Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τριάντα έξι ημέρες με ραμμένο το στόμα

Μεγάλο κίνδυνο διατρέχει η ζωή τού Ιρανού Χαμίντ Σαντεκί ο οποίος πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 36 ημέρες μαζί με άλλους πέντε συμπατριώτες του, ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Ο Χαμίντ μεταφέρθηκε χθες στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο με ασθενόσφορο του ΕΚΑΒ σε σοβαρή κατάσταση, αρνούμενος και πάλι να του κοπούν τα ράματα με τα οποία έχει κλείσει το στόμα του σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Την περασμένη Τετάρτη, ο απεργός είχε διακομιστεί ξανά στο νοσοκομείο αλλά αρνήθηκε και πάλι την παροχή βοήθειας από τους γιατρούς και επέστρεψε στη σκηνή του έξω από τα Γραφεία της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπου έχει κατασκηνώσει μαζί με τους άλλους 5 απεργούς, με αίτημα την εξέταση των αιτημάτων ασύλου τους που εκκρεμούν 6-9 χρόνια.
Εκτός από τον Χαμίντ, ένας ακόμα πρόσφυγας, ο Βαχίτ Φαρσμπάφ βρίσκεται επίσης στην 36η ημέρα απεργίας πείνας, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις Ιρανοί πρόσφυγες ξεκίνησαν σταδιακά σε συμπαράσταση με του δύο πρώτους.
ΣΥΓΡΟΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΣΥΛΟΥ
Μόλις την Παρασκευή, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποφάσισε τη συγκότηση Επιτροπής Ασύλου, η
οποία σήμερα αναμένεται να πάρει συνέντευξη από τους Ιρανούς απεργούς πείνας και να εξετάσει το αίτημά τους για άσυλο.
Δύο μόλις ημέρες πριν, η ΑΔΕΔΥ είχε εκδώσει ψήφισμα συμπαράστασης στους απεργούς, καταγγέλλοντας παράλληλα «την αναλγησία του ΥΠ.ΠΡΟ.ΠΟ. που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους μη ικανοποιώντας το αυτονόητο αίτημα τους για χορήγηση πολιτικού ασύλου».
Στο ίδιο ψήφισμα αναφέρεται πως «οι πολιτικές των ομαδικών τάφων στον Έβρο, των απελάσεων Πακιστανών προσφύγων σε μια χώρα που μαστίζεται από μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή, η μη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε μετανάστες των οποίων κινδυνεύει άμεσα η ζωή και η σωματική ακεραιότητα στις χώρες προέλευσής τους, πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα.
Η υγεία των Ιρανών απεργών πείνας βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο και επιβάλλει να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημά τους για πολιτικό άσυλο».
Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή υπογραμμίζει πως «σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αποφάσισε να σκληρύνει την στάση της απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες παίζοντας προεκλογικά το χαρτί του ρατσισμού, ο αγώνας για άσυλο και νομιμοποίηση των μεταναστών χρειάζεται να δυναμώσει.
Δεν θα αφήσουμε να γίνουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες αποδιοπομπαίοι τράγοι για την αποτυχία της κυβέρνησης του Μνημόνιου ΕΕ-ΔΝΤ» και χαιρετίζει το ψήφισμα του Γενικού Συμβούλιου της ΑΔΕΔΥ.
«Εμείς θα δώσουμε την απάντηση και στη ΔΕΘ στις 11 Σεπτέμβρη προσθέτοντας τα αιτήματα που ανέδειξε ο αγώνας των Ιρανών απεργών πείνας για άσυλο για όλους. Σε κάθε περίπτωση αναμένουμε την απάντηση στο δεύτερο άμεσο αίτημα μας: την παύση των απελάσεων των Πακιστανών προσφύγων, την ανθρώπινη υποδοχή με απόδοση ασύλου και νομιμοποίηση των μεταναστών της μεγάλης καταστροφής των τελευταίων πλημμυρών» καταλήγει η Κίνηση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα