Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Έκτακτη συνάντηση Διαμαντοπούλου-δασκάλων

Αθήνα
Έκτακτη συνάντηση θα έχουν σήμερα το μεσημέρι η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου με το Διοικητικό Συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, για τα προβλήματα στα σχολεία, τα οποία ανοίγουν σε λίγες ημέρες.
Η ΔΟΕ ζήτησε την «κατεπείγουσα» συνάντηση με την υπουργό, προκειμένου να εξετάσουν από κοινού την κατάσταση, όπως διαμορφώνεται λίγο πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.
Φλέγον ζήτημα είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, το υπουργείο θα προχωρήσει στην τοποθέτηση αναπληρωτών, αφού ήδη έχει εξασφαλίσει πιστώσεις σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομικών.
Επίσης, δεν θα επιτρέψει την ύπαρξη υπεράριθμων εκπαιδευτικών και οι τοποθετήσεις έγιναν και θα γίνονται με πιο ορθολογικό τρόπο και κατανομή.
Γονείς, πάντως, διαμαρτύρονται επειδή, όπως λένε, δεν θα αποφύγουν τμήματα με πολλούς μαθητές.
Το υπουργείο Παιδείας φαίνεται αποφασισμένο να εφαρμόσει την εγκύκλιο που υπάρχει και μιλάει για 25 παιδιά στην Πρωτοβάθμια και μέχρι 30 στη Δευτεροβάθμια. Η υπουργός δεν φέρεται διατεθειμένη να επιτρέψει τη δημιουργία τάξεων με περισσότερους απ´ ό,τι λέει η εγκύκλιος μαθητές, αλλά δεν θα επιτραπεί και να υπάρχουν τμήματα με 5 ή 10 παιδιά.
“ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ”
ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΜΕ
Τον κίνδυνο να μην λειτουργήσουν κανονικά φέτος τα σχολεία λόγω των 20 χιλιάδων κενών θέσεων στην εκπαίδευση επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, μιλώντας χθες στο ΒΗΜΑ 99,5.
Ο Νίκος Παπαχρήστος έκανε λόγο για σοβαρά κενά σε βασικές ειδικότητες όπως φιλόλογοι, μαθηματικοί και φυσικοί και εκτίμησε ότι το κύμα φυγής των εκπαιδευτικών θα συνεχιστεί και του χρόνου.
Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας είχε αναγνωρίσει ότι η φετινή χρονιά θα είναι «η δυσκολότερη της Μεταπολίτευσης».
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η υπουργός είπε ότι τουλάχιστον 5.000 εκπαιδευτικοί, οι οποίοι είχαν αποσπαστεί σε διάφορες υπηρεσίες επανέρχονται στα σχολεία. Ενδεικτικά ανέφερε ότι ακόμα και το υπουργείο Παιδείας θα λειτουργήσει με 300 λιγότερους υπαλλήλους.
Η υπουργός Παιδείας κάλεσε γονείς και διευθυντές σχολείων να ολοκληρώσουν άμεσα τις εγγραφές στα σχολεία, ώστε να γίνει ταχύτερα ο προγραμματισμός.
Χθες, μιλώντας στο ΣΚΑΙ, η Άννα Διαμαντοπούλου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε ωραιοποίησε την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας, ενώ για τα κενά υπογράμμισε ότι ακόμα είναι νωρίς για να βγουν ασφαλή συμπεράσματα για τον ακριβή αριθμό των κενών στα σχολεία.
Σε κάθε περίπτωση, διαβεβαίωσε ότι εάν διαπιστωθούν κενά αυτά θα αντιμετωπιστούν με αναπληρωτές άμεσα.
Η ίδια διέψευσε ότι οι τάξεις πλέον θα έχουν 30 παιδιά, ξεκαθαρίζοντας ότι σε κάθε τάξει -βάσει εγκυκλίου- θα υπάρχουν 25 παιδιά με μέγιστο αριθμό τα 27 παιδιά.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΖΗΤΑ Η ΝΔ
Ενημέρωση για τα κενά που υπάρχουν στην εκπαίδευση από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ζήτησε η Ελίζα Βόζεμπεργκ, υπεύθυνη του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας.
«Η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλει άμεσα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό: Πόσα κενά υπάρχουν στην εκπαίδευση, σε ποιες ειδικότητες και πώς τελικώς θα καλυφθούν; Γιατί περιορίστηκαν οι προσλήψεις στο 50%, ενώ ο πρωθυπουργός και το υπουργείο είχαν διαβεβαιώσει ότι από την πολιτική παγώματος των προσλήψεων εξαιρούνται τα υπουργεία Υγείας και Παιδείας; Σε ποιο ύψος ανέρχονται τα κονδύλια που εξασφάλισε για την αναγκαία πρόσληψη εκπαιδευτικών; Θα υπάρξουν τελικώς τμήματα με υπεράριθμους μαθητές, και αν ναι, πόσα και σε ποιες περιοχές;» δήλωσε.

Ανακοινώνονται σήμερα
οι βάσεις εισααγωγείς

Αθήνα
Σήμερα δημοσιοποιούνται οι βάσεις των σχολών και τα ονόματα των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος. Από το πρωί οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα αποτελέσματα μέσω του δικτυακού τόπου του υπουργείου minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον κωδικό αριθμό τους. Μπορούν επίσης να ενημερώνονται από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών καλώντας τον αριθμό 1500.
Οι πίνακες με τα αποτελέσματα θα δοθούν εντός της ημέρας και στα γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για να αναρτηθούν στα λύκεια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα