Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βιβλίο – τιμή στον Ειρηναίο Γαλανάκη

Το βιβλίο ´Η πολιτική ευθύνη του χριστιανού κατά τον μητροπολίτη πρ. Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίο Γαλανάκη´ του Θεολόγου- καθηγητή Παντελή Μαριακάκη παρουσιάστηκε χθες το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ι. Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου.
Πρόκειται για μια έκδοση που περιλαμβάνει νέα στοιχεία πάνω στο θέμα της δυναμικής και της πολιτικής ευθύνης του Χριστιανού όπως την αντιλαμβάνεται ο Γέροντας Ειρηναίος Γαλανάκης, μέσα από την οποία ο αναγνώστης μπορεί να εμπνευστεί από τις αρχές και τις ιδέες του. Το βιβλίο αποτελεί μια τιμητική έκδοση του Συλλόγου των Καταγόμενων από την πρ. Κοινότητα Παϊδοχωρίου Αποκορώνου για τα πενήντα χρόνια αρχιεροσύνης του μητροπολίτη πρ. Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος των Καταγόμενων από την πρ. Κοινότητα  Παϊδοχωρίου Αποκορώνου σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ´Αυτογνωσία´.
Όπως επεσήμανε ο συγγραφέας του βιβλίου, θεολόγος και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των Καταγόμενων από την πρ. Κοινότητα Παϊδοχωρίου Αποκορώνου κ. Παντελής Μαριακάκης: ´Πρόκειται για μια προσέγγιση της πολιτικής ευθύνης του χριστιανού στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης προσπάθειας για το εκκλησιαστικό έργο του μητροπολίτη πρ. Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου. Οι απόψεις του μητροπολίτη Ειρηναίου παρουσιάζονται σε ένα αυτόνομο βιβλίο που μπορεί ο καθένας να επηρεαστεί και να εμπνευστεί από τις αρχές και τις ιδέες του. Μια διαχρονική έκδοση που έχει ως στόχο να διεγείρει τις συνειδήσεις για τη χριστιανική ευθύνη πάνω σε θέματα πολιτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά κ.ά.´.
Μιλώντας για το βιβλίο ο δρ Φιλοσοφίας και καθηγητής Παιδαγωγικής κ. Νικόλαος Πετρουλάκης τόνισε ότι ´το βιβλίο επικεντρώνεται σε δύο διαλέξεις που είχε δώσει ο μητροπολίτης πρ. Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης στα Χανιά και στην Αθήνα τη δεκαετία του 1960 και αναφέρεται στην οικονομική και κοινωνική κατάσταση της εποχής. Μέσα από τις ομιλίες αυτές ο μητροπολίτης πρ. Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος προσπαθεί να επισημάνει ορισμένα τρωτά της κοινωνίας και να δείξει την πολιτική ευθύνη που έχουν τόσο οι κυβερνώντες όσο και οι κυβερνώμενοι. Το δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζει περισσότερο τις ιδέες αυτές του μητροπολίτη και επισημαίνει τη συμβολή της Πολιτείας ώστε η κοινωνία να ορθοποδήσει´.
´Παράλληλα τονίζει ότι οι κυβερνώντες επιτελούν «θείο έργο» και πρέπει να κυβερνούν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο οι αξίες που είναι αναγκαίες σε μια κοινωνία όπως: η αξία της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης κ.ά. Και όταν η Πολιτεία δεν κάνει αυτό που πρέπει να κάνει η Εκκλησία δεν πρέπει να σιωπά αλλά να επεμβαίνει και να δείχνει τον σωστό δρόμο. Οι απόψεις αυτές δείχνουν τις φιλελεύθερες απόψεις, διαχρονικά, του μητροπολίτη πρ. Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου´, επεσήμανε ο κ. Πετρουλάκης.
Από την πλευρά του ο θεολόγος κ. Παναγιώτης Μαρεντάκης ανέφερε ότι ´το γεγονός ότι στην Εκκλησία της Κρήτης υπάρχει αυτή η μορφή, στολίζει την ιστορία της και προκαλεί τους νεότερους σε οράματα. Μάλιστα πολλοί ταυτίζουν τον Γέροντα Ειρηναίο Γαλανάκη με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, επισημαίνοντας πώς εάν στην πολιτική ιστορία έχουμε την Ελευθέριο Βενιζέλο στην Εκκλησιαστική ιστορία έχουμε τον Ειρηναίο Γαλανάκη´.
Ο κ. Μαρεντάκης τόνισε ότι τέτοιες μεγάλες μορφές όπως ο μητροπολίτης πρ. Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος Γαλανάκης, πρέπει πάντοτε να προβάλλονται και ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, από την οποία λείπουν τα πρότυπα και τα φωτεινά παραδείγματα.

ΕΛΕΝΗ
ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα