε να περάσει τα τεστ αντοχής της ΕΕ, τον περασμένο Ιούλιο, καθώς ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) διαμορφώθηκε στο 4,36% βάσει του εξαιρετικά δυσμενούς σεναρίου.
Στέλεχος της τράπεζας είχε πει ότι σχεδιάζεται αύξηση κεφαλαίου τουλάχιστον 250 εκατ. ευρώ.
«Μία συγχώνευση με όλα αυτά τα μέλη δεν απαιτεί εκταμίευση χρημάτων από το Δημόσιο για ενίσχυσή του, καθώς το ΤΤ και το Ταμείο Παρακαταθηκών έχουν πλεονάζοντα κεφάλαια που θα υπερκαλύψουν τους απαιτούμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας του νέου σχήματος», είπε, τέλος ο κ. Πανταλάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα