Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Εισήγηση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15%
Αθήνα
Πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 15% σε όλα τα προϊόντα στην αγορά, εκτός κάποιων ειδών πρώτης ανάγκης (ψωμί, γάλα, φάρμακα), έχει «πέσει» στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.
Η πρόταση, σύμφωνα με Τα Νέα, υποβλήθηκε από αρμόδιους παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών ως εναλλακτική της δέσμευσης που προβλέπει το Μνημόνιο για μετατάξεις προϊόντων και υπηρεσιών από τον συντελεστή ΦΠΑ 11% στον συντελεστή 23%.
Στο οικονομικό επιτελείο, όπως άλλωστε και στην αγορά, επικρατεί έντονος προβληματισμός, καθώς αυτές οι μετατάξεις θα προκαλέσουν μεγάλες επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.  Σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, από τις 34 κύριες κατηγορίες με συντελεστή 11% σχεδιάζεται αύξηση σε περίπου 24 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα του 7%!
Με δεδομένο ότι ο τζίρος του συνόλου των αγαθών της μέσης κατηγορίας ΦΠΑ ξεπερνάει τα 52 δισ. ευρώ ετησίως, η μετάταξη του ΦΠΑ του 30% αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται από την ΕΣΕΕ ότι θα επιβαρύνει επιπλέον τον καταναλωτή με 2 δισ. ευρώ. Ετσι, όπως είπε πρόσφατα ο κ. Παπακωνσταντίνου, μελετώνται εναλλακτικά σενάρια για την αντιστάθμιση των εσόδων, ύψους 1 δισ. ευρώ, που θα απέφεραν οι μετατάξεις αυτές. Αυτοί που υποστηρίζουν την πρόταση για συντελεστή 15%, υποστηρίζουν ότι η υλοποίησή της θα οδηγήσει χαμηλότερα και τον πληθωρισμό, καθώς σε δεκάδες προϊόντα και υπηρεσίες ο ΦΠΑ θα μειωθεί από 23% σε 15%, άρα θα μειωθεί και η λιανική τιμή τους.

ΠΡΟΣ ΤΟ 1,90 ΕΥΡΩ
´Καλπάζει´ η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης
Αθήνα
Προς το 1,90 ευρώ το λίτρο… καλπάζει ακάθεκτη η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Οικονομίας, γεγονός που δεν δικαιολογείται από την πορεία των διεθνών τιμών των καυσίμων. Η υψηλότερη τιμή κατεγράφη σε πρατήριο της Αθήνας, με 1,88 το λίτρο. Πολύ υψηλές τιμές παρατηρούνται ακόμα σε Κυκλάδες (1,71 ευρώ), Λασίθι και Ηράκλειο (1,69 το λίτρο), Πειραιά (1,68 ευρώ), Λέσβο (1,65 ευρώ), Εβρο (1,62 ευρώ) και Μεσσηνία με 1,59 ευρώ ανά λίτρο. Εν τω μεταξύ, προβλήματα στη τροφοδοσία της αγοράς με πετρέλαιο θέρμανσης αναμένονται στις 15 Οκτωβρίου, αν δεν λυθεί το θέμα της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ζητεί αλλαγές στο σύστημα «Ήφαιστος», μέσω του οποίου επιστρέφεται στους επαγγελματίες η διαφορά του ΕΦΚ.
Οι οριστικές αποφάσεις για τη διακοπή ή μη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης θα ληφθούν σε Εκτακτη Γενική Συνέλευση που θα συγκληθεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ
Αυξημένα τα επιτόκια
Αθήνα
Αύξηση παρουσίασαν τα περισσότερα επιτόκια καταθέσεων και δανείων τον Ιούλιο του 2010, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδας.
Το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από τα νοικοκυριά, με συμφωνημένη διάρκεια έως ένα έτος, αυξήθηκε 0,1% στο 3,71%.
Σχετικά με το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων από νοικοκυριά με διάρκεια έως δύο έτη, αυτό “κέρδισε” 0,26% στο 3,31%. Το αντίστοιχο επιτόκιο για καταθέσεις επιχειρήσεων αυξήθηκε 0,33% στο 3,55%.
Οσον αφορά στα επιτόκια δανείων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών χωρίς καθορισμένη διάρκεια μειώθηκε 0,08% στο 14,29%. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια σκαρφάλωσε στο 6,73%, αυξημένο κατά 0,27%.
Τέλος, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως ένα έτος σημείωσε αύξηση 0,28% και διαμορφώθηκε στο 3,54%. Αντίθετα, το μέσο επιτόκιο των στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό από ένα έως πέντε χρόνια μειώθηκε 0,13% στο 4,52%.

ΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
Διεύρυνση
του Αναπτυξιακού
Αθήνα
Την τροποποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου ώστε να υπάγονται στις διατάξεις του το λιανεμπόριο, η οικοδομή, οι υπηρεσίες εστίασης και εκπαίδευσης, καθώς και τα φωτοβολταϊκά συστήματα, ζήτησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γιώργος Κασσιμάτης.
“Παραμένουμε στη διάθεση της Πολιτείας ως θεσμικοί σύμβουλοί της και επισημαίνουμε την ανάγκη να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του αναπτυξιακού νόμου ώστε να στηριχθούν κλάδοι της επιχειρηματικότητας που αποτελούν πυλώνες της αγοράς”, δήλωσε.

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΣΥΣΚΕΨΗΣ
Ρύθμιση οφειλών
μέσω ΤΕΜΠΜΕ
Αθήνα
Ο συντονισμός μεταξύ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΤΕΜΠΕ, με στόχο την αξιοποίηση εκ μέρους των επιχειρήσεων των δυνατοτήτων που τους παρέχονται για την λήψη χαμηλότοκων δανείων, προκειμένου να καλύψουν τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές τους ήταν το αντικείμενο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Στη σύσκεψη μετείχαν οι διοικητές του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, του ΟΑΕΕ, Γεράσιμος Βουδούρης και ο πρόεδρος του ΤΕΜΠΕ, Αλέξανδρος Παπαρσένος.

ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Συνάντηση
Ραγκούση – Κατσέλη
Αθήνα
Παραγωγική χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδας, Παντελής Τζωρτζάκης, τη συνάντηση που είχαν χθες Τετάρτη εκπρόσωποι του ΣΕΠΕ με την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Ο κ. Τζωρτζάκης τόνισε πως ο τομέας της Πληροφορικής και των Τηλεπικοινωνιών θα μπορούσε να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
«Συμφωνούμε στους στόχους», είπε, «ωστόσο, η διαφωνία μας έγκειται στο ότι εμείς θέλουμε να έχουμε ένα πολιτικό συνομιλητή για τα θέματα που μας αφορούν, ώστε να χαράξουμε μια στρατηγική σε αυτόν τον τομέα».

Η Vivartia εξαγοράζει
τη ΜΕΒΓΑΛ
Η Vivartia Συμμετοχών ΑΕ (η οποία ελέγχει τη ΔΕΛΤΑ) ανακοίνωσε την υπογραφή προσυμφώνου εξαγοράς του 43% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ. Εφόσον η συμφωνία εγκριθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, θα δημιουργηθεί η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα.
Η συμφωνία, σε συνδυασμό με την υφιστάμενη συμφωνία της Vivartia με την οικογένεια τής Μαίρης Χατζάκου τής επιτρέπει, την απόκτηση μέσω της 100% θυγατρικής της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ, ποσοστού τουλάχιστον 57,8% της ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ.
H ΜΕΒΓΑΛ ΑΕ δραστηριοποιείται στο χώρο των γαλακτοκομικών από το 1950 και σήμερα αποτελεί την πρώτη γαλακτοβιομηχανία στη Βόρειο Ελλάδα. Ο κύκλος εργασιών της το 2009 ανήλθε σε 184 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ τόκων, φόρων, και αποσβέσεων περίπου σε 11 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η εταιρία που θα προκύψει από τη συγχώνευση ΔΕΛΤΑ – ΜΕΒΓΑΛ θα έχει συνολικές πωλήσεις 640 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα περίπου 500 εκατ. ευρώ πραγματοποιούνται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 140 εκατ. ευρώ στο εξωτερικό.

Ζημίες 1,37 δισ. ευρώ
για τις εισηγμένες
Σε ιστορικά υψηλό επίπεδο ανήλθαν οι ζημίες για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, το πρώτο εξάμηνο του 2010, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των ισολογισμών 265 εταιρειών. Σύμφωνα με την Πήγασος ΑΕΠΕΥ, οι ζημιές των εισηγμένων, οι οποίες πλήρωσαν ως έκτακτη εισφορά 581 εκατ. ευρώ, ανήλθαν στα 1,37 δισ. ευρώ, έναντι κερδών 3 δισ. ευρώ το 2009 και σχεδόν 6 δισ. ευρώ το 2008. Στο δεύτερο φετινό τρίμηνο σημειώθηκε μάλιστα και η χειρότερη επίδοση (-1,8 δισ. ευρώ) όλων των εποχών, έναντι κερδών 3,2 δισ. ευρώ το δ΄τρίμηνο του 2007. Από τις 265 εισηγμένες που έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, οι ζημιογόνες είναι 144 (οι 50 έχουν αυξημένες ζημίες, οι 30 μείωση και οι 57 να επέστρεψαν σε ζημιές.
Από τις 121 κερδοφόρες εταιρείες, οι 24 εμφάνισαν αύξηση κερδών, οι 79 μείωση και οι 18 επέστρεψαν σε κέρδη.

Περικοπές ύψους 80
δισ. ευρώ στη Γερμανία
Η γερμανική Κυβέρνηση υιοθέτησε ένα σχέδιο εξοικονόμησης 80 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το 2014, με στόχο τη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης, η οποία έχει επιδεινωθεί εξαιτίας της κρίσης. Το σχέδιο που υιοθετήθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες, για παράδειγμα στην αποζημίωση των ανέργων μακράς διάρκειας και στα επιδόματα που καταβάλλονται στους γονείς μικρών παιδιών, μειώσεις στον αμυντικό προϋπολογισμό, καθώς και την εισαγωγή ενός φόρου στα αεροπορικά εισιτήρια των πτήσεων που ξεκινούν από τη Γερμανία.
Ο φόρος αυτός θα είναι 8 ευρώ για τις πτήσεις μικρών αποστάσεων, κυρίως εντός της Ευρώπης, 25 ευρώ για προορισμούς μεσαίων αποστάσεων, περιλαμβανομένης της Μέσης Ανατολής, και 45 ευρώ για τα δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων.

Πλήγμα τα χρέη πιστωτικών
καρτών στη Βρετανία
Το χρέος των πιστωτικών καρτών, αυξήθηκε σε μεγάλο βαθμό στη Βρετανία, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας, το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το ποσό των χρεών από πιστωτικές κάρτες που οι τράπεζες διέγραψαν από τα βιβλία τους ανήλθε στα 2,1 δισ. λίρες.
Το πρώτο τρίμηνο του έτους, το ποσό των απαιτήσεων που διαγράφηκαν ήταν 1,3 δισ. Οι τράπεζες κατά καιρούς διαγράφουν από τις απαιτήσεις τους χρέη καρτών τα οποία χαρακτηρίζουν ως απίθανο να αποπληρωθούν και στη συνέχεια σταματούν όλες τις ενέργειες για την είσπραξη τους.
Η αύξηση για το δεύτερο τρίμηνο ήταν της τάξεως του 61,5% και αποτελεί σήμα κινδύνου για τις τράπεζες.

Μικρή άνοδος

Με θετικό πρόσημο κινήθηκε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση,
ωθούμενη από τα καλύτερα των εκτιμήσεων μακροοικονομικά στοιχεία στην Αμερική καθώς και το ανοδικό κλίμα των διεθνών αγορών.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.571,12 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 15,71 μονάδων, ή σε ποσοστό 1,01%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 768,27 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,41%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.778,59 μονάδες με άνοδο σε ποσοστό 0,10%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 313,74 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,43%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις .741,63 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1,25%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.037,12 μονάδες, με άνοδο 1,28%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Μυτιληναίος +6,67%, της MIG+5,38%, της Κύπρου +5,25%, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου +4,13% και της ΔΕΗ+3,03%.
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές του ΟΠΑΠ -4,18%, της Atebank -1,82% και της Eurobank-1,17%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Κλωνατέξ(κο) +20,00%, ΝΕΛ+20,00%, Εδραση +12,50%, Vivere+10,00% και Elbisco +9,52%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κλωνατέξ(πο) -18,18%, Creta Farm-9,65%, Ατλάντικ -8,70%, Βιοκαρπέτ -7,29% και Τεξαπρέτ -7,14%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 110,392 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών:Eurobank με 3.079.488 τεμάχια, Alpha Bank με 2.594.637, Εθνική με 2.398.418 και Πειραιώς με 1.993.858 τεμάχια.
Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 24,059 εκατ. ευρώ, Eurobank με 15,663, Alpha με 13,440 και Πειραιώς με 8,008 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 60,941 δισ. ευρώ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΡΕΥΝΑ
Αύξηση τζίρου στην
αγορά συναλλάγματος
Στα 4 τρισ. δολάρια την ημέρα, ανέρχεται ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος, σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που ανακοίνωσε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών. Οπως προκύπτει από την έρευνα της «κεντρικής τράπεζας των κεντρικών τραπεζών», η οποία πραγματοποιείται κάθε τριετία, ο τζίρος στην αγορά συναλλάγματος παρουσίασε αύξηση 20% σε σχέση με το 2007, όταν ήταν 3,3 τρισ. δολάρια. Η σημαντική αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση των συναλλαγών στη τρέχουσα (spot) αγορά συναλλάγματος κατά 47% σε 1,5 δισ. δολάρια.
Από πλευράς επενδυτών, τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση είχαν τα κερδοσκοπικά κεφάλαια «αντιστάθμισης
κινδύνου» (hedge funds), τα αμοιβαία κεφάλαια, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ασφαλιστικές εταιρείες και άλλοι μη τραπεζικοί οργανισμοί, που αύξησαν τις συναλλαγές τους από τα 1,3 στα 1,9 τρισ. δολάρια.
Οσον αφορά τα νομίσματα, αυξήθηκε σε σχέση με το 2007 η συμμετοχή του ευρώ και του γεν, ενώ μειώθηκε του δολαρίου. Το μερίδιό τους αύξησαν επίσης το δολάριο Αυστραλίας και το δολάριο Καναδά, ενώ μειώθηκε το ποσοστό του ελβετικού φράγκου και της βρετανικής λίρας.
Από τα νομίσματα των αναδυόμενων χωρών, τη μεγαλύτερη αύξηση μεριδίου σημείωσαν η τουρκική λίρα και το κορεατικό γουόν. Το 65% των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος είναι διασυνοριακές, έναντι 35% που είναι
εγχώριες, γεγονός που αντανακλά την αυξανόμενη διεθνοποίηση της κίνησης κεφαλαίων. Το μεγαλύτερο κέντρο συναλλάγματος είναι η Βρετανία, όπου οι τράπεζες πραγματοποιούν το 36,7% του παγκόσμιου τζίρου και ακολουθούν οι ΗΠΑ (17,9%), Ιαπωνία (6,2%), Ελβετία, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ (5%).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα