Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τέρμα το κάπνισμα

Αυστηρά πρόστιμα για τους θεριακλήδες προβλέπει ο νέος νόμος της καθολικής απαγόρευσης καπνίσματος, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους και σε όλους τους χώρους εργασίας και στα Χανιά.
Στους καπνιστές θα επιβάλλεται πρόστιμο από 50 έως 500 ευρώ, ενώ όσοι αρνηθούν να εφαρμόσουν το μέτρο δεν αποκλείεται να έρθουν αντιμέτωποι ακόμη και με το Αυτόφωρο καθώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν τη δυνατότητα για κάτι τέτοιο.
Τα πρόστιμα στους υπεύθυνους διαχείρισης για την εφαρμογή του νόμου είτε αυτοί είναι καταστηματάρχες είτε υπεύθυνοι χώρων εργασίας, όπως οι διευθυντές επιχειρήσεων και εταιρειών ή άλλοι, θα κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 10.000 ευρώ. Η εφαρμογή των μέτρων θα εποπτεύεται από το Λιμενικό Σώμα, τη Δημοτική Αστυνομία, την Αστυνομία αλλά και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Νομαρχιών και των Δήμων.
Στα Χανιά οι αρμόδιοι φορείς για την επιβολή του μέτρου δηλώνουν ότι θα προβαίνουν σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους μετά από καταγγελία παρά το γεγονός ότι βρίσκονται εν αναμονή περαιτέρω οδηγιών.
Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες, αν και τάσσονται υπέρ του μέτρου, επισημαίνουν ότι ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος.
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Εν αναμονή συγκεκριμένων οδηγιών για την εφαρμογή του μέτρου βρίσκεται η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας.
Όπως τόνισε η διευθύντρια στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων, κα Σταυρούλα Μαρακάκη ´η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας είναι ένα από τα ελεγκτικά όργανα για την εφαρμογή του μέτρου όπως η Δημοτική Αστυνομία, η Ελληνική Αστυνομία και η Λιμενική Αστυνομία. Δεν είναι απαραίτητο τα όργανα αυτά να λειτουργούν ως κλιμάκιο. Μπορούν να πραγματοποιούν ανεξάρτητους ελέγχους. Η σύσταση κλιμακίου είναι αρμοδιότητα της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης´.
´Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει κάποια συγκεκριμένη εγκύκλιος, εκτός από την ενημέρωση όπου αναφέρει την απαγόρευση του καπνίσματος. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μεγάλα πρόστιμα ωστόσο τον πρώτο μήνα -λέγεται- ότι θα υπάρξει κάποια περίοδος χάριτος. Βέβαια επισήμως δεν υπάρχει τέτοια εντολή. Για μας από αύριο (σήμερα) είναι σαφές ότι ξεκινάει η εφαρμογή του νόμου. Η Υπηρεσία θα προβαίνει σε τακτικούς και έκτακτους ελέγχους μετά από καταγγελία. Δεν μας είναι ακόμη γνωστή η διαδικασία με την οποία θα γίνονται όλα αυτά σε πρακτικό επίπεδο´, τόνισε.
Η κα Μαρακάκη ανέφερε ότι οι κυρώσεις θα είναι αυστηρές για όσους δεν τηρούν τον νόμο και αυτό αφορά τους υπαλλήλους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, Τράπεζες, χώρους αναμονής κ.ά.
´Παρόλο που ακόμη δεν έχει κινητοποιηθεί ο μηχανισμός για να ξέρουμε πώς πρέπει να χειριστούμε το μέτρο, εάν υπάρξει κάποια καταγγελία θα προχωρήσουμε στις ανάλογες ενέργειες σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας´, σημείωσε.
ΤΟ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ
´Δεν έχει έρθει ακόμα κάποια εγκύκλιος αλλά πιστεύω ότι θα έρθει σύντομα. Θα γίνουν κάποιες περιπολίες, εφόσον το μέτρο ισχύει και αν χρειαστεί θα γίνουν συστάσεις. Ωστόσο, νομίζω ότι ο κόσμος είναι ενημερωμένος, κάτι που φαίνεται από συζητήσεις που είχαμε με καταστηματάρχες και πολίτες´, τόνισε ο λιμενάρχης, Πλωτάρχης Λιμενικού Σώματος κ. Αντώνης Δασκαλάκης.
Πάντως σε περίπτωση που το μέτρο δεν τηρείται ο κ. Δασκαλάκης ανέφερε ότι: ´Θα γίνει ό,τι προβλέπει ο Νόμος και τα πρόστιμα θα είναι αυστηρά´.
Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Από την Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων ο αστυνόμος Α? κ. Στρατιδάκης τόνισε ότι άνδρες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χανίων θα συνδράμουν, εφόσον αυτό χρειαστεί, στο έργο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χανίων. ´Παρόλο που το μέτρο θα εφαρμοστεί από αύριο (σήμερα) το θέμα δεν έχει ακόμη συζητηθεί. Αύριο το απόγευμα (σήμερα) θα συνεδριάσει η Υπηρεσία μας για το κατά πόσο θα μπορέσουμε να συνεισφέρουμε στη δημιουργία μεικτών κλιμακίων. Αν ζητηθεί από την Αστυνομία εγγράφως ή έστω και προφορικά, θα υπάρξει η ανάλογη συνδρομή από αστυνομικούς´.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Τέλος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για τη Δημοτική Αστυνομία κ. Μιχάλης Ντάλλας τόνισε ότι ´το κάπνισμα απαγορεύεται πλέον σε όλους τους δημόσιους χώρους. Η Δημοτική Αστυνομία είναι υποχρεωμένη να κάνει ελέγχους, παρατηρήσεις και ό,τι προβλέπει η νομοθεσία´.
Όσον αφορά τη δημιουργία μεικτών κλιμακίων ο κ. Ντάλλας ανέφερε ότι ´θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση με την Ελληνική Αστυνομία. Ο νόμος θα εφαρμοστεί όπως προβλέπεται´, σημείωσε.

Καταστηματάρχες: ´Ναι μεν αλλά?´

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα κ. Σταύρος Μαρινάκης ανέφερε ότι: ´Είμαστε θετικοί με το μέτρο´.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ´το θέμα δεν έχει ξεκαθαρίσει όσον αφορά ορισμένες λεπτομέρειες. Τα πράγματα είναι λίγο συγκεχυμένα και ίσως θα χρειαζόταν να είναι πιο ξεκάθαρα ορισμένα σημεία. Δηλαδή αν το κάπνισμα απαγορεύεται ή επιτρέπεται στους ανοιχτούς χώρους. Επίσης ποιος χώρος προσδιορίζεται ως ανοιχτός. Αν τοποθετήσουμε στον χώρο μια νάιλον επιφάνεια θεωρείται κλειστός; Είναι λεπτομέρειες οι οποίες δεν έχουν ξεκαθαρίσει και ίσως να ήταν σκόπιμο αυτό να γίνει ένα τέτοιο ξεκαθάρισμα´.
Ο ίδιος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής η εγκύκλιος του Υπουργείου δεν έχει φτάσει στην Ένωση Καταστηματαρχών του Ενετικού Λιμένα. ´Οι περισσότεροι καταστηματάρχες θα υπακούσουν στα μέτρα, το μόνο που μένει είναι να ξεκαθαρίσουν ορισμένες λεπτομέρειες´, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών Ενετικού Λιμένα, που αριθμεί περισσότερα από εβδομήντα καταστήματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα