Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Παραοικονομία

Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΧΑΙΡΕΤΗ
 
Είναι δυστυχώς η παραοικονομία το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική Οικονομία, αφού εκτός της τεράστιας φοροδιαφυγής, τορπιλίζει το υγιές εμπόριο, οδηγώντας σε οικονομικό μαρασμό τους καταστηματάρχες που αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον άνισο αυτόν ανταγωνισμό.
Το κράτος, δυστυχώς, φαίνεται προς το παρόν ότι δε μπορεί να πατάξει το φαινόμενο αυτό αλλά και οι τοπικές κοινωνίες παραμένουν αδιάφορες (καλύπτοντας) με την ανοχή ή την συμμετοχή τους τα φαινόμενα αυτά.
Ολοι μας βλέπουμε καθημερινά πλανόδιους αλλοδαπούς μικροπωλητές ιδιαίτερα από την Κίνα οι οποίοι κατακλύζουν τους δρόμους με πληθώρα εμπορευμάτων που κουβαλούν. Οι άνθρωποι αυτοί αδυνατώ να καταλάβω πώς λειτουργούν, (αφού ήδη υπάρχουν πάρα πολλά κινέζικα καταστήματα) από πού προμηθεύονται τα εμπορεύματά τους και πόσο είναι το μέγεθος της φοροδιαφυγής.
Αδυνατώ να καταλάβω γιατί, ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος έχει κατ? επανάληψη καταγγείλει τα φαινόμενα αυτά αλλά και το γεγονός ότι τα κινέζικα καταστήματα αποφεύγουν να κόβουν αποδείξεις, κανένας δεν τα ελέγχει.
Αντιθέτως οι εκπρόσωποι του νόμου εξαντλούν την αυστηρότητά τους στον ταλαίπωρο περιπτερά, που κινδυνεύει με μεγάλο πρόστιμο εάν δεν κόψει απόδειξη και για μία τσίχλα .
Είναι εξοργιστικό να βλέπεις τις παραλίες π.χ. στον Σταλό να κατακλύζονται τα πρωινά από τους κατά τα άλλα συμπαθείς Κινέζους, οι οποίοι πωλούν από σάντουιτς μέχρι ό,τι μπορείτε να φανταστείτε αλλά και να κάνουν με πληρωμή μασάζ στους λουόμενους .
Την ίδια στιγμή τα παραθαλάσσια μαγαζιά  με τους υψηλούς φόρους και τα ενοίκια να προσπαθούν να κάνουν αγώνα επιβίωσης.
Δυστυχώς κανένας δεν δείχνει να ενδιαφέρεται ούτε η δημοτική αστυνομία ούτε το λιμεναρχείο ούτε οι οικονομικές Υπηρεσίες του κράτους, λες και είναι ένα ανύπαρκτο φαινόμενο.
Το ερώτημα είναι εάν θα εξακολουθούμε να εθελοτυφλούμε σε μία κατάσταση που μαθηματικά θα οδηγήσει όλους μας σε μεγάλα οικονομικά προβλήματα (είναι θέμα χρόνου) ή θα υπάρξει αντίδραση.
Εδώ θα περιμένουμε και τις προτάσεις των υποψηφίων δημάρχων οι οποίοι με τις νέες αρμοδιότητες του Καλλικράτη μπορούν να εξαλείψουν το φαινόμενο αυτό του παραεμπορίου.
Η χώρα μας βρίσκεται δυστυχώς σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και πάνω από τα όποια δικαιώματα των παρανομούντων αλλοδαπών
μικροπωλητών, υπάρχει το δικαίωμα επιβίωσής μας που τορπιλίζεται από τέτοιου είδους καταστάσεις.
Σαφέστατα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα επιβίωσης των ανθρώπων αυτών και είναι ένα θέμα που θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί με μέτρα και όχι ημίμετρα .
Ομως το να παραβλέπουμε την κατάσταση αυτή που τείνει να γίνει μία γάγγραινα για την Ελληνική οικονομία είναι αυτοκτονία .
Εδώ θα πρέπει οι βουλευτές του Νομού και οι άρχοντες της τοπικής Αυτοδιοίκησης να πιέσουν το Κράτος να λάβει δραστικά μέτρα.
Είναι αδιανόητο όλη μας την ενέργεια και τον δυναμισμό να τον εξαντλούμε στην ίδρυση ή όχι μεταβατικής έδρας του Εφετείου στο Ηράκλειο και στο τεράστιο αυτό πρόβλημα να σιωπούμε.
Νομίζω ότι ο Εμπορικός Σύλλογος θα πρέπει να ζητήσει από τον Δικηγορικό Σύλλογο την ενεργή συμπαράσταση του, γιατί τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο Νομός μας είναι πολλά και δεν εξαντλούνται στην ίδρυση ή όχι ενός Εφετείου.
Η στήριξη του εμπορικού κόσμου είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει όλοι μας να αντιμετωπίσουμε.
Εάν αυτό δεν γίνει, σίγουρα θα βρεθούμε στην δίνη ενός ντόμινο οικονομικού προβλήματος που θα μας οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα .


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα