Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΕΠΙ ΔΥΟ ΩΡΕΣ ΧΘΕΣ

Αθήνα
Καθηλωμένα παρέμειναν χθες επί περίπου δύο ώρες τα αεροσκάφη τόσο στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ.Βενιζέλος», όσο και πολλά άλλα σε αεροδρόμια όλης της χώρας, λόγω πτώσης του ηλεκτρονικού συστήματος επικοινωνιών του κέντρου ελέγχου πτήσεων Αθηνών.
Το σοβαρό τεχνικό πρόβλημα, στο κεντρικό σύστημα με το οποίο είναι συνδεδεμένοι όλοι οι πύργοι ελέγχου, παρουσιάστηκε περίπου στις 8:30 το πρωί της Κυριακής και εμπόδιζε την επικοινωνία των πύργων ελέγχου με τα αεροσκάφη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως προήλθε από βραχυκύκλωμα σε μια από τις ηλεκτρονικές του συνδέσεις.
Η βλάβη τελικώς εντοπίστηκε και από τις 10:30 σταδιακά αποκαταστάθηκε η ομαλή ροή των απογειώσεων των αεροσκαφών από όλα τα ελληνικά αεροδρόμια.
Ήδη, από τις 10:30 το πρωί άρχισαν να γίνονται, οι πρώτες, μετά τη διακοπή, απογειώσεις, από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας, ενώ λίγο μετά τις 11 η κατάσταση ήταν σαφώς καλύτερη και έτεινε προς πλήρη εξομάλυνση.
Λόγω της βλάβης δεν γινόταν καμία απογείωση, ενώ τα αεροσκάφη που έπρεπε να προσγειωθούν, προσέγγιζαν τα αεροδρόμια με βοηθητικά συστήματα. Από τη βλάβη δεν επηρεάστηκαν οι πτήσεις των αεροσκαφών που διέρχονται από τον ελληνικό εναέριο χώρο.
Επίσης δεκάδες πτήσεις είχαν καθυστερήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις οι επιβάτες βρίσκονταν εντός των αεροσκαφών, τα οποία έχουν πάρει θέσεις απογείωσης, περιμένοντας το σχετικό σήμα.
Σε ανακοίνωση της η Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας επισημαίνει ότι: «Κατά τη διάρκεια της πτώσης του συστήματος σε καμία περίπτωση και κατ’ ουδένα τρόπο δεν διασαλεύτηκε η ασφάλεια των πτήσεων σ’ ολόκληρο τον εναέριο χώρο της Ελλάδας».
«Όταν μιλάμε για τις τελειότερες εγκαταστάσεις οι οποίες υποτίθεται ότι υπάρχουν στο Αεροδρόμιο της Αθήνας, είναι αστείο να κλείνει για 2,5 ώρες ο εναέριος χώρος της Ελλάδας» σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ Κ.Αϊβαλιώτης.

Στα Χανιά
Το τεχνικό πρόβλημα επηρέασε και τα αεροδρόμια Χανίων και Ηρακλείου. Τρεις πτήσεις που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο Ηρακλείου στάθμευσαν στα Χανιά και αναγκαστικά παρέμειναν καθηλωμένες μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη.
Με καθυστέρηση πραγματοποιούνταν οι πτήσεις εξωτερικού και εσωτερικού από και πρός Χανιά στο διάστημα της τεχνικής βλάβης, με τον αερολιμενάρχη Χανίων, κ. Χαραλαμπάκη, να σημειώνει ότι η ταλαιπωρία τον επιβατών στο αεροδρόμιο “Ι. Δασκαλογιάννης”, δεν ήταν ιδιαίτερα μεγάλη.

ΙΣΧΥΡΟΙ ΑΝΕΜΟΙ
Κράτησαν δεμένα τα ταχύπλοα

Αθήνα
Εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν χθες στα πελάγη ακυρώθηκαν ορισμένα δρομολόγια ταχύπλοων σκαφών από Πειραιά, Ραφήνα και νησιά του Αργοσαρωνικό. Οι επιβάτες εξυπηρετήθηκαν απο άλλα πλοία των εταιρειών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα