Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

3ο Μεσογειακό πρωτάθλημα νέων

Το Μεσογειακό πρωτάθλημα νέων ? νεανίδων ξεκινά την ερχόμενη Τετάρτη το πρωί στις 10 στο ξενοδοχείο CAVOSPADA στο Κολυμπάρι.
Διοργανωτές  είναι οι Α.Ο.Κύδων, Νομαρχία Χανίων, Δήμος Πλατανιά, Δήμος Κολυμβαρίου,  Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Μυθήμνης.
Μέγας Χορηγός είναι  το ξενοδοχείο Cavospada και Επίσημοι Χορηγοί η BLUE STAR FERRIES και η COSMOTE.
Θα βραβευτούν με κύπελλα και μετάλλια οι νικητές στις κατηγορίες 8,10, 12, 14, 16,18 και 20 ετών.
Στους αγώνες θα πάρουν μέρος 76 σκακιστές και σκακίστριες από Αλβανία, Ανδόρα, Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη, Μαυροβούνιο, Πορτογαλία, Σλοβενία, Τυνησία και Τουρκία. Ο αριθμός συμμετοχών κάνει το 3ο Μεσογειακό πρωτάθλημα την μαζικότερη διοργάνωση που έχει διοργανώσει η σκακιστική Ένωση Μεσογειακών Χωρών μέχρι σήμερα και είναι βέβαιο πως και τα επόμενα δύο χρόνια που θα διεξαχθούν το 4ο και το 5ο Μεσογειακό πρωτάθλημα Νέων ? Νεανίδων τα Χανιά, θα έχουν εξαιρετική επιτυχία.
Πρέπει να τονισθεί πως η προσφορά του κ. Μανώλη Γιαννούλη, που φιλοξενεί τους αγώνες στο ξενοδοχείο του, ήταν καθοριστική και ανεκτίμητη,  για να μπορέσει ο Κύδωνας να διεκδικήσει και να πάρει την διοργάνωση  των Μεσογειακών αγώνων νέων ? νεανίδων στα Χανιά φέτος και για τα επόμενα 2 χρόνια.
Διαιτητές επικεφαλής διαιτητής των αγώνων θα είναι ο κ. Τάκης Νικολόπουλος με βοηθούς του τους κ.κ. Πρεβενιό, Ζαχάριεβ και Καζάκο.
Τα αποτελέσματα και παρτίδες μπορείτε να παρακολουθείτε από την διεύθυνση www.kydonchess.gr καθώς και στο   http://chess-results.com

18ο Διεθνές τουρνουά Νίκαιας
Το 18ο διεθνές τουρνουά Νίκαιας «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση» ολοκληρώθηκε χθες με νικητή τον Ουκρανό γκρανμέτρ Γιάροσλαβ Ζέρεμπουκ (2572) ο οποίος είχε εξασφαλίσει την πρώτη θέση ήδη από χθες, μια και είχε διαφορά 2 βαθμών από τους διώκτες του ένα γύρο πριν την λήξη των αγώνων. Ο Ζέρεμπουκ κέρδισε κάθε αντίπαλο που είχε μπροστά τους στους 8 αγώνες που έδωσε και απέμενε ο τελευταίος αγώνας εναντίον του Βούλγαρου Ντίμιταρ Μαρκόλεβ (2428) για να ολοκληρώσει τον θρίαμβο του. Στη δεύτερη θέση με 6β. εκτός του Μαρκόλεβ, ήταν 8 ακόμη σκακιστές που διεκδικούσαν την διάκριση παίζοντας μεταξύ τους. Αυτοί ήταν οι Άγγελος Σισμάνης, Θανάσης Καραγιάννης, Στάθης Γαζής, Γιώργος Κωστιάνης, Κώστας Γεωργίου, Κώστας Κοκόλιας, Ράντισλαβ Ατανάσοβ και Γιώργος Γκούμας.
Ο Κωνσταντίνος Λιοδάκης της ΣΑ Χανίων πριν τον 9ο γύρο βρισκόταν στην 73η θέση με 3,5β.

