Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΣΟΥΜΕΛΑ 2010

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ (ίσως και ιστορικότερο) γεγονός του φετινού εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου είναι η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον ερειπωμένο και καθημαγμένο ναό της “Παναγίας Σουμελά” (φωτο) στον Πόντο. Με την παρουσία τού Οικουμενικού Πατριάρχου Κων/πόλεως κ. Βαρθολομαίου, αντιπροσωπειών άλλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, των τοπικών Αρχών και πλήθους κόσμου χριστιανών και μουσουλμάνων, η Τουρκία έδειξε ένα διαφορετικό πρόσωπο. Η όλη “επιχείρηση” δεν έγινε χωρίς απειλές από ακραία στοιχεία ούτε και χωρίς το φόβο για την τελική της έκβαση.

ΤΟ ΘΕΜΑ είναι, ότι, μετά από 88 χρόνια “σιωπής”, η Παναγία η “Σουμελιώτισσα” ξαναλειτουργήθηκε? Φαίνεται, πως κάτι αλλάζει στην Τουρκία του Νέο-Οθωμανισμού. Ή έχουμε στροφή στις αρχές του Μεγαλοϊδεατισμού του Νταβούτογλου, ή οι Τούρκοι? αποκτούν ευρωπαϊκό πρόσωπο! Εμείς οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί στη “σκακιέρα”, επειδή οι Τούρκοι δεν “προσφέρουν” τίποτε χωρίς μεγαλύτερα ανταλλάγματα? Για την αλλαγή της τακτικής ο δήμαρχος της Τραπεζούντας είναι πολύ σαφής: “Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικό απ? ό,τι έκαναν οι Οθωμανοί;”, είπε. “Οπως τότε υπήρχε η θρησκευτική ελευθερία, η ίδια φιλοσοφία θα έπρεπε να είναι και σημερινή καθημερινή αξία για την Τουρκία”, πρόσθεσε. Τώρα το ανακάλυψαν και θα είναι “αξία?;”

ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ του να επιτρέψει τη λειτουργία στη Μονή της Παναγίας Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο υπερασπίστηκε ο τούρκος πρωθυπουργός συγκρίνοντας την πολιτική του με εκείνη των παλαιών Οθωμανών. Περιμένει δε ανάλογες κινήσεις και από την Ελλάδα εννοώντας τη δημιουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα. “Οποιος έχει εμπιστοσύνη στις ιδέες του δεν φοβάται την ελευθερία ιδεών”, δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΑΠΑΝΤΩΝΤΑΣ εξάλλου ο Τούρκος πρωθυπουργός στη σφοδρή κριτική που του ασκήθηκε, επειδή επέτρεψε τη λειτουργία υποκύπτοντας σε ευρωπαϊκές πιέσεις αλλά και οικονομικούς λόγους είπε, πως οι επικριτές του “δημιουργούν μια ατμόσφαιρα φόβου για να προκαλέσουν αναταραχή”. Και πρόσθεσε, πως “η επιτυχία είναι να φοβίσεις το φόβο?!” Βέβαια, κάθε “καλή” κίνηση από πλευράς Τουρκίας είναι καλά σχεδιασμένη. Η κίνηση που περιμένει ο Ερντογάν από τον Ελληνα πρωθυπουργό είναι η λειτουργία μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα: αν τα καταφέρει, θα είναι μια επιτυχία που θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον αραβικό κόσμο. Το μπαλάκι είναι στη δική μας πλευρά. Ωστόσο η Τουρκία, παλιά αλεπού της διπλωματίας, δείχνει την “καλή της θέληση” προς τα έξω για? καλή γειτονία και ανεξιθρησκεία!

Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα