Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παράταση μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας

Φρανκφούρτη
Την παράταση του έκτακτου προγράμματος στήριξης των τραπεζών μέχρι τις αρχές του 2011, αναμένεται να αποφασίσει αύριο Πέμπτη το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τις αναταράξεις της παγκόσμιας οικονομίας , η οποία δείχνει να κατεβάζει ταχύτητα, επαναφέροντας στο προσκήνιο τους φόβους για «διπλή ύφεση».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν- Κλοντ Τρισέ αναμένεται να ανακοινώσει αύριο Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, ότι τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2011 (ίσως μέχρι το α΄ τρίμηνο) η ΕΚΤ θα ανταποκρίνεται πλήρως στα αιτήματα των τραπεζών για εβδομαδιαία, μηνιαία και ίσως τριμηνιαία ρευστότητα, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.
Η ΕΚΤ ενδέχεται ακόμη να επαναφέρει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, που ξεκίνησε τον Μάιο και έχει περιοριστεί κατά πολύ τις τελευταίες εβδομάδες. Το βασικό επιτόκιο θα παραμείνει αμετάβλητο στο 1%.

Στο 1,6% ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Βρυξέλλες
Στο 1,6% επιβραδύνθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Αύγουστο, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε σταθερό τον Ιούλιο, για πέμπτο συνεχή μήνα, στο 10%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat.
Τον Ιούλιο, ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 1,7%. Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται τα ευμετάβλητα κόστη, όπως αυτά της ενέργειας, επιταχύνθηκε στο 1% από 0,9%.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό ανεργίας, αυτό παρέμεινε σταθερό στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1998. Περίπου 15,8 εκατομμύρια άτομα υπολογίζεται ότι είναι άνεργοι, μειωμένοι κατά 8.000 έναντι του προηγούμενου μήνα.
Στο σύνολο της ΕΕ, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 9,6%. Το υψηλότερο ποσοστό είναι στην Ισπανία με 20,3% και το χαμηλότερο στην Αυστρία με 3,8%. Στη Γερμανία, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε για 14ο συνεχόμενο μήνα. Το ποστό παρέμεινε αμετάβλητο στο 7,6%. Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει τις νέες προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, στις 2 Σεπτεμβρίου, κατά την πρωτη συνεδρίαση του ΔΣ μετά τις διακοπές του Αυγούστου.
Οι προβλέψεις του Ιουνίου έκαναν λόγο για επέκταση της οικονομίας της ευρωζώνης κατά 1% το 2010, με πληθωρισμό 1,5%.

ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 4,4%
Μείωση στις λιανικές
πωλήσεις τον Ιούνιο
Αθήνα
Πτώση της τάξεως του 4,4% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις τον Ιούνιο και η αγορά εκτιμά ότι τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα τους επόμενους μήνες, καθώς η ύφεση και η αύξηση της φορολογίας περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση.
Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2009 προς το 2008, είχε σημειωθεί μείωση 14,2%. Χωρίς τα καύσιμα, όπως δημοσιευόταν μέχρι το Δεκέμβριο του 2008, σημείωσε μείωση 4,9%, έναντι μείωσης 14,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Ο τζίρος παρουσίασε αύξηση 1,2%, έναντι μείωσης 1,2% τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Χωρίς τα καύσιμα, ο δείκτης κύκλου εργασιών σημείωσε μείωση 2,7%, έναντι μείωσης 11,7%, που είχε σημειωθεί κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.
Σε ό,τι αφορά την πορεία των πωλήσεων στις επιμέρους κατηγορίες, σημείωσαν πτώση 11,5% σε ένδυση-υπόδηση και πολυκαταστήματα και κατά 10,8% σε έπιπλα-ηλεκτρικά είδη και οικιακό εξοπλισμό.
Πτώση σημείωσαν ακόμα και οι πωλήσεις στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων, κατά 2,9%.
Αύξηση σημειώθηκε σε φαρμακευτικά-καλλυντικά (2,7%), καθώς και σε βιβλία-χαρτικά είδη (3,8%).
«Eχουμε συνέχιση της μείωσης της ιδιωτικής κατανάλωσης με ηπιότερο ρυθμό τον
Ιούνιο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εξαιτίας της μικρής κάμψης των πωλήσεων βασικών καταναλωτικών αγαθών, καθώς και τις αύξησης των πωλήσεων στους κλάδους φαρμακευτικών και καλλυντικών», σχολίασε στο Reuters ο οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας Ν. Μαγγίνας.
«Η έναρξη της περιόδου των εκπτώσεων σε συνδυασμό με την προσδοκώμενη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου, συνέτειναν στη βελτίωση της εικόνας των πωλήσεων του Ιουνίου. Τους επόμενους μήνες η αύξηση της φορολογίας αναμένεται να επιδράσει πτωτικά στις λιανικές πωλήσεις, ενώ η τουριστική δραστηριότητα θα αποτελέσει το βασικό αντίβαρο στην αναμενόμενη κάμψη της ζήτησης», προσέθεσε.

ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Ετοιμο το ν/σ για
αναδιάρθρωση του ΟΣΕ
Αθήνα
Στα σκαριά είναι η δημιουργία ενός νέου σιδηροδρόμου, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΗΜΑ 99,5, βρίσκεται ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού.
Στην νέα εταιρία -που θα δημιουργηθεί υπό την ΤΡΑΙΝΟΣΕ- θα δοθούν και περιουσιακά στοιχεία του ΟΣΕ, ενώ προβλέπεται επιδότηση γραμμών στο μοντέλο των άγονων, αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, μετατάξεις και συνταξιοδοτήσεις 2.800 υπαλλήλων. Προβλέπεται, επίσης, να δημιουργηθούν συνδυαστικές μεταφορές -με πούλμαν- ενώ θα γίνει αναδιάρθρωση δρομολογίων με βάση το μέσο όρο επιβατικής κίνησης.
Τα επιδόματα των υπαλλήλων δεν θα ξεπερνούν το 20% του βασικού μισθού.
Το νέο νομοσχέδιο αφήνει ανοιχτή πόρτα για τη συμμετοχή ιδιωτών.
Σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν δύο σενάρια: Εκχώρηση του 49% και του μάνατζμεντ της εταιρείας ή εκχώρηση σιδηροδρόμων για κάποιο χρονικό διάστημα με οικονομικά ανταλλάγματα, χωρίς να παραχωρηθεί δίκτυο ή τραίνα.
Επίσης, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την εκχώρηση σταθμών σε ιδιώτες, προκειμένου να δημιουργηθούν εμπορικά κέντρα τα οποία θα εκμεταλεύονται ιδιώτες έναντι ανταλλαγμάτων.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΝ
Κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΤΕΜΠΜΕ
Αθήνα
Την κάλυψη μέσω ΤΕΜΠΜΕ των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες θα συζητήσουν οι διοικήσεις του Ταμείου, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ την Τετάρτη σε σύσκεψή τους.
Αντικείμενο της σύσκεψης, με τη συμμετοχή των διοικητών του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου και του ΟΑΕΕ Γεράσιμου Βουδούρη, είναι ο συντονισμός μεταξύ ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΤΕΜΠΜΕ για την αξιοποίηση εκ μέρους των επιχειρήσεων των δυνατοτήτων που τους παρέχονται για τη λήψη χαμηλότοκων δανείων, προκειμένου να καλύψουν τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές τους.

Μείωση καθαρών
κερδών για την Intralot

Η Intralot ανακοίνωσε μείωση 39,8% των καθαρών κερδών πρώτου εξαμήνου στα 25,3 εκατ. ευρώ, εξαιτίας κυρίως της έκτακτης εισφοράς. Εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 27% στα 30,6 εκατ. ευρώ.
Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Intralot το δεύτερο τρίμηνο του 2010 ανήλθε σε 312,9 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 37,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2010, ενώ διαμορφώθηκε στα 540,9 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2010, έναντι 488 εκατ. ευρώ στην αντίστοιχη περυσινή περίοδο, σημειώνοντας αύξηση 10,8%.

Διεύρυνση ζημίων
για τη NEΛ

Ζημία ύψους 13.204 χιλ. ευρώ κατέγραψε το εξάμηνο η ΝΕΛ ενώ οι πωλήσεις της αυξήθηκαν στα 20.894 χιλ. ευρώ, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα. Πέρυσι η ζημία είχε φτάσει τα 7.062 χιλ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις ανέρχονταν σε 15.560 χιλ. ευρώ. Το αντίστοιχο λειτουργικό μικτό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημία 2.428 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 1.883 χιλ. ευρώ.
Η εταιρεία αποδίδει την επιβάρυνση του μικτού αποτελέσματος κατά κύριο λόγο στην αύξηση των τιμών των καυσίμων σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Η ανακοίνωση σημειώνει ότι για λόγους συγκρισιμότητας πρέπει να ληφθούν υπόψιν τα έκτακτα έσοδα και δαπάνες που έχουν περιληφθεί στα ανωτέρω αποτελέσματα: τα αποτελέσματα του 2009 είχαν ωφεληθεί με ποσό 3.319χιλ. ευρώ λόγω αντιστροφής πρόβλεψης απομείωσης της αξίας του πλοίου «Θεόφιλος» μετά την αποκατάσταση της λειτουργικής του ικανότητας και με 1.700 χιλ. ευρώ από αποζημίωση για την ζημιά του ίδιου πλοίου, όπως και με 452 χιλ. ευρώ κέρδος από την πώληση του πλοίου «Παναγία Τήνου».

Στα 38,2 εκατ. ευρώ
τα κέρδη της Alpha Bank  

Στα 38,2 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα κέρδη του Ομίλου της Alpha Bank στο πρώτο εξάμηνο 2010, ενώ, εξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς, διαμορφώθηκαν σε 100,2 εκατ. ευρώ.
Τα αποτελέσματα εξαμήνου επιβαρύνθηκαν με συνολικές προβλέψεις 421,3 εκατ. ευρώ. Eναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009, είναι μειωμένα κατά 82,2%. Eξαιρουμένης της έκτακτης εισφοράς, υποχώρησαν κατά 53,1%. Οι αναλυτές, σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν κατά μέσο όρο κέρδη 22,8 εκατ. ευρώ.
Το καθαρό έσοδο τόκων αυξήθηκε στο εξάμηνο κατά 9% σε 917 εκατ. ευρώ, το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ενισχύθηκε κατά 10 πόντους στο 2,7%, ενώ τα λειτουργικά έσοδα ανήλθαν σε 1,13 δισ. ευρώ. Τα βασικά λειτουργικά έσοδα (εκτός των χρηματοοικονομικών) αυξήθηκαν κατά 5% σε 1,11 δισ. ευρώ, καθώς τα έσοδα από χρηματοοικονομικές πράξεις μειώθηκαν κατά 84,1 εκατ. ευρώ.
Οι χορηγήσεις του Ομίλου ανήλθαν στο πρώτο εξάμηνο του έτους σε 53,3 δισ. ευρώ και σημείωσαν αύξηση 2% σε σχέση με τα 52,24 δισ. ευρώ του αντιστοίχου διαστήματος του 2009.

Πτώση στα οικονομικά
αποτελέσματα για την ΕΥΑΘ

Ακριβότερα, κατά 5% με 12% θα πληρώνουν από την 1η Σεπτεμβρίου το νερό οι περίπου 500.000 καταναλωτές της ΕΥΑΘ. Ο διευθύνων σύμβουλος, Νίκος Παπαδάκης, παρουσίασε τα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου, από τα οποία προκύπτει μείωση κερδών.
Ειδικότερα, ο τζίρος της ΕΥΑΘ διαμορφώθηκε στα 37,733 εκατ. ευρώ, έναντι των 40,468 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο (-6,76%), γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη οφείλεται σημαντικά και στον περιορισμό της οικοδομικής δραστηριότητας, αλλά και της κατανάλωσης κατά 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Τα προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 12,884 εκατ. ευρώ, έναντι 14,872 εκατ. ευρώ το α´ εξάμηνο πέρυσι (-13,36%) και τα μετά φόρων κέρδη υποχώρησαν σε 6,242 εκατ. ευρώ, από 11,011 εκατ. ευρώ (-43,3%).

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Επιδεινώνεται η απόδοση
του κεφαλαίου κίνησης

Αθήνα
Περίπου τα δύο τρίτα των εταιρειών που συμμετείχαν στην ετήσια έρευνα της Ernst & Young για το κεφάλαιο κίνησης ανέφεραν επιδείνωση της απόδοσής τους κατά το 2009 σε σύγκριση με το 2008, με τον κύκλο μετρητών (cash-to-cash / C2C) να παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 6% στις Η.Π.Α. και του 3% στην Ευρώπη.
Στην έκθεση “Με τα χέρια δεμένα” (All tied up), που αφορά την απόδοση του κεφαλαίου κίνησης των 2.000 μεγαλύτερων -σύμφωνα με τις πωλήσεις- εταιρειών, με έδρα στις Η.Π.Α. και την Ευρώπη, αναφέρεται επίσης ότι οι εταιρείες έχουν ένα συνολικό ποσό ύψους 1,1 τρισ. δολαρίων Η.Π.Α. το οποίο είναι αδικαιολόγητα δεσμευμένο σε κεφάλαια κίνησης, ποσό που αναλογεί περίπου στο 7% των πωλήσεων. Ο αριθμός αυτός είναι υψηλότερος σε σχέση με το περασμένο έτος (6%), γεγονός που υποδεικνύει ότι το χάσμα ανάμεσα στις εταιρείες με τις καλύτερες και τις χειρότερες αποδόσεις έχει διευρυνθεί.
Ο Γιώργος Μομφερράτος, Εταίρος της Ernst & Young Ελλάδος, αναφέρει: “Η διαχείριση του κεφαλαίου κίνησης έχει γίνει ένας τομέας στον οποίο δίνεται μεγαλύτερη βαρύτητα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα σχετικά με το αν είναι πραγματικά αποτελεσματικές οι υφιστάμενες στρατηγικές. Ωστόσο, η επιδείνωση των αποδόσεων εξηγείται επίσης και από την άνιση ανάπτυξη των επιμέρους κλάδων της οικονομίας. Για ορισμένες εταιρείες, οι διακυμάνσεις των πωλήσεων και οι τιμές των βασικών αγαθών επηρέασαν σημαντικά τον υπολογισμό της απόδοσης του κεφαλαίου κίνησης. Επιπλέον, το 2009 ήταν ακόμα ένα έτος που σημαδεύτηκε από έντονες νομισματικές διακυμάνσεις, οι οποίες είχαν ισχυρότατη επίδραση στην απόδοση των εταιρειών”.

χρηματιστηριο
Ηπια πτώση

Αθήνα
Ηπια πτώση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στη χθεσινή συνεδρίαση του χρηματιστηρίου, μετά από τρεις ανοδικές συνεδριάσεις στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγραφεί κέρδη 2,97%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.555,41 μονάδες σημειώνοντας πτώση 5,79 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,37%.
Ενδοσυνεδριακά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.528,12 μονάδες, όταν σημείωνε απώλειες έως και 2,12%, οι οποίες περιορίσθηκαν σημαντικά προς το τέλος των συναλλαγών και μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 757,57 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,24%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.776,77 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 1,57%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 312,40 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,10%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.720,19 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,38%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.011,32 μονάδες, με πτώση 0,39%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τα μεγαλύτερα κέρδη πέτυχαν οι μετοχές της Κύπρου +3,71%, του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου +2,45% και του ΟΠΑΠ +2,14%.
Αντιθέτως, προβλημάτισε η εικόνα της μετοχής της Εθνικής που υποχώρησε κάτω από τα 10 ευρώ, κλείνοντας με απώλειες 1,87%. Επίσης σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ -5,59%, της Τιτάν -3,27% και της MIG -5,10%.50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 108 πτωτικά και 45 παρέμειναν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Επιχειρήσεις Παρνασσός +19,05%, Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης +11,11%, Altec+10,00% και Γενική Εμπορίου +9,38%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: ΝΕΛ- 16,67%, FHL Κυριακίδης -10,00%, Κούμπας -10,00% και ΒΙΣ(κο) -9,68%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 72,157 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών:MIG με 2.155.032 τεμάχια, Εθνική με 1.466.112 και Alpha Bank με 1.344.684 και Eurobank με 1.055.001 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 14,557 εκατ. ευρώ, ΔΕΗ με 7,538, Alpha Bank με 6,790 και Coca Cola με 5,746 εκατ. ευρώ
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 60,420 δισ. ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα