Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Αθήνα
Στο διπλό στόχο «αύξηση των εσόδων-περιστολή των δαπανών» ρίχνει όλο το βάρος το προσεχές διάστημα το οικονομικό επιτελείο, με αιχμή του δόρατος το κυνήγι της φοροδιαφυγής.
Μπορεί η έγκριση από το Ecofin της δεύτερης δόσης του δανείου να είναι τυπική, μετά τη θετική εισήγηση της Κομισιόν, ωστόσο τα δημοσιονομικά θα περάσουν από νέα δοκιμασία της τρόικας, στα τέλη Οκτωβρίου και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν γίνει σημαντικά βήματα για τη μείωση του ελλείμματος.
Νέο τεστ για την ελληνική οικονομία στο τέλος Οκτωβρίου
H αναπτυξιακή τροχιά της οικονομίας και το κλείσιμο της μαύρης τρύπας από την φοροδιαφυγή, είναι τα ζητούμενα από το οικονομικό επιτελείο. Η εκταμίευση της 2ης δόσης του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ που θα γίνει τον Σεπτέμβριο μπορεί να εγκρίθηκε, αλλά δεν υπάρχουν περιθώρια χαλάρωσης για την ελληνική οικονομία. Στις 7 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το ΕΚΟΦΙΝ προκειμένου να κάνει αποδεκτή την εισήγηση της Κομισιόν για να προχωρήσει η εκταμίευση των χρημάτων.
Νέο τεστ για την ελληνική οικονομία θα γίνει στο τέλος Οκτωβρίου. Η τρόικα θα επανέλθει στην Αθήνα, ενώ άτυπη επίσκεψη των ελεγκτών θα υπάρξει και τον Σεπτέμβριο.
Στο πεντάμηνο Αύγουστος- Δεκέμβριος θα πρέπει να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία έσοδα 26,4 δισ. ευρώ, ώστε να μην χρειαστεί να επιβληθούν νέοι φόροι. Μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου, θα πρέπει να περάσουν από το ταμείο της εφορίας 90 οφειλέτες με συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές 35,9 εκατ. ευρώ, με οφειλή άνω των 200.000 ευρώ ο καθένας, αλλιώς θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Να περιοριστούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού για το διάστημα Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2010 σε 30 δισ. ευρώ, όταν στο επτάμηνο το ύψος των δαπανών ανήλθε στα 37,8 δισ. ευρώ.
Σημαντική παρέμβαση είναι και το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Αυτό θα αποτελέσει τον πιλότο για τις αλλαγές που ετοιμάζονται στις ΔΕΚΟ, τους ΟΤΑ και τα νοσοκομεία, φορείς στους οποίους αναμένεται να τοποθετηθούν ιδιώτες ελεγκτές από τον Σεπτέμβριο.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.