Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Πυρά κατά της ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά

Αθήνα
Σε «πάγωμα» όλων των νέων αιτήσεων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κτήρια (σπίτια, καταστήματα και βιομηχανικές στέγες) οδηγεί, σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών η απόφαση της ΔΕΗ να εξετάσει πρώτα την εξέταση όλων των παλιών αιτημάτων που εκκρεμούν.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με τον ΣΕΦ, έρχεται σε αντίθεση με τις διατάξεις του Νόμου 3851/2010 και καταργεί στην πράξη τη δυνατότητα νέων αιτήσεων για φωτοβολταϊκά όπως ορίζει ο νόμος.
«Αυτό σημαίνει στην πράξη πως θα απαιτηθούν μήνες, αν όχι χρόνια, πριν η ΔΕΗ εξετάσει νέα αιτήματα για προσφορά όρων σύνδεσης και έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το άρθρο 15 του Ν.3851/2010 το οποίο ρητά αναφέρει κατηγορίες επενδύσεων (για παράδειγμα, νέες αιτήσεις σταθμών ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε κτήρια και στέγαστρα), τις οποίες η ΔΕΗ οφείλει να εξετάσει άμεσα», αναφέρει ο Σύνδεσμος.
Ο ΣΕΦ διαφωνεί επίσης με την απόφαση της ΔΕΗ να εξεταστούν κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις που θα υποβάλουν οι αγρότες για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, υποστηρίζοντας ότι σύμφωνα με το νόμο προτεραιότητα θα πρέπει να έχουν μόνο όσο υποβάλουν αίτηση ως τις 4 Σεπτεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος μέχρι 100 κιλοβάτ από επαγγελματίες αγρότες υποβάλλονται από σήμερα στις κατά τόπους υπηρεσίες της ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ επισημαίνει, πάντως, «απευθυνόμενη ιδιαιτέρως προς εκείνους που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο ως προς την κατάστρωση πιθανών επενδυτικών σχεδίων», ότι έχει συσσωρευθεί πλήθος αιτημάτων για φωτοβολταϊκά και ότι η υλοποίησή τους μπορεί να προσκρούσει στην υπουργική απόφαση που αναμένεται, με την οποία θα καθοριστεί η ισχύς των εγκαταστάσεων παραγωγής ρεύματος ανά τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών (ηλιακά, αιολικά κ.λπ.).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα