Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

?Βενιζέλος και παράδοση?

Στις Μουρνιές, τον τόπο καταγωγής του Εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, πραγματοποιήθηκε χθες, για ένατη συνεχή χρονιά, εκδήλωση με την ευκαιρία της επετείου της γέννησης του μεγάλου πολιτικού, τον Αύγουστο του 1864.
Την εκδήλωση, που έγινε στον περιβάλλοντα χώρο του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής, διοργάνωσαν χθες το απόγευμα το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´ και ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου.
Στην παράδοση, που συνοδεύει τον Βενιζέλο και ξεκινά από τις Μουρνιές, δείχνοντας την κρητική διάσταση του μεγάλου πολιτικού αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο δάσκαλος και λαογράφος, εταίρος του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´, κ. Σταμάτης Αποστολάκης.
Ο κ. Σταμάτης Αποστολάκης στην αναλυτική και πλούσια ομιλία του αναφέρθηκε στα στοιχεία της προσωπικότητας και του έργου του Ελευθερίου Βενιζέλου μέσα από σπάνιο και μοναδικό υλικό που ο ίδιος έχει συγκεντρώσει έπειτα από πολύχρονη και κοπιώδη έρευνα.
Παράλληλα ο κ. Αποστολάκης αποτύπωσε με γλαφυρό τρόπο πτυχές της καθημερινής ζωής και της παράδοσης που συνέδεαν τον μεγάλο Κρητικό πολιτικό με τον τόπο καταγωγής του.
´Για ένατη φορά το Ίδρυμα «Ελ. Κ. Βενιζέλος» και ο Δήμος Ελευθερίου Βενιζέλου πραγματοποιούν την ετήσια εκδήλωση, αφιερωμένη στον Ελευθέριο  Βενιζέλο με αφορμή την επέτειο της γέννησής του τον Αύγουστο του 1864.
Οι εκδηλώσεις αυτές κάθε χρόνο έχουν μία ποικιλία και διευρύνονται ανάλογα με τη θεματολογία και τον ομιλητή. Φέτος η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στην παράδοση που συνοδεύει τον Βενιζέλο. Μια παράδοση που ξεκινά από τις Μουρνιές, η οποία έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί δείχνει την Κρητική διάσταση του πολιτικού την οποία πρέπει πάντα να τονίζουμε. Διότι ο τόπος αυτός υπήρξε η αφετηρία του πολιτικού, εδώ γαλουχήθηκε, εδώ πήρε τα πρώτα μηνύματα κι αυτό για μας αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα´, επεσήμανε ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», κ. Νίκος Παπαδάκης.
Ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση, που γίνεται στο πλαίσιο της επετείου από τη γέννηση του μεγάλου πολιτικού, θα συνεχίσει να πραγματοποιείται και μετά την ενοποίηση του Δήμου Ελ. Βενιζέλου με τον Δήμο Χανίων.
´Με την ευκαιρία της φετινής εκδήλωσης θέλω να δηλώσω εκ μέρους του Ιδρύματος ότι οι εκδηλώσεις αυτές και μετά την ενοποίηση του Δήμου Ελ. Βενιζέλου με τον Δήμο Χανίων θα συνεχιστούν σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων, που θα είναι ο Δήμος ο οποίος θα αγκαλιάζει ευρύτερα μέσω του «Καλλικράτη» και τον Δήμο Ελευθερίου Βενιζέλου´, κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ελευθερίου Βενιζέλου κ. Μανώλης Κεμεσίδης τόνισε ότι ´τιμούμε τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον πολιτικό που σφράγισε την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, εδώ στη γενέτειρά του. Η ευφυΐα του και ικανότητα να λύνει τα διπλωματικά θέματα και να επιβάλλει τις απόψεις του ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά του πολιτικού. Επίσης η δύναμη του λόγου του, η επαναστατικότητά του διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του και επέδρασαν στην προσωπικότητά του και στη μετέπειτα πορεία του ως πρωθυπουργός το 1910. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος με το όραμά του δημιούργησε ένα σύγχρονο και δημοκρατικό κράτος με ευρωπαϊκό πολιτισμό και διπλασίασε τα όρια της Ελλάδας´.
Ο κ. Κεμεσίδης ανακοίνωσε ότι το κτήριο 2.500 τ.μ. που κτίζεται στα όρια του Δήμου Ελ. Βενιζέλου, πρόκειται να πάρει το όνομα του μεγάλου πολιτικού  και θα ονομαστεί ´Μέγαρο Εθνάρχη Ελ. Βενιζέλου´.
´Το μέγαρο Εθνάρχη Ελ. Βενιζέλου θα έχει το όνομα του Κρητικού πολιτικού προς τιμήν του γιατί ο «Καλλικράτης» μπορεί να μεγαλώνει αλλά το όνομα του Εθνάρχη δεν θα σβήσει ποτέ´, επεσήμανε ο κ. Κεμεσίδης.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε ανταλλαγή δώρων από τον  διευθυντή του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´ κ. Νίκο Παπαδάκη και τον λαογράφο, εταίρο του Ιδρύματος, κ. Σταμάτη Αποστολάκη.
Ελ.Φ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα