Μουσείο Τυπογραφείας

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ

Βρυξέλλες
Στην ευρωζώνη, τα συμπτώματα της ύφεσης θα επιμείνουν τουλάχιστον γιά ένα ακόμα έτος, όπως προκύπτει από τη χθεσινή δημοσίευση δημοσκόπησης με τη συμμετοχή 60 οικονομολόγων, που έκαμε -τον μήνα Μάϊο- το πρακτορείο Ρόιτερ οι οποίοι συμφώνησαν όλοι ότι “για καιρό ακόμα οι κυβερνήσεις θα πασχίζουν με τα τεράστια χρέη, που δημιουργήθηκαν στην προσπάθειά τους να στηριχτούν με κρατικά κονδύλια οι οικονομίες σε ύφεση”.

Ομως, τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την ευρωζώνη αντιπροσωπεύει η πολύ ευάλωτη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, όπως επίσης συμφώνησαν οι 60 οικονομολόγοι, ενώ κίνδυνοι για παράταση της ύφεσης προκύπτουν και από τη δημοσιονομική λιτότητα και από την υπερχρέωση των οικονομιών της ευρωζώνης.
Οι 55 από τους 60 οικονομολόγους όρισαν την ύφεση αυτήν ως την παραμονή των διαφορών αποδόσεως (σπρεντς) των 10 ετών κρατικών ομολόγων “άνω των 100 μονάδων βάσεως πάνω από την απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων”, που συμφωνούν ότι θα διαρκέσει ένα ακόμα έτος…
-Ομως, 26 οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η ύφεση θα παραταθεί γιά 24 ακόμα μήνες στη 16μελή ευρωζώνη.
Τους οικονομολόγους απασχολεί και η δημοσιονομική λιτότητα, που είναι σήμερα η κυρίαρχη πολιτική στα κράτη μέλη της ευρωζώνης, προκειμένου να τιθασευτούν χρόνια πολύ μεγάλα δημόσια ελλείμματα. Εκτιμούν ότι η οικονομική αυτή περιοριστική πολιτική θα ζημιώσει την ανάπτυξη των εν λόγω οικονομιών.
Προχθές Τετάρτη, τα πορτογαλικά και τα ιρλανδικά 10ετή ομόλογα είχαν σπρεντς σε σχέση με τα αντίστοιχα γερμανικά ακριβώς κάτω από τις 300 μονάδες βάσης…
Επίσης, το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου η ανάπτυξη στην ευρωζώνη έτρεξε με τον αναιμικό ρυθμό 1,0% , με κύρια αιτία την ανάσχεση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Με ετήσια αναγωγή, προκύπτει μία ανάπτυξη με ποσοστό 2,4% το τρίμηνο αυτό, από 3,7% το πρώτο φετινό, ενώ το εύρος του δημοσίου ελλείμματος και το ποσοστό των ανέργων την ίδια ώρα προβάλλουν ανησυχητικά…
Πάντοτε, εδώ και 40 χρόνια μία πολύ ήπια αμερικανική ανάπτυξη καθηλώνει τον ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη, όπως επισήμανε η οικονομολόγος Σλαβένα Ναζάροβα, που δουλεύει για την “Κρεντί Αγκρικόλ” στη Γαλλία. Επίσης, προσθέτει, η κάμψη στην παγκόσμια ζήτηση επίσης έχει αρνητική επίπτωση στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά την ελληνική δημοσιονομική κρίση, στο επίκεντρο των τρεχόντων προβλημάτων στην ευρωζώνη, η ελληνική κυβέρνηση συμφωνείται ότι “έλαβε μέτρα πρωτοφανή” όσο και απαραίτητα, γιά να καμφθεί το δημόσιο έλλειμμα, με απόδοση μέσα στα ερχόμενα έτη.
Θα πρέπει μάλιστα να επισημανθεί ότι αυξάνουν, πλέον, ανάμεσα στους οικονομολόγους τα ποσοστά θετικών κρίσεων, δηλαδή αυτοί με μεγαλύτερη ως προς το πρόσφατο παρελθόν πλειοψηφία (43%) κρίνουν ότι “μέσα στα πέντε επόμενα έτη κράτη όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα, θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν το οξύ πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του μεγάλου δημόσιου χρέους τους”.
Επίσης, η πιθανότητα εξόδου ενός από τα ανωτέρω κράτη από την ευρωζώνη τα πέντε ερχόμενα έτη “μοιάζει, πλέον, πολύ απομακρυσμένη”, όπως συνομολογείται από τους 60 οικονομολόγους.
“Μέσα σε πέντε χρόνια, όμως, που είναι μακρά περίοδος, πολλές συμφορές μπορούν να βρουν τους πιστωτές που κρατούν κρατικά χρεώγραφα, στο πλαίσιο μιάς δεινοπαθούσας παγκόσμιας οικονομίας, που είναι ακόμα μακρυά από τη ρύθμιση των τωρινών της μεγάλων προβλημάτων”, επισήμανε ο οικονομολόγος Στέφεν Λιούϊς, του οίκου “Μόνιμεντ Σεκιούριτις”.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.