Μουσείο Τυπογραφείας

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Αθήνα
Στα 1,09 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ύψος των ακάλυπτων επιταγών και απλήρωτων συναλλαγματικών το επτάμηνο του 2010, ενώ τον Ιούλιο καταγράφηκε το υψηλότερο ποσό ακάλυπτων επιταγών του έτους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Τειρεσίας» που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τον Ιούλιο η αξία των 18.600 ακάλυπτων επιταγών ανήλθε στα 166,32 εκατ. ευρώ (+6,6% σε σχέση με τον Ιούνιο).
Αναλυτικά, στο επτάμηνο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2010 οι ακάλυπτες επιταγές αριθμούσαν 104.568 τεμάχια συνολικής αξίας 963,79 εκατ. ευρώ, έναντι 196.431 τεμαχίων αξίας 1,95 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο επτάμηνο του 2009.
Οι απλήρωτες συναλλαγματικές στο επτάμηνο ήταν 76.416 αξίας 126,3 εκατ. ευρώ. Το αντίστοιχο διάστημα του 2009 οι απλήρωτες συναλλαγματικές ήταν 85.608 αξίας 140 εκατ. ευρώ.

Σήμα κινδύνου από μικρές επιχειρήσεις
Στο μεταξύ, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για πολλές μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, αφού πάνω από 100 χιλιάδες αναμένεται να «κατεβάσουν ρολά» την επόμενη διετία. Όσο για την απώλεια θέσεων εργασίας, υπολογίζονται σε 200 χιλιάδες…
Μιλώντας στο Βήμα της Τρίτης ο Κ. Λαμπρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Αttica, ακόμα και μεγάλα καταστήματα που έχουν σημαντικές απώλειες τζίρου και μεγάλα χρέη, δεν είναι βέβαιο ότι θα κατορθώσουν να επιβιώσουν.
Εξάλλου στη διάρκεια των τελευταίων μηνών έχουν πυκνώσει οι φήμες για μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις που εμφανίζονται ως «οι μεγάλοι ασθενείς» της αγοράς. Στα ερχόμενα δύο χρόνια, η μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις θα έχει κλείσει, υποστηρίζει ο κ. Λαμπρόπουλος, ο οποίος θεωρεί ότι η αγορά συγκεντρώνεται πλέον σε συγκροτήματα τύπου Μall και σε εξειδικευμένα καταστήματα.
«Η αγορά που γνωρίσαμε όλα αυτά τα χρόνια δεν θα υπάρχει. Οι βίαιες αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν θα αφήσουν ανεπηρέαστες και μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις, εκτός και αν οι τράπεζες αποφασίσουν να τις στηρίξουν μέχρι τέλους» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Στον ευρύτερο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών και των βιοτεχνών) η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Πηγές της αγοράς εκτιμούν με βάση συγκεκριμένες έρευνες ότι περίπου 170.000 μικρές επιχειρήσεις ως το τέλος του 2011 «θα βάλουν λουκέτο» και η απώλεια θέσεων εργασίας υπολογίζεται σε περίπου 200.000.
Στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών χάθηκαν περί τις 100.000 θέσεις εργασίας, ενώ οι αρχικές προβλέψεις έκαναν λόγο για 60.000 θέσεις εργασίας. Είναι προφανές το πρόβλημα που δημιουργείται κυρίως στα ασφαλιστικά ταμεία.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.