Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εμφαση στην ανάπτυξη

Αθήνα
Οι δυνατότητες επιβολής νέων φόρων και περικοπών έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί και το μεγάλο διακύβευμα σήμερα είναι η ανάπτυξη τονίζει ο ΣΕΒ, με αφορμή τη συνάντησή του με εκπροσώπους της κυβέρνησης εν όψει ΔΕΘ.
Ο Σύνδεσμος ζητά άμεση μείωση της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία, άρση των εμποδίων για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, άνοιγμα αγορών.
Δυσοίωνες οι προβλέψεις του ΣΕΒ για το 2011: ο ιδιωτικός τομέας -επιχειρήσεις και εργαζόμενοι- θα πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος, με λουκέτα και απολύσεις, εκτιμά ο Σύνδεσμος.
Ειδικότερα, ο ΣΕΒ στη συνάντηση του με το κυβερνητικό κλιμάκιο ξεκαθαρίζει τη θέση του λέγοντας «όχι σε νέες περικοπές και φόρους» και ζητά να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη.
Ο ΣΕΒ σημειώνει ότι «η δημιουργία αναπτυξιακού κλίματος είναι θέμα συνολικής κυβερνητικής πολιτικής -άρα και συντονισμού πολλών υπουργείων», καλεί την κυβέρνηση με αφορμή τη ΔΕΘ να εκπέμψει ισχυρά, ξεκάθαρα και, κυρίως, έμπρακτα μηνύματα στους δημιουργικούς πολίτες της και στους ενδιαφερόμενους ξένους ότι η σημερινή Ελλάδα είναι ανοικτή στις επενδύσεις και φιλική στην επιχειρηματικότητα.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος τόνισε συγκεκριμένα ότι οι δυνατότητες νέων περικοπών και νέων φόρων έχουν εν πολλοίς εξαντληθεί, και ότι το μεγάλο διακύβευμα στη σημερινή συγκυρία είναι η ανάπτυξη για την οποία τίθενται δύο βασικές προϋποθέσεις: η μείωση του κράτους και η άρση των εμποδίων για την επιχειρηματικότητα.
Ο κ. Δασκαλόπουλος δεσμεύθηκε επίσης να επισημάνει και να ιεραρχήσει τα 30 πιο σημαντικά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες για την άρση τους.
Αίσθηση προκάλεσε η επισήμανση από την πλευρά του Συνδέσμου ότι «μια ορισμένη ρητορεία αναφέρεται συχνά στον ´εργασιακό μεσαίωνα´ που δήθεν επικρατεί στη χώρα μας, αντίθετα, με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, στην Ελλάδα επικρατεί επιχειρηματικός μεσαίωνας».
Στη συνάντηση, στην οποία μετέχουν και οι τρεις αντιπρόεδροι του ΣΕΒ κ. Ε. Βιδάλης, Α. Καλλιτσάντσης και Χ. Κυριαζής οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου επεσήμαναν ότι «το 2011 θα καταφέρει το χαριστικό χτύπημα στο πρότυπο μιας οικονομίας που τρεφόταν με δανεικά και κρατικές επιχορηγήσεις και επιδιδόταν στην υπερκατανάλωση».
Στις ειδικότερες προτάσεις του ΣΕΒ για ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας περιλαμβάνονται η ταχεία περιστολή της κρατικής πατρωνίας στην οικονομία, η περικοπή του μεγέθους του κράτους, η ουσιαστική μείωση της κρατικής σπατάλης, η άρση των εμποδίων -νομοθετικών, γραφειοκρατικών, κρατικοπαρεμβατικών- που δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στην επιχειρηματικότητα, η απελευθέρωση των σύγχρονων παραγωγικών δυνάμεων, το άνοιγμα όλων των αγορών και η εγκαθίδρυση όρων πραγματικού ανταγωνισμού.
Ο ΣΕΒ χαρακτηρίζει οδυνηρές αλλά αναγκαίες τις διαρθρωτικές αλλαγές, που έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί εδώ και χρόνια, αναφέρει ωστόσο ότι όσο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά επιτελεστούν, τόσο πιο γρήγορα θα δούμε φως στην άκρη του τούνελ, θα υπάρξει πραγματική δημοσιονομική βελτίωση, θα εξασφαλιστεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος, θα αποκατασταθεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και θα είναι εφικτή η μείωση της υπέρμετρης φορολογίας.
«Το επιχειρηματικό, επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα απαιτεί ένα ολοκληρωμένο, πολύπλευρο και πλήρες πρόγραμμα δράσης -στο πλαίσιο και στα χρονοδιαγράμματα που ορίζει το Μνημόνιο», καταλήγει ο ΣΕΒ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα