Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γη υψηλής παραγωγικότητας

Κύριε διευθυντά,
στο φύλλο της 17ης Αυγούστου της έγκριτης εφημερίδας σας δημοσιεύθηκαν πρακτικά πρόσφατης συνεδρίασης του Νομ. Συμβουλίου.
Σ´ αυτά υπήρχαν λανθασμένες – αυθαίρετες απόψεις του κ. Γ. Αγοραστάκη και απαράδεκτα συμπεράσματα που δεν συνάδουν με την επιστήμη της Εδαφολογίας.
Ως πρώην μέλος της ΝΕΧΩΠ και ως γεωτεχνικός οφείλω να βάλω τα πράγματα στην ορθή θέση τους.
Κατ´ αρχήν η ΝΕΧΩΠ δεν είναι επιτροπή του Υπ. Γεωργίας αλλά όπως και η ονομασία της δείχνει -Νομαρχιακή Επιτροπή Χωροταξίας Περιβάλλοντος Χανίων- Επιτροπή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων (γνωμοδοτική). Ο ρόλος του Υπ. Γεωργίας (ως και κάθε άλλου Υπουργείου) προς τις Νομ. Αυτ/σεις είναι επιτελικός.
Δίνει δηλ. τις αναγκαίες οδηγίες και κατευθύνσεις και εν συνεχεία οι υπάλληλοι ασκούν τα καθήκοντά τους σύμφωνα με τις επιστημονικές και λοιπές γνώσεις τους. Η άποψη ότι δεν υπάρχουν κριτήρια για τον ορισμό ενός εδάφους ως γη υψηλής παραγωγικότητας είναι τουλάχιστον περίεργος και ατυχής και δείχνει άτομο με πλήρη άγνοια της Εδαφολογίας.
Και όταν ένα άτομο δεν γνωρίζει απλά δεν μιλάει αντί να λέει άρες – μάρες ότι ο όρος γη υψηλής παραγωγικότητας στερείται περιεχομένου.
Στην χώρα μας το Υπ. Γεωργίας τόσο οι νυν όσο και οι πρώην Υπηρεσίες του στις εδαφολογικές μελέτες και χάρτες ακολουθούν το σύστημα ταξινόμησης εδαφών του BUREAU OF LAND RECLAMATION των ΗΠΑ δηλ. των αντίστοιχων Υπηρεσιών Εγγείων Βελτιώσεων που περιγράφεται σε κάθε σύγγραμμα Εδαφολογίας. Σύμφωνα δε με αυτό τα εδάφη χωρίζονται σε 6 κατηγορίες.
Από αυτές οι 2 πρώτες είναι υψηλής παραγωγικότητας και αρδευσιμότητας (που συμβαδίζουν) ήτοι:
Α. Τόποι καλλιεργήσιμοι και αρδεύσιμοι λίαν υψηλής παραγωγικότητας και Β. Τόποι καλλιεργήσιμοι και αρδεύσιμοι υψηλής παραγωγικότητας και ορίζονται τα κριτήρια.
Τα κύρια κριτήρια είναι το έδαφος αυτό καθ´ αυτό (βάθος – δομή – φυσικοχημική κατάστασή του) στους δε εδαφολογικούς χάρτες συμβολίζεται με το γράμμα s= soil – έδαφος. Επίσης η τοπογραφία T= topography και η στράγγιση D= drainage .
Κατόπιν είναι τα δευτερεύοντα όπως η προσαρμογή των καλ/γειών στο συγκεκριμένο έδαφος και κλίμα, η θέση του εδαφοτεμαχίου κ.λπ.
Τέτοιες μελέτες και χάρτες για το πλείστον των εδαφών του Νομού Χανίων υπάρχουν στην Υπηρεσία Εγγείων Βελτιώσεων συνταχθέντες από τον Δόκτορα Καστανή, μετέπειτα γενικό δ/ντή Εγγείων Βελτιώσεων του Υπουργείου Γεωργίας.
Σας εσωκλείω προς δημοσίευση τις αντίστοιχες σελίδες του συγγράμματος και ένα χάρτη και παρακαλώ όπως δημοσιευθούν για να έχουν ιδία αντίληψη οι αναγνώστες σας. Περαιτέρω τα συναρμόδια Υπουργεία Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ αποφάσισαν, για προφανείς λόγους, ότι τα εδάφη στα οποία έχουν εκτελεσθεί συλλογικά αρδευτικά έργα ή αναδασμός, να υπέχουν τη θέση γης υψηλής παραγωγικότητας.
Όταν λοιπόν υπάρχει η επιστήμη δεν χρειάζονται ούτε Νόμοι ούτε Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για να μας ορίσουν κριτήρια κ.λπ. όπως π.χ. στην Ιατρική δεν χρειάζεται Νόμος που να ορίσει ποια φάρμακα θα δώσει ο γιατρός στη γρίπη.
Ως προς τα αναφερόμενα για τους Νόμους, γνωρίζω ότι η Πολιτική ηγεσία του Υπ. Γεωργίας, σε άγνοια των Γεωτεχνικών, ψήφισε ένα ανεφάρμοστο νόμο που έλεγε π.χ. Ότι 600 μέτρα ένθεν και ένθεν των εθνικών οδών επιτρέπεται να γίνει οποιαδήποτε δραστηριότητα και ότι θα ακολουθήσουν κανονιστικές πράξεις.
Με τον σάλο που επακολούθησε η πολιτική ηγεσία έκανε πίσω και δεν εκδίδει αυτές τις αποφάσεις.
Άφησε δεν τις ΝΕΧΩΠ να γνωματεύουν κατά περίπτωση.
Είναι δε προτιμότερο (για αποφυγή κατηγοριών περί διακρίσεων) αντί ενός να γνωματεύουν περισσότερα άτομα.
Όσο για την απρεπή φράση ότι ´σηκώθηκαν τα πόδια να χτυπήσουν το κεφάλι´ δεν έπρεπε επ´ ουδενί να ειπωθεί διότι στο κάτω -κάτω της γραφής, οι Γεωτεχνικοί που αποτελούν την ΝΕΧΩΠ είναι πάντα πτυχιούχοι Πανεπιστημίου- ενώ ο κ. Αγοραστάκης όχι.

Μ. Αναστασάκης,
γεωπόνος


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα