Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Καλοκαιρινές εικόνες 2010

ΠΡΟ-φθινοπωρινές μέρες… Με αισθητά χαμηλότερες θερμοκρασίες, με ένα ευεργετικό αεράκι (μελτέμι) στην πόλη, πολλά μποφόρ στα πελάγη και λίγα σκόρπια σύννεφα να ταξιδεύουν. Ολα μάς προμηνύουν πως το φθινόπωρο -πού θα πάει;- όπου να ναι έρχεται!
-Ο ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ προβλέπεται μήνας σκληρός. Τα προανακρούσματά του ζούμε και στα Χανιά. Η υψηλή ανεργία, η περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος και της αγοραστικής μας δύναμης, οι επικείμενες απολύσεις, η ακρίβεια, τα λιγότερα έσοδα, οι διαρθρωτικές αλλαγές στις ΔΕΚΟ (καιρός ήταν!), η αιώνια προβληματική Παιδεία, το καχεκτικό ΕΣΥ, τα μαγαζιά που κλείνουν (φωτό 1), ο περιορισμός των εσόδων του κράτους, η υψηλή φορολογία κ.ά., όλα μας προδιαθέτουν για ένα βαρύ φθινόπωρο και βαρύτερο χειμώνα.
-ΚΙ ΟΜΩΣ! Η νιότη σφύζει από όρεξη για ζωή μη λογαριάζοντας τιμάριθμο, λουκέτα ή ρυθμούς ανάπτυξης. Η οικονομική κρίση δεν την αγγίζει ακόμη… Φέτος το καλοκαίρι, αυτό που κυριάρχησε ως νεανικό ένδυμα-πιθανόν λόγω της παρατεταμένης υψηλής θερμοκρασίας, ή και λόγω του συρμού- ήταν το (καυτό ή όχι) σορτσάκι. Με μοβ, πορτοκαλί ή λευκό μπλουζάκι (φωτό, 2), μεγάλες κρεμαστές στον ώμο τσάντες ή κλασικό σακίδιο, με πεδιλάκι ή αθλητικό παπούτσι και χάντρες στον αστράγαλο, και κυρίως με τη βεβαιότητα ότι το μέλλον είναι δικό της, η νεολαία απολαμβάνει αμέριμνη το καλοκαίρι. Και αφήνει σε άλλους το φθινόπωρο, με όλα τα πιθανά προβλήματά του… Δουλειά των πολιτικών, σου λένε, είναι να τα επιλύσουν. Δουλειά δική μας, να ζήσουμε ό,τι μπορούμε να ζήσουμε ακόμη

Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr

ΠΡΟ-ΕΚΛΟΓΙΚΑ
ΣΕ ΔΥΟ μήνες περίπου θα έχουμε τις πρώτες αυτοδιοικητικές εκλογές, σύμφωνα με τον Καλλικράτη . Τέρμα ο Καποδίστριας ! Ανέκαθεν στις εκλογές για την Τ.Α. μετρούσε το κύρος, η εμβέλεια αλλά και η αποτελεσματικότητα στην αυτοδιοίκηση των υποψηφίων προσώπων. Αυτή τη φορά, η προσωπικότητα θα μετρήσει περισσότερο, διότι -με τη μεταρρύθμιση- αυτοί που θα εκλεγούν θα έχουν κατά πολύ περισσότερες αρμοδιότητες (και ευθύνες) από ό,τι στο προηγούμενο σύστημα.
ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ότι οι εκλογές θα γίνουν με πλεοοψηφικό σύστημα (50%+1), αντιλαμβάνεται κανείς τι θα συμβεί, αν ως… πρώτο πρόσωπο εκλεγεί ο… Κανένας! Δηλαδή, η αποχή. Γι αυτό κι αυτές οι εκλογές -καθαρά πολιτικές- θα είναι όχι μόνο μια δημοσκόπηση κομμάτων (αυτό είναι το λιγότερο), αλλά και μια θέση των πολιτών για το πόσο εμπιστεύονται πια πολιτικά κόμματα και πρόσωπα που τους προτείνονται: πολλές φορές μάλιστα, χωρίς δημοκρατικές διαδικασίες. Τα ίδια αυτά κόμματα δεν είναι άραγε αυτά που, με τις παιλαιοπολιτικές μεθόδους τους, μας έφεραν σ αυτό το χάλι;
…ΠΟΛΛΟΙ, λοιπόν, οι κλητοί για το αξίωμα, αλλά απ ό,τι φαίνεται, ελάχιστοι θα είναι οι εκλεκτοί (σε συμφωνία και εναρμόνιση κόμματος και λαού). Με την αξιοκρατία, για άλλη μια φορά, να πηγαίνει περίπατο…
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ
Αναπόφευκτη(;)
η σύγκρουση
ΤΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΪΚΟ έχει παράδοση στην ελληνική πολιτική σκηνή, εδώ και πολλές δεκαετίες. Τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η πλειονότητα των πολιτικών του νησιού πολιτεύονται κάτω από τη σκιά του μεγάλου Ελ. Βενιζέλου: είτε ως Φιλελεύθεροι ή Νέο-φιλελεύθεροι, είτε ως Νεοδημοκράτες, ΠΑΣΟΚ ή άλλο κόμμα. Ολοι διατείνονται πως έχουν δημοκρατικές ρίζες που ανάγονται στο κόμμα του Εθνάρχη.
Η ΕΝΤΑΞΗ του κόμματος του Κ. Μητσοτάκη (γύρω στα τέλη της δεκαετίας του 1970) στη Ν.Δ. κι η αφομοίωσή του από αυτήν ήταν μια σκόπιμα πολιτική σύμπραξη εκατέρωθεν: ο μεν Κ. Καραμανλής, ο πρεσβύτερος, ήθελε να μεταπηδήσει στην προεδρία της Δημοκρατίας και είχε ανάγκη από πρόσθετους βουλευτές, ο δε Κ. Μητσοτάκης επιθυμούσε να στεγασθεί κάτω από έναν ισχυρό πολιτικό φορέα, ώστε να συγκρουσθεί εκ του ασφαλούς με το ανερχόμενο τότε ΠΑΣΟΚ και τον Α. Παπανδρέου.
ΟΣΟ για τον κ. Σαμαρά, βγήκε νωρίς απ το μαντρί της Ν.Δ., έριξε την κυβέρνηση Μητσοτάκη (1990-1993), ίδρυσε την ΠΟΛ.ΑΝ (Πολιτική Ανοιξη), επανέκαμψε επί Κ. Καραμανλή του νεότερου, έγινε υπουργός Πολιτισμού, χτύπησε την προεδρία της Ν.Δ. (2009) ανταγωνιζόμενος τη Ντόρα, έγινε πρόεδρός της και εκκαθάρισε κατά το δοκούν το κόμμα του . Με σαφώς δεξιόστροφη πολιτική, τώρα ετοιμάζεται να δοκιμάσει τις αντοχές της μετάλλαξής του στις περιφερειακές-δημοτικές εκλογές.
ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ, πολλά στελέχη που δεν συμφωνούν με τις πρακτικές του κ. Σαμαρά ( σταλινικού τύπου τις χαρακτήρισε ο αποπεμφθείς ημέτερος Χρ. Μαρκογιαννάκης) βρίσκονται σε αναβρασμό για το τι μέλλει γενέσθαι . Υπάρχει εκνευρισμός στη Ν.Δ. και πολλοί αναμένουν ότι η αντιπαράθεση του Σαμαρά με την ανεξάρτητη βουλευτή κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, κάθε άλλο παρά ευχάριστη θα είναι για τη Ν.Δ., σε μια τόσο καίρια στιγμή.
ΣΥΜΦΩΝΑ με κύκλους της Ντόρας η πρώην υπουργός Εξωτερικών ετοιμάζεται να κατεβάσει αντάρτες (που αυξάνονται συνεχώς) για πολλές θέσεις περιφερειαρχών και δημάρχων. Κι αυτό σε μεγάλες πόλεις, ώστε να καταγράψει τις δυνάμεις της, πριν από το επόμενο βήμα της – την ίδρυση δηλαδή ενός εμβόλιμου νέου κόμματος.
Οι κινήσεις αυτές -δυστυχώς όπως πάντα- αφορούν μόνο σε πρόσωπα και καταμετρήσεις. Οχι σε πολιτικές. Η τολμηρή μεταρρύθμιση -Ραγκούση- των αυτοδιοικητικών δομών της χώρας θα μπορούσε να συμβάλει στο να βγούμε από το σημερινό πολιτικό τέλμα, αν είχαμε και πολιτικές διατυπωμένες σαφώς…
ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ την Κρήτη -το νησί θεωρείται ένα από τα κάστρα/φέουδα των υποστηρικτών της κας Μπακογιάννη- και αντίπαλο δέος την Πελοπόννησο του Σαμαρά, δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Οψόμεθα!
Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr
ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ

Κύριε πρόεδρε,
θαυμάστε το σύντομο σκεπτικό της διαγραφής -από το κόμμα της Ν.Δ.- του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη (και τη συνακόλουθη απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας (sic) του κόμματος:
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προχώρησε στη διαγραφή του κ. Χρ. Μαρκογιαννάκη, γιατί με την εν γένει στάση και συμπεριφορά του επέλεξε να θέσει τον εαυτό του εκτός κόμματος !
…Ούτε κλήση σε απολογία/ατιολογία των δηλώσεων του κ. Μαρκογιαννάκη, ούτε καν προηγούμενη τηλεφωνική επαφή με τον κ. πρόεδρο του κόμματος για στοιχειώδεις εξηγήσεις: Προ-Αποφασίζομεν και Διατάσσομεν !
Αλλά, με τέτοιες πρακτικές, εκείνο το Νέα Δημοκρατία , πόσο νέα παραμένει και πόσο δημοκρατία είναι;
ΕΡΜΟΛΑΟΣ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα