Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Εμπιστοσύνη στην ΕΕ

Του ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΖΑΧΑΡΗ

Η πλειοψηφία των Ευρωπαίων πιστεύει στον ολοένα και μεγαλύτερο συντονισμό των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών πολιτικών μεταξύ των κρατών – μελών της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη ολοένα και περισσότερο στις δυνατότητες της ΕΕ να επεμβαίνει αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των κρίσεων. Η εμπιστοσύνη στα κοινοτικά όργανα παραμένει σε υψηλά επίπεδα

Ολοένα και περισσότερο, όπως προκύπτει από την έρευνα ευρωβαρόμετρο που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο, οι ευρωπαίοι πολίτες δείχνουν εμπιστοσύνη στην ΕΕ αναφορικά με την λήψη καταλυτικών αποφάσεων και μέτρων που αφορούν το μέλλον των χωρών ? μελών, και παράλληλα εκφράζουν  θετικές απόψεις αναφορικά με την ολοένα και μεγαλύτερη εμπλοκή της στις εθνικές υποθέσεις. Στο εαρινό ευρωβαρόμετρο 2010, που πραγματοποιήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων κατά το διάστημα 5 ? 28 Μαΐου 2010, δηλαδή στο αποκορύφωμα της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, συμμετείχαν συνολικά στις συνεντεύξεις 26.641 άτομα και από τα 27 κράτη – μέλη της ΕΕ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 72% των Ευρωπαίων υποστηρίζει την άσκηση αυστηρότερου ελέγχου από την ΕΕ όσον αφορά τις δραστηριότητες των σημαντικότερων διεθνών χρηματοπιστωτικών ομίλων,
Περισσότερες μεταρρυθμίσεις
Ποσοστό 74% των ευρωπαίων πολιτών συμφωνεί ότι η χώρα τους χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να μπορεί να ατενίζει το μέλλον και 71% δηλώνει έτοιμο να υποστεί τις μεταρρυθμίσεις προς όφελος των μελλοντικών γενεών.  Οι Ευρωπαίοι δεν ξέρουν όμως με βεβαιότητα ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να τονωθεί η οικονομική ανάκαμψη. Έτσι , ποσοστό 74% φρονεί ότι πρέπει να εφαρμοστούν αμέσως μέτρα για τη μείωση του εθνικού δημόσιου ελλείμματος και χρέους. Εν τω μεταξύ, στην ΕΕ – 27, το 46% στηρίζει επίσης τη χρήση των δημόσιων ελλειμμάτων για την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύει ότι οι προτεραιότητες που έχει θέσει η ΕΕ στη στρατηγική της «Ευρώπη 2020» για την οικονομική ανάκαμψη είναι στην σωστή κατεύθυνση, συμφωνώντας με την άποψη ότι οι αγορές εργασίας πρέπει να εκσυγχρονιστούν προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά απασχόλησης, και ότι η παροχή βοήθειας προς τα άτομα που πλήττονται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα. Τάσσονται επίσης, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, υπέρ μιας οικονομίας που θα χρησιμοποιεί λιγότερους φυσικούς πόρους και θα εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου.

Για τι ανησυχούν περισσότερο
οι ευρωπαίοι πολίτες

Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους Ευρωπαίους είναι η τρέχουσα οικονομική κατάσταση, η ανεργία και ή άνοδος των τιμών. Η κρίση επηρέασε επίσης τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την ΕΕ οι ίδιοι οι πολίτες της, καθώς πολλοί  ταυτίζουν την ΕΕ με το ευρώ, την ελευθερία μετακινήσεων, σπουδών και εργασίας οπουδήποτε στην ΕΕ, αλλά και με την ειρήνη. Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι αυξάνονται οι προσδοκίες των πολιτών όσον αφορά την ΕΕ καθώς οι περισσότεροι από τους πολίτες πιστεύουν ότι η ΕΕ, και όχι οι ΗΠΑ ούτε οι G20, είναι σε θέση να λάβει αποτελεσματικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Το 75% των πολιτών ζητεί επίσης περισσότερη ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση.

Θετικό γεγονός η ένταξη στην ΕΕ

Στο ερώτημα, τέλος, σχετικά με τα οφέλη που συνεπάγεται η ένταξη στην ΕΕ, το 49% των Ευρωπαίων υποστήριξε ως θετικό το γεγονός ότι η χώρα τους είναι κράτος – μέλος της ΕΕ. Η έρευνα κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι τον Μάιο του 2010 η εμπιστοσύνη στα όργανα της ΕΕ παρέμενε σε υψηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με την εμπιστοσύνη στις εθνικές κυβερνήσεις ή στα εθνικά κοινοβούλια  Η εμπιστοσύνη ήταν μεγαλύτερη στην Εσθονία (68%), στη Σλοβακία (65%), στη Βουλγαρία και στη Δανία (61%), ενώ ήταν μικρότερη στο Ηνωμένο Βασίλειο (20%).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα