Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα τοξικά νερά του Ασωπού ευθύνονται για θανάτους

Αθήνα
Επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι των κατοίκων της περιοχής των Οινοφύτων, καθώς τα αποτελέσματα έρευνας έδειξαν ότι
η κυριότερη αιτία θανάτων των κατοίκων από σπάνιες μορφές καρκίνου οφείλεται στη μακροχρόνια κατανάλωση νερού στο οποίο περιεχόταν εξασθενές χρώμιο.
Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής έρευνας η οποία διενεργήθηκε στην περιοχή, γεγονός που προκάλεσε την άμεση επέμβαση του αρμόδιου Yπουργείου.
Με ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΚΑ γνωστοποιεί την άμεση δημοπράτηση όλων των απαιτούμενων έργων αναβάθμισης του διυλιστηρίου Οινοφύτων και μεταφοράς νερού από τον Μόρνο στις κοινότητες που υδροδοτούνται με το προβληματικό νερό της περιοχής πέριξ του Ασωπού.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι θάνατοι κατοίκων της ευρύτερης περιοχής από καρκινογενέσεις εμφανίζονται ανησυχητικά αυξημένοι (κατά 14% περισσότεροι στα Οινόφυτα, σε σχέση με τους υπόλοιπους κατοίκους στη Βοιωτία), γεγονός το οποίο συνδέεται με τη χρήση νερού,
εμπλουτισμένου με εξασθενές χρώμιο.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η επιστημονική υπεύθυνη της μελέτης, καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα Αθηνά Λινού, τόνισε πως θεωρεί ασφαλές το συμπέρασμα ότι ´οι συνθήκες ζωής στην περιοχή, την περίοδο εκείνη, οδήγησαν σε σημαντική αύξηση του καρκίνου´ και εξήγησε πως ´το είδος των καρκίνων, στους οποίους παρατηρείται η αύξηση -εκτός από εκείνον του πνεύμονα- καταδεικνύει την κατανάλωση νερού, επιβαρυμένου με αυτόν τον τοξικό παράγοντα´.
Η κα Λινού υπογράμμισε ότι ´για να είμαστε 100% σίγουροι, θα πρέπει η μελέτη να συνεχιστεί και να συμπεριληφθούν σε αυτήν κοντινά συγγενικά πρόσωπα των ανθρώπων, που εμφάνισαν καρκίνο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα επαγγέλματα, που έκαναν, αν κάπνιζαν, αν κάποιοι από αυτούς έπιναν μόνον εμφιαλωμένο νερό, ή έκαναν μπάνιο με το μολυσμένο νερό. Ετσι μόνο θα εξειδικευθεί το εύρημα τα επόμενα χρόνια´.
Το θέμα τού προβληματικού νερού ετέθη στη Βουλή στα μέσα Ιουλίου, όταν η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κα Κατερίνα Περλεπέ – Σηφουνάκη, υπέβαλε σχετική ερώτηση προς την αρμόδια υπουργό.
Η κυρία Τίνα .Μπριμπίλη, υπογραμμίζοντας ´το ευαίσθητον του ζητήματος´ μιας και αφορά δημόσια υγεία, σημείωσε πως ´δεν υπάρχει διαχωρισμός του εξασθενούς με το ολικό χρώμιο. Μιλάμε για ολικό χρώμιο πάντα γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να το ξεχωρίσουμε από το εξασθενές και να δούμε από τι προέρχεται αυτό´.
Ο υπουργός μίλησε για την πρόθεση της κυβέρνησης να οργανώσει μία συνάντηση επιστημόνων σε διεθνές επίπεδο, προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις του εξασθενούς χρωμίου και αν αυτό μπορεί να υπολογισθεί ξεχωριστά από το ολικό στο πόσιμο νερό. Με την ανακοίνωσή του, το
ΥΠΕΚΑ έκανε γνωστό ότι η συγκεκριμένη επιστημονική συνάντηση έχει ορισθεί για τον Οκτώβριο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα