Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

KAI TON IOYNIO
Απόσυρση καταθέσεων από ελληνικές τράπεζες
Αθήνα
Συνεχίστηκε και τον Ιούνιο η απόσυρση των καταθέσεων από τις ελληνικές Τράπεζες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος τον Ιούνιο οι καταθέσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών μειώθηκαν κατά 3,3 δισ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, υποχωρώντας στα 216,5 δισ. ευρώ. Συνολικά από την αρχή του έτους οι καταθέσεις καταγράφουν μία μείωση της τάξεως του 7% καθώς το συνολικό του υπόλοιπο έχει υποχωρήσει κατά 16,3 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά οι καταθέσεις των νοικοκυριών στο τέλος Ιουνίου είχαν υποχωρήσει στα 179 δισ. ευρώ από 183,5 δισ. ευρώ που ήταν το Μάιο, καταγράφοντας μία μείωση της τάξεως του 2,5%. Όμως από την αρχή του έτους οι καταθέσεις των νοικοκυριών έχουν μειωθεί κατά 15,9 δισ. ευρώ ήτοι 8,1%.

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Σύσκεψη για τις τιμές των σιτηρών
Αθήνα
Σύσκεψη για να εξεταστεί το ζήτημα των τιμών στα σιτηρά στην αγορά συγκαλεί για σήμερα Τρίτη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με ανακοίνωση.
Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωί και σε αυτήν θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των παραγωγών και των αγροτικών ενώσεων καθώς αλλά και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Όπως αναφέρεται, στόχος είναι “η ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση κάθε δυσλειτουργίας στην πρωτογενή αγορά των σιτηρών αλλά και της αλυσίδας εφοδιασμού των προϊόντων του τομέα, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών”.

ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ Λ. ΚΑΤΣΕΛΗ
Ενίσχυση εξαγωγών ζητεί ο ΣΕΒΕ
Θεσσαλονίκη
Την ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση της εξωστρέφειας στο νέο αναπτυξιακό νόμο και να αποτελέσει κεντρικό σκοπό και όχι μόνο στρατηγικό άξονά του επισημαίνει σε σημερινή επιστολή του στην υπουργό Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς. Ο ΣΕΒΕ, προχώρησε στην κατάθεση κάποιων πρώτων παρατηρήσεων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο Νόμου «Χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις για την προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης και την περιφερειακή σύγκλιση και άλλες διατάξεις», που ολοκληρώνεται σήμερα. Κατά τον ΣΕΒΕ “η αποτελεσματικότητα του νέου αναπτυξιακού νόμου θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των πόρων και την ταχύτητα ενεργοποίησής του”. Πέραν αυτού, ο ΣΕΒΕ συμφωνεί ως προς την κατάρτιση ενός νόμου-πλαίσιου για τον αναπτυξιακό νόμο που θα εξειδικευτεί με υπουργικές αποφάσεις, επισημαίνει όμως ότι, “απαιτείται η άμεση προώθηση των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων, παράλληλα με την περαιτέρω επεξεργασία και ψήφιση του νόμου, ώστε να εξειδικευτούν οι διατάξεις του και να καταστεί δυνατή η εφαρμογή και αξιοποίηση του νόμου αμέσως μετά την ψήφισή του”.
Προσθέτει, επίσης, “η προσπάθεια δημιουργίας νέων διαδικασιών ελέγχου για τα ελληνικά δεδομένα με στόχο τη διαφάνεια σε όλα τα στάδια και την προαγωγή της αξιοπιστίας στην αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, θα πρέπει όμως να υπάρχουν αποτελεσματικοί μηχανισμοί εσωτερικού ελέγχου του συστήματος”.

ΣΕ ΒΑΣΙΚΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΑ ΑΓΑΘΑ
Στα ύψη οι τιμές
Αθήνα
Εξαιρετικά ακριβό αποδεικνύεται το καλάθι του σούπερ μάρκετ για τη μέση οικογένεια, αφού οι ανατιμήσεις των τελευταίων μηνών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά είναι μεγαλύτερες από αυτές που επιβλήθηκαν στα προϊόντα λόγω των αυξήσεων στους συντελεστές του ΦΠΑ.
Σύμφωνα με Τα Νέα της Δευτέρας, από το Φεβρουάριο μέχρι και σήμερα, διάστημα κατά το οποίο εντάθηκε η ύφεση στην ελληνική οικονομία, βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ πέρασαν στα ράφια ανατιμήσεις που έφθασαν έως και 19%.
Στις περισσότερες περιπτώσεις των προϊόντων οι ανατιμήσεις κυμάνθηκαν σε ποσοστά μεγαλύτερα και από τις δύο αυξήσεις του ΦΠΑ (Μάρτιος και Ιούλιος).
Η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει για τα νοικοκυριά αφού, βάσει των μέτρων που προβλέπεται στο Μνημόνιο, από την 1η Ιανουαρίου 2011 σειρά προϊόντων θα μεταταγεί από τον συντελεστή του ΦΠΑ 11% στον υψηλό συντελεστή 23%.
Από την έρευνα σε 36 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης προκύπτει ότι από τον Φεβρουάριο αυξήθηκαν οι τιμές σε 25 προϊόντα και τα 15 από αυτά παρουσιάζουν ανατιμήσεις μεγαλύτερες του 3%, δηλαδή υψηλότερες από τις δύο αυξήσεις ΦΠΑ κατά το ίδιο διάστημα.
Αντίστοιχα μειώσεις έως και 9% παρατηρήθηκαν σε 8 προϊόντα, ενώ σταθερές παρέμειναν οι τιμές σε 3 προϊόντα.
Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε προϊόντα όπως μπίρες έως και 19%, έως 18% σε οδοντόκρεμες, 12% σε κατεψυγμένες ζύμες, 6% σε ξίδια, 5% σε γιαούρτια και φρέσκο γάλα.
Η ακρίβεια εξηγεί τόσο τη στροφή των καταναλωτών προς φθηνότερα προϊόντα όπως τα ιδιωτικής ετικέτας όσο και τη μείωση της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, ο δείκτης όγκου στα σούπερ μάρκετ μειώθηκε κατά 3,9% τον Μάιο του 2010 σε σχέση με τον Μάιο του 2009.
Πτώση 12% παρατηρείται στην κατανάλωση κρέατος, ενώ μεγάλη είναι η πτώση των πωλήσεων στα βιολογικά τρόφιμα (-19%) και στα χαρτικά (έως 16%).
Ήδη οι καταναλωτικές οργανώσεις αναμένουν ότι ο φετινός χειμώνας θα είναι ο δυσκολότερος των τελευταίων δεκαετιών.
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών, το καλάθι ενός μέσου νοικοκυριού σκαρφάλωσε στα 2.087,05 ευρώ τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, οπότε κόστιζε 1.977,44 (αύξηση 109,61 ευρώ ή 6%).

Ηλεκτρική ενέργεια
από βιοντίζελ στην Σλοβενία
Σε λειτουργία τέθηκε ο πρώτος σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιοντίζελ, επένδυση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, της εταιρίας “Energetika Panonika”.
Η μονάδα παραγωγής ενέργειας των 950 kW, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, καταλαμβάνει μόλις 200 τετραγωνικά μέτρα έκτασης. Όπως δήλωσε ο διευθυντής της εταιρίας, Ντέγιαν Σλέμερ, εκτός από τον ηλεκτρισμό, το εργοστάσιο θα παράγει 1 MW θερμικής ενέργειας και θα χρησιμοποιεί περίπου 240 λίτρα βιοντίζελ ανά ώρα ή 1,8 εκατ. τόνους ετησίως.

Άσκηση δικαιώματος προτίμησης
στην Τράπεζα Κύπρου
Από 28/9 έως 21/10 ορίστηκε η περίοδος άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης για μετόχους της Τράπεζας Κύπρου μετά την από 20 Αυγούστου 2010 έγκριση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου του ενημερωτικού δελτίου για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με την έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων μετόχων. Από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010 (Ημερομηνία Αποκοπής) οι μετοχές της τράπεζας θα διαπραγματεύονται στο ΧΑΚ και στο ΧΑ χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στην έκδοση των Δικαιωμάτων Προτίμησης.
Δικαίωμα συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας θα έχουν οι μέτοχοι που θα είναι εγγεγραμμένοι τόσο στο Κεντρικό Αποθετήριο/Μητρώο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) όσο και στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ) των Ελληνικών Χρηματιστηρίων (ΕΧΑΕ) στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 (Ημερομηνία Αρχείου).

Συνεργασία Continental με Aegean
Την έναρξη πτήσεων κοινού κωδικού ανακοίνωσαν σε Αθήνα και Χιούστον , οι Continental Airlines και Aegean Airlines, δύο εταιρίες που ταυτόχρονα είναι μέλη της Star Alliance. Όπως ανακοινώθηκε, από σήμερα η Continental θα βάλει τον κωδικό της (CO) σε επιλεγμένες πτήσεις της Aegean μεταξύ Αθήνας και έξι δημοφιλών ταξιδιωτικών ελληνικών προορισμών (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο, Ρόδος, Μύκονος, Σαντορίνη και Χανιά) καθώς επίσης και στις πτήσεις της Aegean μεταξύ Αθήνας-Λάρνακας. Σε επόμενο στάδιο, η Continental θα βάλει τον κωδικό της σε πτήσεις της Aegean μεταξύ Αθήνας-Λονδίνου (LHR), Αθήνας-Μονάχου (MUC) και Αθήνας-Φρανκφούρτης (FRA). Κατόπιν δε κυβερνητικής έγκρισης η Continental θα βάλει τον κωδικό της σε πτήσεις της Aegean μεταξύ Αθήνας-Παρισιού (CDG) και Αθήνας-Ρώμης (FCO)

Επενδύσεις σε ενεργειακά
έργα στην Αλβανία
Επενδύσεις, ύψους 629 εκατ. ευρώ, υλοποιήθηκαν στον τομέα της ενέργειας από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2010, στην Αλβανία, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της βαλκανικής αυτής χώρας.
Ο υπουργός, Ντρίταν Πρίφτι δήλωσε ότι το διάστημα Ιανουάριος – Ιούλιος 2010, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου έλαβαν 51 αιτήσεις ενδιαφερόμενων επενδυτών, για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών και ήδη υπεγράφησαν 19 συμβόλαια για την υλοποίηση ενεργειακών έργων. Σύμφωνα με τον υπουργό, 258 εκατ. ευρώ προορίζονται για την κατασκευή υδροηλεκτρικών σταθμών, ενώ ποσό, ύψους 434 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για την κατασκευή οκτώ αιολικών πάρκων.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Ανοδική αντίδραση
Ανοδική αντίδραση κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην χθεσινή πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά από τρεις πτωτικές συνεδριάσεις, στη διάρκεια των οποίων είχαν σημειωθεί απώλειες 5,26%.
O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.598,88 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 9,14 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,57%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε ανώτερη τιμής τις 1.609,47 μονάδες, όταν σημείωνε άνοδο έως και 1,24%, η οποία περιορίσθηκε προς το τέλος των συναλλαγών.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 779,98 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,81%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.868,01 μονάδες με οριακή άνοδο σε ποσοστό 0,05%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 321,79 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,98%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.775,24 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,68%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.075,60 μονάδες, με άνοδο 0,72%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Κύπρου (+2,22%), της Alpha Bank(+2,21%) του ΟΤΕ(+1,59%) και της Εθνικής (+1,48%).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι μετοχές της ΔΕΗ(-2,17%), των ΕΛΠΕ(-1,97%) και της MIG(-1,89%).Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές :Εδραση +14,29%, Logismos+12,90%, Elmec Sport +8,93% και Μοχλός +8,33%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κλωνατέξ(κο) -14,29%, Καρδασιλάρης -9,52%, Xαϊδεμένος -9,37% και A.S. Company -9,23%.
Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 51,556 εκατ. ευρώ.
Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 1.090.444 τεμάχια, Alpha Bank με 1.062.819, Eurobank με 758.483 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 11,151 εκατ. ευρώ, Alpha Bank με 5,834, Motor Oi με 5,174 και Coca Cola με 4,521 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 62,058 δισ. ευρώ.

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ MOODY’S
Εφικτή η σταθεροποίηση
του ελληνικού χρέους

Αθήνα
Χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης προβλέπει η Moody s για την Ευρώπη, λόγω της ανάγκης μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και της αποπληρωμής των κρατικών χρεών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο για νέες πιστοληπτικές υποβαθμίσεις των οικονομιών της ευρωζώνης.
Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης, «European Sovereign Outlook», τα κράτη που είναι αντιμέτωπα με ιδιαίτερα ισχυρή απομόχλευση ενδεχομένως να δεχθούν νέες αρνητικές πιέσεις στις αξιολογήσεις τους στο μέλλον, αναλόγως με το πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία.
Η Moody’s σημειώνει ότι θα παρακολουθεί στενά τα μέτρα μείωσης των ελλειμμάτων, προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο αυτά έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν την ανάπτυξη.
«Οι αξιολογήσεις των χωρών που ακολουθούν αυτό το δρόμο είναι πιο πιθανό να παραμείνουν στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα», τονίζει.
Τέλος, για το ελληνικό χρέος ο διεθνής οίκος υποστηρίζει πως η σταθεροποίησή του είναι πιθανό να γίνει πριν το 2013.

ΣΤΙΣ 30 ΙΟΥΝΙΟΥ
Στα 316,954 δισ. το χρέος
της κεντρικής κυβέρνησης

Αθήνα
Στα 316,954 δισ. ευρώ ανήλθε στο χρέος της κεντρικής κυβέρνησης στις 30 Ιουνίου 2010, από 310,387 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου. Τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου στο τέλος Ιουνίου ανέρχονταν σε 7,465 δισ. ευρώ από 7,159 δισ. ευρώ στις 31 Μαρτίου, ενώ οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου διαμορφώνονταν σε 25,496 δισ. ευρώ από 25,408 αντίστοιχα. Αυτά προκύπτουν από τα στοιχεία για την εξέλιξη του δημοσίου χρέους που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η μεταβολή του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης για το δεύτερο τρίμηνο του 2010 που ανήλθε στα 6,57 δισ. ευρώ, κατά κύριο λόγο, αντανακλά το ταμειακό έλλειμμα του δευτέρου τριμήνου του 2010 ύψους 5,69 δισ. ευρώ, ενώ η υπόλοιπη αύξηση οφείλεται σε παράγοντες όπως η αύξηση των διαθεσίμων του Ελληνικού Δημοσίου και σε αναπροσαρμογές στην αποτίμηση τιμαριθμοποιημένου χρέους.
Συνολικά, για το πρώτο εξάμηνο του 2010 η αύξηση του χρέους της Κεντρικής κυβέρνησης ανέρχεται σε 18,43 δισ. ευρώ με ταυτόχρονη αύξηση των διαθεσίμων κατά 6,36 δισ.ευρώ. Όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών αυτό υποδηλώνει ότι η πραγματική «αύξηση» ανέρχεται 12 δισ. ευρώ και ακολουθεί την αύξηση του ελλείμματος. Το αντίστοιχο εξάμηνο του 2009 η πραγματική αύξηση – συνυπολογίζοντας και την μεταβολή των διαθεσίμων – του χρέους της Κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε σε 22,9 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο οι μεταβολές του χρέους της Κεντρικής Κυβέρνησης εξελίσσονται μέσα στα καθορισμένα πλαίσια του προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής του οποίου ένας από τους βασικούς στόχους αποτελεί η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης του Δημόσιου Χρέους και η επαναφορά του σε βιώσιμη για την οικονομία τροχιά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.