Μουσείο Τυπογραφείας

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Αντιδρούν στην απελευθέρωση γουνοφόρων ζώων

Θεσσαλονίκη
Καταστροφική για την άγρια φύση μπορεί να αποβεί η απελευθέρωση ξενικών ειδών στο φυσικό περιβάλλον, όπως επισημαίνουν περιβαλλοντικές οργανώσεις με αφορμή την παράνομη απελευθέρωση από αγνώστους, μεγάλου αριθμού γουνοφόρων ζώων σε εκτροφεία της Καστοριάς και της Σιάτιστας, στη δυτική Μακεδονία.
«Αφενός, ελάχιστα θα επιβιώσουν, μιας και οι κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι ιδανικές γι? αυτό το είδος. Αφετέρου, τα λίγα που θα επιβιώσουν τελικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα κατά μήκος των ποταμών ή των λιμνών, που σταδιακά θα εποικίσουν», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.
Οπως διευκρινίζεται, πέρα από τις όποιες επιπτώσεις σε καλλιέργειες και οικόσιτα ζώα, τα ξενικά είδη προκαλούν ζημιές στην άγρια ζωή και σε περίπτωση που εγκλιματιστούν και αρχίσουν να αναπαράγονται θα προξενήσουν τεράστιες καταστροφές, σε πουλιά, ερπετά και αμφίβια, λόγω της απουσίας φυσικών θηρευτών τους. Παράλληλα, σε αυτή την περίπτωση είναι βέβαιη και η εξάπλωσή τους σε περιοχές εκτός Καστοριάς, στις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας.
«Τη στιγμή που η βιοπικοιλότητα απειλείται από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων η επιβάρυνσή της με άστοχες πρακτικές διαμαρτυρίας είναι καταδικαστέα», καταλήγει η ανακοίνωση που συνυπογράφουν οι οργανώσεις ΑΝΙΜΑ, Αρκτούρος, Ορνιθολογική Εταιρεία και ΚΑΛΛΙΣΤΩ.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα η Πανελλαδικη Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, με ανακοίνωσή της (βλ. ´Χ.ν.´ 3/9/10), έκανε λόγο για “υποκριτικές φωνές διαμαρτυρίας”, αναφερόμενη σε αυτούς που καταδίκαζαν την απελευθέρωση. “Θεωρούμε την έκφραση ανησυχίας ορισμένων, ότι τα ζώα αυτά δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν ελεύθερα στη φύση ή ότι κινδυνεύουν να πέσουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων καθαρά κροκοδείλια τακτική”, ανέφερε τότε η Επιτροπή.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.