Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΜΦΩΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΕΕ
Σε πληθωρισμό 7% οδηγεί ο υψηλότερος ΦΠΑ

Αθήνα

Επιβάρυνση χωρίς αντίκρισμα χαρακτηρίζει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου τη μετάταξη, από το 2011, εκατοντάδων αγαθών και υπηρεσιών σε ΦΠΑ 23% από 11% σήμερα, όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης.
Η μετάταξη του ΦΠΑ χαρακτηρίζεται ως λανθασμένη εκτίμηση, μία βεβιασμένη απόφαση που θα έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ελληνικό εμπόριο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του για την εν λόγω εξέλιξη, δηλώνοντας τη δυσκολία να αντεπεξέλθει σε αυτή τη νέα αύξηση.
«Η, χωρίς φραγμούς, άγρα φορολογικών εσόδων θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή ανατιμήσεων στην αγορά, ιδίως σε είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία συνιστούν και τις βασικές ανάγκες των νοικοκυριών. Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται ως βασική λύση για τα δημόσια έσοδα η αποψίλωση των εισοδημάτων των μισθωτών και των μικροεπιχειρηματιών και την ίδια στιγμή να απορούμε για την υστέρηση εσόδων και τη μείωση του ΑΕΠ», είπε ο κ. Κορκίδης.
Σημείωσε δε ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα μετάταξης του ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2011, τα εναλλακτικά σενάρια μετάταξης όσο και οι εξαιρέσεις κατηγοριών δεν θα αποτρέψουν τις φορολογικές ανατιμήσεις στα περισσότερα βασικά καταναλωτικά αγαθά.
Από τις 34 κύριες κατηγορίες με συντελεστή 11% σχεδιάζεται αύξηση σε περίπου 24 ομάδες αγαθών και υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί στα επίπεδα του 7%.
Με δεδομένο ότι ο τζίρος του συνόλου των αγαθών της μέσης κατηγορίας ΦΠΑ ξεπερνάει τα 52 δισ. ευρώ ετησίως, η μετάταξη του ΦΠΑ του 30% αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται από την ΕΣΕΕ ότι θα επιβαρύνει επιπλέον τον καταναλωτή με 2 δισ. ευρώ.
«Εφόσον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υιοθετήσει το σενάριο μετάταξης του ΦΠΑ και το συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα καταθέσει στις 4 Οκτωβρίου, τότε θα συζητάμε για ταφόπλακα στην αγορά, για αυτοκτονία στον τουρισμό και για το ισχυρότερο πλήγμα στα νοικοκυριά», υπογράμμισε ο κ. Κορκίδης.

Πώληση 600.000
μετοχών Μότορ Οϊλ

Στην πώληση 600.000 μετοχών της Μότορ Οϊλ (Ελλάς) ΑΕ συνολικής αξίας 4,8 εκατ. ευρώ προέβη στις 23 Αυγούστου η Petroshares Limited, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Petroshares Limited αποτελείται από τους κ.κ. Βαρδή Ι. Βαρδινογιάννη, Ιωάννη Β. Βαρδινογιάννη, Παναγιώτη Ν. Κονταξή και Πέτρο Τ. Τζαννετάκη. Τα προαναφερθέντα πρόσωπα είναι, αντίστοιχα, Πρόεδρος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος, Μη Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος και Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Μότορ Οϊλ (Ελλάς) ΑΕ και ως εκ τούτου υπόχρεα σε γνωστοποίηση των συναλλαγών τους με αντικείμενο μετοχές της εταιρίας σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν. 3340/2005.

Αύξηση επισκεπτών
στην Αλβανία

Τη μεγαλύτερη ώθηση στην “ιστορία” του δέχθηκε ο τουρισμός στην Αλβανία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Σαλί Μπερίσα. Όπως είπε, μόνο στο αεροδρόμιο Ρίνα των Τιράνων, από την 1η Ιουνίου 2010 μέχρι και τις 22 Αυγούστου 2010, ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν διαμορφώθηκε σε περισσότερους από 100.000. Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο αριθμός των επιβατών είναι αυξημένος κατά 30.000 επιβάτες, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Ρωσο- βουλγαρικές
συνομιλίες για τον αγωγό

Βουλγαρική αντιπροσωπεία θα έχει στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου διαβουλεύσεις στη Μόσχα σχετικά με την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, σύμφωνα με τον Ίγκορ Ντέμιν, επίσημο εκπρόσωπο της εταιρείας “Τρανσνιέφτ”, που είναι από ρωσικής πλευράς ο κεντρικός μέτοχος του σχεδίου. Σύμφωνα με τον κ. Ντέμιν, επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στην οποία θα γίνει επίσημη παρουσίαση του σχεδίου Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, θα είναι ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Συμεών Ντιάνκοφ.
Όπως επισημαίνει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι, “η τύχη του σχεδίου παραμένει ασαφής μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στη Βουλγαρία το καλοκαίρι του 2009”, καθώς ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ “έκανε επανειλημμένως αντικρουόμενες δηλώσεις για τα ενεργειακά σχέδια με τη Ρωσία, ανακοινώνοντας ειδικότερα την ακύρωση του σχεδίου, αλλά και δηλώνοντας ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το θέμα”.

Υποχώρησαν τα έσοδα
της Wind Hellas

Η μείωση των συνολικών εσόδων πάνω από 25% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009, μείωση των σταθερών εξόδων κατά 16%, η μείωση του αριθμού των συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας αλλά και η αύξηση σε νέες συνδέσεις, κυρίως σε ότι αφορά τη σταθερή τηλεφωνία, είναι τα κύρια σημεία των οικονομικών αποτελεσμάτων της Wind Hellas, το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία, στη διάρκεια του 2ου τριμήνου του 2010:
– Τα συνολικά έσοδα της Wind Ελλάς μειώθηκαν στα 202,3 εκατ. ευρώ από 216,9 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2010, ενώ το 2009 είχαν διαμορφωθεί στα 279 εκατ. ευρώ.
– Ο συνολικός αριθμός πελατών κινητής τηλεφωνίας μειώθηκε στα 4,19 εκατ. από 4,59 εκατ. το 1ο τρίμηνο, εκ των οποίων τα 3,13 εκατ. είναι πελάτες καρτοκινητής.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ
Μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων

Αθήνα
Η Ελλάδα θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο δημοπρασίες εντόκων γραμματίων, σε μηνιαία βάση, αντί για τριμηνιαία, στοχεύοντας σε βελτίωση της διαχείρισης των διαθεσίμων, όπως είπε ανώτατο στέλεχος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους χθες Τρίτη στο Reuters.
«Θα ξεκινήσουμε μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων από τον Σεπτέμβριο σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο των ΕΕ/ΔΝΤ», είπε στο Reuters το στέλεχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
«Είναι καλύτερο για τη διαχείριση των διαθεσίμων και θα προσδώσει μεγαλύτερη ευελιξία», προσέθεσε.
Ο σχεδιασμός είναι σύμφωνος με το επικαιροποιημένο μνημόνιο συνεννόησης για την οικονομική πολιτική.
«Αντί να είμαστε απόντες και να επανερχόμαστε κάθε τρεις μήνες για να δανειστούμε […] είναι καλύτερα να έχουμε πιο συχνή παρουσία», είπε και συμπλήρωσε ότι «τα ΕΓΔ είναι τώρα το βασικό χρηματοδοτικό μας εργαλείο».
Οι μηνιαίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν το «προφίλ» των λήξεων των τίτλων, καθώς η ρευστότητα παραμένει περιορισμένη για τη χώρα.
Η τελευταία δημοπρασία εντόκων που πραγματοποίησε ο ΟΔΔΗΧ ήταν τον Ιούλιο. Είχε αντλήσει 1,625 δισ. ευρώ από έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων με το μεσοσταθμικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 4,65%.
Ο δείκτης κάλυψης είχε ανέλθει στο 3,64.
Στις 20 Ιουλίου δημοπράτησε ΕΓΔ 13 εβδομάδων με επιτόκιο 4,05%.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Αρνητικοί ρυθμοί

Στους αρνητικούς ρυθμούς των διεθνών αγορών κινήθηκε χθες και η χρηματιστηριακή αγορά, με τις τιμές των μετοχών να δέχονται ισχυρές πιέσεις.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.544,23 μονάδες σημειώνοντας πτώση 54,65 μονάδων, ή σε ποσοστό 3,42%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 753,54 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 3,39%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.811,60 μονάδες με απώλειες σε ποσοστό 3,02 %.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 315,03 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 2,10%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.716,29 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 3,32%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.006,18 μονάδες, με πτώση 3,34%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με άνοδο έκλεισαν οι μετοχές του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (+5,40%) και της Ελλάκτωρ (+0,32%).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της Alpha Bank(-5,95%), της Πειραιώς (-5,92%), της Eurobank(-5,46%), του ΟΤΕ (-5,38%) και της Μυτιληναίος (-5,08%).
34 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 148 πτωτικά και 34 παρέμειναν σταθερές
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Εικόνα-Ηχος +16,67%, Τζιρακιάν Προφίλ(κ) +10,00%, Fintexport +10,00% και Καρέλια +9,23%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: F.G Europe -9,76%, Ακρίτας -9,33%, Κούμπας -9,09% και Παρνασσός -9,01%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 106,486 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 2.857.383 τεμάχια, MIG με 2.818.922, Αlpha Bank με 2.201 και Κύπρου με 1.935.150 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 28,614 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 11,753, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο με 7,936 και Κύπρου με 7,729 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 60,254 δισ. ευρώ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΓΣΕΒΕΕ
Σε σωστή κατεύθυνση
ο αναπτυξιακός νόμος
Αθήνα
Στη σωστή κατεύθυνση είναι το σχέδιο του αναπτυξιακού νόμου, «ωστόσο, είναι σαφές ότι πρόκειται απλά για επενδυτικό νόμο και όχι αναπτυξιακό, καθώς το αναπτυξιακό ζήτημα είναι ευρύτερο», υποστηρίζει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος. Η ΓΣΕΒΕΕ τονίζει ότι το βασικό ζητούμενο αναζήτησης και εφαρμογής ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου συνεχίζει να παραμένει, καθώς ο νόμος κατατίθεται σε μια χρονική περίοδο όπου είναι πλέον επιτακτική η ανάγκη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, με στόχο αφενός την έξοδο από την κρίση και αφετέρου την εξασφάλιση μιας μακροχρόνιας και βιώσιμης ανάπτυξης.
Η ΓΣΕΒΕΕ στις προτάσεις που κατέθεσε στο υπουργείο Οικονομίας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, χαρακτηρίζει ιδιαίτερα θετική τη δυνατότητα που παρέχεται στο αρμόδιο υπουργείο να πραγματοποιεί ειδικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας μέσω των ειδικών καθεστώτων, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 11. Το εν λόγω άρθρο καθιστά τον νόμο ιδιαίτερα ευέλικτο με δυνατότητα να προσαρμόζεται με βάση τις εκάστοτε συγκυρίες και να αντιμετωπίζει συγκεκριμένα ζητήματα επιχειρηματικής δραστηριότητας (για παράδειγμα δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ και ΒΙ.ΠΕ).

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ BLOOMBERG
Πολιτικές πιέσεις για
συγχωνεύσεις σε τράπεζες
Αθήνα
Υπό αυξανόμενη πολιτική πίεση για συγχωνεύσεις βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες, με φόντο τα αποτελέσματα του β΄ τριμήνου, τα οποία φαίνεται να είναι κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών, λόγω υψηλών επισφαλειών και της επιδείνωσης της εικόνας των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι οι αναλυτές αναμένουν πτώση άνω του 60% στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου, τα οποία θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τράπεζες Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς έχουν κληθεί από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλο, να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις, οι οποίες θα μειώσουν τα κόστη, θα ενδυναμώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους και θα τους εξασφαλίσουν καλύτερη πρόσβαση στις κεφαλαιακές αγορές, αλλά και στις επενδυτικές ευκαιρίες.
«Αν και οι συγχωνεύσεις δεν λύνουν το πρόβλημα της ρευστότητας, του πιστωτικού κινδύνου και των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, μπορούν να συμβάλουν ώστε να μειωθεί ο ανταγωνισμός στις καταθέσεις και να περιοριστούν τα κόστη», υπογραμμίζει αναλυτής της Macquarie Research, ο οποίος προσθέτει πως «οι συγχωνεύσεις συνολικά θα αποβούν επωφελείς».
Ακόμη, αν και εκτιμά πως είναι απίθανο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον εξαγοράς ξένες τράπεζες για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λόγω του υψηλού κινδύνου της χώρας και των πιέσεων στην κερδοφορία, θεωρεί πως οι συγχωνεύσεις μεταξύ μεγάλων «παικτών» είναι πιο πιθανές, αλλά μόνο στο βαθμό που το επιτρέπουν και οι συνθήκες στην αγορά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.