Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Αναζήτηση χώρου για τα αστικά λύματα

Στην αναζήτηση χώρου, όπου θα εγκατασταθεί σύστημα επεξεργασίας αστικών λυμάτων (τύπου Compact) προκειμένου το τοπικό διαμέρισμα Στύλου στον Αποκόρωνα να αποκτήσει αποχετευτικό δίκτυο, βρίσκεται ο Δήμος Αρμένων.
Το σύστημα επεξεργασίας αστικών λυμάτων θα εγκατασταθεί σε απομακρυσμένο χώρο γης, που βρίσκεται χαμηλότερα των οικισμών και των κατοικιών.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί ο χώρος που θα εγκατασταθεί το σύστημα και έτσι το Δ.Σ. της περιοχής απευθύνει κάλεσμα στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων, να συμβάλλουν στην παραχώρηση γης, μέχρι την Τετάρτη 1 Σεπτέμβρη.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου στο Τ.Δ. Στύλου κ. Γιάννης Γαβριλάκης ´ανέκαθεν αντιμετωπίζαμε πρόβλημα στην περιοχή διότι έχουμε  πηγές και νερά αλλά δεν έχουμε αποχετευτικό δίκτυο. Αυτό έχει ως συνέπεια οι πηγές να είναι απροστάτευτες´.
Πάντως ο κ. Γαβριλάκης διευκρίνισε ότι: ´Οι πηγές είναι καθαρές και το νερό πόσιμο, επειδή έρχεται από πολύ μεγάλο βάθος, έτσι όταν βγαίνει στις πηγές δεν ρυπαίνεται. Από μετρήσεις που έχουμε κάνει δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Όμως είναι σημαντικό το χωριό να έχει αποχετευτικό δίκτυο, ώστε να είμαστε τυπικά και ουσιαστικά σωστοί ως προς την προστασία του περιβάλλοντος´.
´Κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. περιφερειάρχη στον Στύλο και τις συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του ιδίου, των υπηρεσιακών συνεργατών του και των εκπροσώπων του Δήμου μας προέκυψε η απόφαση για κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στο Τ.Δ. Στύλου και εγκατάσταση επεξεργασίας αστικών λυμάτων (τύπου Compact) σε απομακρυσμένο χώρο γης, ευρισκόμενου υψομετρικά χαμηλότερα των οικισμών και των κατοικιών´.
Όπως τόνισε ο κ. Γαβριλάκης ´αναφέραμε στον κ. περιφερειάρχη, κατά την τελευταία επίσκεψή του, ότι η αποχέτευση είναι αναγκαία, ενώ η πλατεία που βρίσκεται σε ένα πολύ όμορφο φυσικό τοπίο χρειάζεται αναβάθμιση και θέλουμε να γίνει ένα πάρκο αναψυχής καθώς ήδη υπάρχει μελέτη. Προτείναμε στον κ. Καρούντζο να ενταχθούμε στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «Κρήτη – Πράσινη Ανάπτυξη», έτσι ώστε να δημιουργηθούν προοπτικές ανάπτυξης για τον τόπο και για τον τουρισμό καθώς ο χώρος θα μπορούσε να γίνει επισκέψιμος από τουρίστες. Έτσι προέκυψε το θέμα του αποχετευτικού δικτύου, το οποίο θέσαμε στον περιφερειάρχη. Ο ίδιος μας έδωσε τις ανάλογες κατευθύνσεις και ζήτησε να βρούμε ένα αγροτεμάχιο 2,5 στρεμμάτων, ώστε να τοποθετηθεί μια μονάδα επεξεργασίας αστικών λυμάτων (compact). Οι μονάδες αυτές δεν ρυπαίνουν το περιβάλλον. Στον χώρο αυτό θα πηγαίνουν τα νερά, θα επεξεργάζονται και θα βγαίνει καθαρό νερό για άρδευση´.
´Σ? αυτή τη φάση αναζητούμε τον κατάλληλο χώρο. Μέχρι στιγμής έχουμε δεχτεί αιτήσεις, ενώ υπάρχουν και κάποια αγροτεμάχια της Εκκλησίας, τα οποία ο περιβαλλοντολόγος που επισκέφθηκε τον χώρο τα έκρινε ως κατάλληλα. Έπειτα θα αξιολογήσουμε τις αιτήσεις που θα συγκεντρωθούν μέχρι την 1η του Σεπτέμβρη´, ανέφερε ο κ. Γαβριλάκης.
Και πρόσθεσε: ´Καλούμε τους ιδιοκτήτες αγροτοτεμαχίων, έκτασης τουλάχιστον 2,5 στρεμμάτων, οι οποίοι επιθυμούν να συμβάλλουν στην παραχώρηση για την εγκατάσταση μικρής μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, να δηλώσουν την έκταση γης ιδιοκτησίας τους μέχρι την 1/8/2010 ημέρα Τετάρτη´.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Αρμένων για την καταλληλότητα των προς διάθεση αγροτοτεμαχίων θα  πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω προϋποθέσεις:
1. Η έκταση γης να είναι τουλάχιστον 2,5 στρέμματα, κατά το δυνατόν επίπεδη και να απέχει από κατοικημένη περιοχή.
2. Πλησίον του αγροτεμαχίου να βρίσκεται προς διάθεση ημιορεινή έκταση για την υποδοχή των εκροών των επεξεργασμένων λυμάτων για να χρησιμοποιηθούν για άρδευση.
3.  Η επιλογή του αγροτεμαχίου να μην δημιουργεί, κατά το δυνατόν, προβλήματα χρονοβόρων ενστάσεων από γειτονικούς ιδιοκτήτες.
4. Η διαδικασία συμφωνίας μίσθωσης είτε «αγοράς του αγροτεμαχίου από τον Δήμο Αρμένων θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα με τον ιδιοκτήτη, προκειμένου να προχωρήσουν η μελέτη, οι εγκρίσεις και η δημοπράτηση του έργου.
Όπως διευκρινίζεται οι εγκαταστάσεις όμοιων μονάδων διαθέτουν σύγχρονη τεχνολογία, είναι δοκιμασμένες και δεν δημιουργούν προβλήματα στο περιβάλλον.
Για περισσότερες πληροφορίες και κατάθεση αιτήσεων μέχρι 1-9-2010, στον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γαβριλάκη Γιάννη, τηλέφωνο 6978006200).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα