Μουσείο Τυπογραφείας

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΥΨΗΛΟΙ ΡΥΘΜΟΙ
Ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο
Βρυξέλλες
Με τον υψηλότερο ρυθμό από το Νοέμβριο του 2008 ενισχύθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούλιο, λόγω κυρίως της μεγάλης ανόδου των τιμών των καυσίμων, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες Δευτέρα η Eurostat.
Συγκεκριμένα, η αύξηση του πληθωρισμού, σε ετήσια βάση, επιταχύνθηκε στο 1,7% από 1,4% τον Ιούνιο.
Σε μηναία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,3%.
Οι τιμές στον κλάδο ενέργειας αυξήθηκαν κατά 8,1% έναντι του Ιουλίου 2009, έναντι αύξησης 6,2% που είχε σημειωθεί τον προηγούμενο μήνα.
Άλλωστε, μόνο το τελευταίο δίμηνο οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά 8%.
Ο δομικός πληθωρισμός, από τον οποίο εξαιρούνται οι ευμετάβλητες τιμές σε ενέργεια κ.α., διαμορφώθηκε στο 1% από 0,9% τον Ιούνιο.
Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5,5%. Στο σύνολο της ΕΕ, ανήλθε σε 2,1% από 1,9% τον Ιούνιο.

ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Ο ΣΜΕΧΑ
Ρόλο συμβούλου για ΑΤΕ-ΤΤ
Αθήνα
Επιστολή στον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο, την οποία κοινοποιεί και στους Θ. Πάγκαλο, Γ. Παπακωνσταντίνου, Χ. Παμπούκη, απέστειλε ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ, Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, με την οποία ζητεί από την κυβέρνηση να μην επιλέξει μόνον ξένους συμβούλους για την πώληση της ATEbank και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, αυτό (η επιλογή ξένων εταιρειών) θα δείξει ότι «τα όσα έλεγε [σ.σ. η κυβέρνηση] κατά των οίκων του εξωτερικού τους προηγούμενους μήνες ήταν κενά περιεχομένου και προφανώς τα έλεγε για να εντυπωσιάσει τους πολίτες».
Στην επιστολή τονίζεται, επίσης, πως «αν επιλεγούν μόνο ξένοι οίκοι, χαμένες δεν θα βγουν μόνο οι εγχώριες χρηματιστηριακές, αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς θα χάσουν εισφορές, ενώ θα χαθούν και έσοδα από φόρους που θα πλήρωναν λόγω των εσόδων που θα είχαν οι χρηματιστηριακές εταιρείες».
Ο ΣΜΕΧΑ έχει συστήσει κοινοπραξία χρηματιστηριακών εταιρειών που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ένας εκ των συμβούλων του κράτους, καταλήγει η επιστολή.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 800 ΜΟΝΑΔΕΣ
Σε υψηλό τριμήνου
το spread στα ομόλογα
Αθήνα
Πάνω από τις 830 μονάδες διευρύνθηκε χθες, Δευτέρα, η διαφορά αποδόσεων του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο.
Συγκεκριμένα, το spread ανήλθε μέχρι τις 834 μονάδες, υψηλότερο επίπεδο από τις 10 Μαΐου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.
Η διεύρυνση του spread οφείλεται κυρίως στο ράλι που σημειώνουν τα γερμανικά ομόλογα, με την απόδοση (κινείται αντιστρόφως ανάλογα της τιμής) του 10ετούς τίτλου να υποχωρεί στο ιστορικό χαμηλό του 2,362%.
Άνοδο σημείωσε και το ασφάλιστρο κινδύνου (CDs), κατά 20 μονάδες στις 810 μονάδες βάσης.

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ
Στο Eurogroup
η Σλοβακία

Βρυξέλλες
“Η Σλοβακία παίζει με τη φωτιά» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Κουρίρ» σχετικά με το «όχι» της Μπρατισλάβας στο δάνειο βοήθειας προς την Ελλάδα. Παραπέμπει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup. Ο Γιούνκερ προειδοποίησε πως εάν το παράδειγμα της Σλοβακίας αποτελέσει προηγούμενο, οι χρηματαγορές θα καταλάβουν πως οι αποφάσεις μέσα στον “ομάδα του ευρώ” είναι εξαιρετικά αμφισβητήσιμες.
Ακόμη, απευθυνόμενος προς τη νέα σλοβακική κυβέρνηση σημειώνει ότι ως νεότερο μέλος της ευρωζώνης, η Σλοβακία, πρέπει να μάθει πως η νομισματική ένωση λειτουργεί μόνον συλλογικά και αλληλέγγυα.
Τόνισε εξάλλου ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός πως η σλοβακική Βουλή αρνείται τώρα να εφαρμόσει την απόφαση που είχε ληφθεί ομόφωνα στο Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες.
Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, εάν κάτι τέτοιο δεν είχε αποφασιστεί, θα είχε οδηγήσει σε μεγάλες αναταράξεις για το ευρώ.
Ανακοίνωσε δε ότι ο ίδιος προσωπικά θα θέσει το “όχι” της Σλοβακίας στην επόμενη συνάντηση των χωρών της ευρωζώνης για να συζητηθεί εκεί “πολύ ενεργητικά”.
?
ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΥΦΕΣΗΣ
Σε κίνδυνο οι στόχοι
του μνημονίου;

Αθήνα
Συναγερμό έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στην τρόικα η ύφεση, η οποία θέτει σε κίνδυνο την προσπάθεια εξυγίανσης της χώρας.
Το μπαράζ αρνητικών στοιχείων για την ελληνική οικονομία την περασμένη εβδομάδα συνοδεύτηκε από επιδείνωση της διεθνούς κρίσης, εξέλιξη που καθιστά ιδιαίτερα κρίσιμο το επόμενο χρονικό διάστημα και οδηγεί την κυβέρνηση σε ανάληψη πρωτοβουλιών.
Τα στοιχεία για το ΑΕΠ και την ανεργία και κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας -οικοδομική και βιομηχανική δραστηριότητα, υποχώρηση της κατανάλωσης- δυσκολεύουν την προσπάθεια για μείωση του ελλείμματος και ενισχύουν τις ανησυχίες για εδραίωση της ύφεσης στην πραγματική οικονομία.
Αν και οι εξελίξεις ήταν σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενες, αυτό που ανησυχεί είναι η τροπή την οποία έχει πάρει η διεθνής οικονομία, ενώ εκτιμάται ότι η κατάσταση στην πραγματική οικονομία θα δυσκολέψει περισσότερο από το προσεχές φθινόπωρο.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει τον περιορισμό των δαπανών σε ΟΤΑ, ενώ βάζει μπροστά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων από το φθινόπωρο, δίνοντας επίσης βάρος στην ενίσχυση των επενδύσεων μέσω του ΕΣΠΑ και του νέου αναπτυξιακού νόμου.

ΜΕ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Ρύθμιση οφειλόμενων
εισφορών στον ΟΓΑ

Αθήνα
Η δυνατότητα τόσο στους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους του ΟΓΑ όσο και στους εργοδότες-επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλόμενες εισφορές τους παρέχεται με τις διατάξεις των άρθρων 53 έως και 62 του νέου νόμου 3863/2010 (ΦΕΚ 115/Α/15-7-2010). Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι δόσεις είναι εξαμηνιαίες, καθορίζονται στις έξι το ανώτερο και το ποσό της εξαμηνιαίας δόσης δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 600 ευρώ. Η αίτηση για ρύθμιση οφειλής εξετάζεται από το αρμόδιο όργανο, εφόσον έχει καταβληθεί παράβολο υπέρ του ασφαλιστικού φορέα και έχει επισυναφθεί το σχετικό γραμμάτιο είσπραξης. Για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους του ΟΓΑ, το ποσό του παραβόλου ανέρχεται στα 20 ευρώ. Για τους εργοδότες-επιχειρήσεις, το ποσό του παραβόλου κυμαίνεται, ανάλογα με το ύψος της οφειλής, από 50 μέχρι 400 ευρώ. Η καταβολή του παραβόλου για ρύθμιση οφειλόμενων εισφορών ΟΓΑ πραγματοποιείται στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος. Για περισσότερες πληροφορίες, οι ασφαλισμένοι μπορούν να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ ή να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr).

ΖΗΤΑ Ο ΠΟΕ
Κατάργηση δασμών
σε ηλεκτρονικά είδη

Γενεύη
Την κατάργηση των δασμών που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε ηλεκτρονικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ταϊβάν ζητά επιτροπή του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου. Στην επιτροπή είχαν προσφύγει οι τρεις χώρες, κάνοντας λόγο για παραβίαση της συμφωνίας για το Εμπόριο Προϊόντων της Τεχνολογίας Πληροφοριών (ΙΤΑ), όσον αφορά στις τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης, στους εκτυπωτές-πολυμηχανήματα και στους αποκωδικοποιητές τηλεοπτικού σήματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιμένει στην πραγματοποίηση διαπραγματεύσεων για την αναθεώρηση της συμφωνίας.

ΑΝΗΣΥΧΙΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ
Πάνω από τα 1.200
δολάρια ο χρυσός

Λονδίνο
Οι ανησυχίες των επενδυτών για τον πιθανό εκτροχιασμό της ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας αναζωπυρώνουν το αγοραστικό ενδιαφέρον για το «ασφαλές καταφύγιο» του χρυσού, ωθώντας το πολύτιμο μέταλλο πάνω από τα 1.200 δολάρια η ουγγιά. Η τιμή του χρυσού, άμεσης παράδοσης, ενισχύθηκε κατά 0,4% στα 1.220,80 δολάρια η ουγγιά, υψηλότερο επίπεδο από την 1η Ιουλίου. Στα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου η τιμή είναι υψηλότερα κατά 0,30% στα 1.220,10 δολάρια. Από την αρχή του έτους ο χρυσός καταγράφει κέρδη της τάξεως του 11%, ενώ η φετινή χρονιά είναι η δέκατη συνεχόμενη κατά την οποία το πολύτιμο μέταλλο σημειώνει κέρδη. Στις 21 Ιουνίου, είχε σκαρφαλώσει στο επίπεδο-ρεκόρ των 1.265,30 δολαρίων η ουγγιά. Χρυσός και δολάριο κινούνται αντιστρόφως ανάλογα. Έτσι, το αγοραστικό ενδιαφέρον για τον χρυσό στέλνει χαμηλότερα το δολάριο. Συγκεκριμένα, υποχώρησε έναντι του ευρώ στα 1,2836 δολάρια ανά ευρώ, από 1,2754 αργά το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στη Νέα Υόρκη. Έναντι του ιαπωνικού νομίσματος βρίσκεται στα 85,85 γεν, ενώ την περασμένη εβδομάδα είχε υποχωρήσει σε χαμηλό 15ετίας (84,73 γεν).

Διαπραγμάτευση
μετοχών Marfin
Investment Group

Από την 19.08.2010 αρχίζει η διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών των 10.212.827 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Marfin Investment Group. Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι 10.182.844 νέες μετοχές προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας λόγω επανεπένδυσης της επιστροφής κεφαλαίου και 29.983 νέες μετοχές από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας λόγω μετατροπής 11.866 ομολογιών σε μετοχές.
Από την ίδια ημερομηνία, η τιμή εκκίνησης των μετοχών της εταιρίας στο ΧΑ θα διαμορφωθεί βάσει του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την υπ’ αριθμ. 26 απόφαση του ΔΣ του ΧΑ όπως ισχύει και οι ανωτέρω μετοχές θα έχουν πιστωθεί στις μερίδες και στους λογαριασμούς αξιών των μετόχων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (ΣΑΤ).
Η από 3.6.2010 πρώτη επαναληπτική τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας αποφάσισε την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας μέχρι του ποσού των 41.046.228,90 ευρώ με την έκδοση μέχρι 76.011.535 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών ονομαστικής αξίας 0,54 ευρώ, η οποία θα συντελείτο μέσω της δυνατότητας επανεπένδυσης από τους μετόχους της επιστροφής κεφαλαίου με καταβολή μετρητών.

Αύξηση ξένων
επενδύσεων
στην Αλβανία

Αυξημένη εισροή άμεσων ξένων επενδύσεων σημειώθηκε κατά το α? τρίμηνο του 2010 στην Αλβανία. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας, Ένο Μπόζντο, τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σημειώθηκε αύξηση 27% των άμεσων ξένων επενδύσεων που εισέρρευσαν στην Αλβανία, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2009.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι άμεσες ξένες επενδύσεις που υλοποιήθηκαν το α? τρίμηνο του 2010 είχαν ως βασικά σημεία αναφοράς τους τομείς των μεταλλείων – ορυχείων και της σύμπραξης του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Συγχωνεύονται
LAN και ΤΑΜ

Η Χιλιανή αεροπορική εταιρεία LAN και η βραζιλιάνικη TAM ανακοίνωσαν τη συγχώνευσή τους προκειμένου να δημιουργήσουν το μεγαλύτερο αερομεταφορέα της Νοτίου Αμερικής, που θα ονομαστεί LATAM Airlines Group.
Σε κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Σαντιάγο από τη LAN, οι δύο εταιρίες δηλώνουν πως κατέληξαν σε ένα πρωτόκολλο συμφωνίας εν όψει «της συνένωσης των επιχειρήσεών τους υπό τη μορφή μίας μοναδικής μητρικής εταιρείας». Η νέα οντότητα θα βρίσκεται «ανάμεσα στις ηγέτιδες στον κόσμο αεροπορικές εταιρίες» προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.
Πάντως, οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να λειτουργούν ως ξεχωριστές αεροπορικές οντότητες, διατηρώντας τις αντίστοιχες έδρες τους στο Σαντιάγο και το Σάο Πάολο.
Ο όμιλος θα εξυπηρετεί επιβάτες σε περισσότερους από 115 προορισμόυς σε 23 χώρες, με έναν στόλο 220 αεροσκαφών και δυναμικό 40.000 υπαλλήλων, περιλαμβανομένων και των θυγατρικών των δύο εταιρειών.
Σημειώνεται ότι η LAN της Χιλής ελέγχεται από τον πρόεδρο της χώρας Σεμπαστιάν Πινιέρα, έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες της Λατινικής Αμερικής.

ΑΠΟ ΤΗ Β’ ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Η Κίνα εκτόπισε
την Ιαπωνία

Τόκιο
Ξαφνική επιβράδυνση παρουσίασε η ανάπτυξη της ιαπωνικής οικονομίας στο β’ τρίμηνο του 2010.
Ο ρυθμός ανάπτυξης το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου παρουσίασε αύξηση μόλις 0,2%.
Οι αναλυτές αποδίδουν την εξέλιξη στην άνοδο του γεν, γεγονός που κάνει λιγότερο ανταγωνιστικά τα προϊόντα της Χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου στο εξωτερικό.
Μετά τη δημοσίευση των στοιχείων, ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Σατόσι Αράι, δήλωσε ότι η κυβέρνηση πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά με την Κεντρική Τράπεζα σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η άνοδος του νομίσματος.
«Η άνοδος του γεν ενδεχομένως να τραυματίσει την ανάπτυξη που βασίζεται στις εξαγωγές» δήλωσε ο αναλυτής Τακέσι Μινάμι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας οικονομίας ανέβηκε η Κίνα, εκτοπίζοντας την Ιαπωνία.
Σε απόλυτα μεγέθη, το κινεζικό ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο ήταν 1,335 τρισ. δολάρια, έναντι 1,286 τρισ. δολάρια στην Ιαπωνία.
Λόγω της μεγάλης διαφοράς των ρυθμών ανάπτυξης, (10% στην Κίνα έναντι 2-3% στην Ιαπωνία) είναι σίγουρο ότι στα τέλη του 2010 η κινεζική οικονομία θα είναι μεγαλύτερη από την ιαπωνική.
Η Ιαπωνία είχε περάσει στη θέση Νο2 της παγκόσμιας κατάταξης το 1968, όταν είχε ξεπεράσει τη Δυτική Γερμανία.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Μικρή άνοδος
Με μικρή άνοδο έκλεισε η χρηματιστηριακή αγορά χθες, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, σπάζοντας το πτωτικό σερί των επτά προηγούμενων συνεδριάσεων στη διάρκεια των οποίων είχαν καταγραφεί απώλειες 8,53%.
Μετά από μία υποτονική συνεδρίαση, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν η έντονη νευρικότητα με συνεχείς εναλλαγές προσήμων, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.632,16 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 6,17 μονάδων, ή σε ποσοστό 0,38%.
Ενδοσυνεδριακά, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κυμάνθηκε σε εύρος διακύμανσης 36 μονάδων, καταγράφοντας ανώτερη τιμή στις 1.644,74 μονάδες, όταν σημείωνε κέρδη έως και 1,15% και κατώτερη τιμής τις 1.608,85 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 1,05%.
Ο δείκτης FTSE/ASE 20 έκλεισε στις 794,38 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,60%, ενώ ο δείκτης FTSE/ASE 40 έκλεισε στις 1.913,26 μονάδες με πτώση σε ποσοστό 0,31%.
Ο δείκτης FTSE/ASE SMALLCAP 80 έκλεισε στις 322,79 μονάδες, με πτώση σε ποσοστό 0,50%, ενώ ο δείκτης FTSE 140 έκλεισε στις 1.808,57 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 0,48%.
Ο δείκτης Ftse/Athex International έκλεισε στις 2.114,76 μονάδες, με άνοδο 0,49%.
Από τις μετοχές του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές της Κύπρου (+3,01%), της Ελλάκτωρ (+2,06%), και της Coca Cola(+2,01%).
Αντιθέτως, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Βιοχάλκο(-2,25%), της Atebank(-1,77%), του ΟΤΕ (-1,69%) και της Motor Oil(-1,66%).
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Ευρωσυμμετοχές +20,00%, Q&R+20,00%, Εδραση +16,67%, Επιχειρήσεις Παρνασσός +9,76% και Fintexport +9,76%.
Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Μπουτάρης(κ) -17,65%, Γιουρομπρόκερς -10,00%, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες -9,09%, Ειδησεοφωνική -8,33% και Εβροφάρμα -8,33%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 49,103 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 1.376.415 τεμάχια, Alpha Bank με 1.031.798, Eurobank με 701.298 και MIG με 582.791 τεμάχια.
Την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν οι μετοχές των εταιρειών: Εθνική με 14,156 εκατ. ευρώ , Alpha Bank με 5,666, Coca Cola με 4,328 και Eurobank με 3,783 εκατ. ευρώ.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 63,253 δισ. ευρώ.

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.