Μουσείο Τυπογραφείας

ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αθήνα
Ειδική ρύθμιση για τη «τακτοποίηση» των καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου, η οποία θα λειτουργήσει στα πρότυπα της ρύθμισης για τους ημιυπαίθριους χώρους, ετοιμάζουν τα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Οικονομικών.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ναυτεμπορική, οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος υπολογίζουν ότι 3,4 εκατ. στρέμματα δημόσιας γης έχουν καταπατηθεί, αν και παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, υποστηρίζουν ύστερα από πρόσφατη έρευνα ότι σήμερα πλέον τα καταπατημένα είναι 5 εκατ. στρέμματα.
Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι ότι μόνο τα τελευταία 25 χρόνια περισσότερες από 500.000 στρέμματα κρατικών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, με τη μέθοδο του αποχαρακτηρισμού τους από τις πρωτοβάθμιες επιτροπές επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, κατέληξαν σε ιδιώτες.
Επίσης, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, περισσότερα από 250.000 ακίνητα σε ολόκληρη τη χώρα έχουν καταπατηθεί από 60.000 άτομα που σήμερα εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, τα μισά καταπατημένα ακίνητα βρίσκονται στην Πελοπόννησο και στη Στερεά Ελλάδα, στους νομούς Κορινθίας, Αττικής, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Αρκαδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 60% της Αττικής είναι καταπατημένο είτε από μεμονωμένους ιδιώτες είτε από οικοδομικούς συνεταιρισμούς.
Για το λόγο άλλωστε αυτό αποφάσισαν να προχωρήσουν, με ειδικό σχέδιο νόμου, στην «τακτοποίηση» των καταπατημένων ώστε εάν καταστεί δυνατόν να εισπράξουν το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, αφού θα δώσουν την ευκαιρία σε χιλιάδες να καταπατητές έναντι πολύ μικρού τιμήματος να αποκτήσουν τίτλους κυριότητας για τα ακίνητα (δημόσια και ανταλλάξιμα) που κατέχουν αυθαίρετα ακόμη και από το 1885 και μετά.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.