Διεθνές τουρνουά
Kαλαμαριάς
Το 7ο διεθνές τουρνουά Καλαμαριάς ξεκίνησε με τη συμμετοχή 65 σκακιστών και σκακιστριών. Ανάμεσά τους ο σκακιστής του Κύδωνα Γιάννης Νικολαίδης (2493) ο οποίος στους 2 πρώτους γύρους πέτυχε ισάριθμες νίκες και προηγείται. Συμμετέχει επίσης ο νεαρός σκακιστής της ΣΑ Χανίων Σπύρος Ναούμ (1884) ο οποίος στους 2 πρώτους γύρους πέτυχε σημαντικές ισοπαλίες εναντίον της Κατερίνας Φαχιρίδου (2238) και της Ιουλίας Μάκκα (2175). Οι αγώνες ολοκληρώνονται την 1η Σεπτεμβρίου.

6ο Διεθνές
τουρνουά Γαζίου

Το διεθνές τουρνουά στο Γάζι διεξάγεται για 6η συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή 57 σκακιστών και σκακιστριών.
Μετά την ολοκλήρωση των 6 πρώτων γύρων στη βαθμολογία προηγούνται με 5 βαθμούς οι Πολ Τάουνσεντ (Αγγλία 2246), Κώστας Κλώκας (2161) και Ντίμιταρ Ντότσεβ (Βουλγαρία 2430). Οι αγώνες ολοκληρώνονται αύριο.

Γιατί πρέπει τα παιδιά μας να μάθουν σκάκι;
Το σκάκι ενώ δεν απαιτεί ιδιαίτερες εγκαταστάσεις, ούτε πολυδάπανο εξοπλισμό, συμβάλλει με  τον προσφορότερο τρόπο στην καλλιέργεια σημαντικών πνευματικών χαρακτηριστικών, αλλά και γενικότερα στην ανάπτυξη του χαρακτήρα του ατόμου. Σημαντικό του στοιχείο το γεγονός ότι δεν απαιτεί ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και δεν αποκλείει κανένα παιδί εξ αιτίας του σωματότυπου ή του φύλου του.
Τι προσφέρει το σκάκι στα παιδιά μας;
Προωθεί γενικές ιδιότητες όπως:
Την καλλιέργεια ηθικών αξιών (αποφασιστικότητα, επιμέλεια, τάξη, αυτοκριτική, αντικειμενικότητα)
Την κοινωνική ένταξη (ομαδικότητα, ανάληψη ευθυνών, μετάδοση γνώσης και εμπειριών)
Την ενίσχυση του αυτοελέγχου με αποτέλεσμα τον έλεγχο της επιθετικότητας και της διάσπασης της προσοχής.
Αλλά και ειδικές όπως:
Την ανάπτυξη ορθολογικού τρόπου σκέψης.
Τη δημιουργική φαντασία σε συνδυασμό με τρόπο ζωής ανοικτό σε κάθε είδους πολιτιστικά ερεθίσματα.
Την βελτίωση των μνημονικών ικανοτήτων.
Τη διάρκεια της πνευματικής συγκέντρωσης και απόδοσης έργου
Την κατανόηση και εξοικείωση με μεθοδικούς τρόπους συλλογισμού.
Ο νέος ή η νέα που ασχολείται με το σκάκι, το πρώτο πράγμα που μαθαίνει, είναι να προετοιμάζεται μεθοδικά και να αγωνίζεται για να επιτύχει στηριζόμενος αποκλειστικά στις δικές του δυνάμεις.
Έτσι σταδιακά μαθαίνει να διακρίνει τη διαφορά ανάμεσα στην ικανοποίηση που αντλεί από το αποτέλεσμα μιας συγκεκριμένης και πειθαρχημένης προετοιμασίας και στο να προσεγγίζει τις προβληματικές καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ευκαιριακά και επιφανειακά.
Γιατί λοιπόν να μην δώσουμε στα παιδιά μας τη δυνατότητα αυτή; Δεν την δικαιούνται;
Εξ άλλου η ένταξη σε ένα σύλλογο, η παρακολούθηση των προπονήσεων, η συμμετοχή σε αγώνες, η δημιουργία φίλων είναι ένας τρόπος ζωής για το παιδί που αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του δημιουργικά και ευχάριστα σε ένα ιδανικό για παιδιά και νέους περιβάλλον, αφού ο σκακιστικός κόσμος αποτελείται από ανθρώπους καλλιεργημένους, με υψηλούς στόχους.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα